Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Johanna bästa svensk i jaktstarterna

Johanna Skottheim slogs om en plats på blomsterceremonin i söndagens omväxlande jaktstart i IBU-cupen, men blev nia i mål i det ymniga snöfallet i italienska Martell. Ella Halvarsson klättrade 16 placeringar till 16:e plats, medan Oskar Brandt var främst av herrarna som 22:a.

Herrar jaktstart

Oskar Brandt var näst snabbast på det inledande varvet och lämnade vallen som 22:a efter ett missat skott i första liggande. Tack vare fullt i det andra skyttet avancerade han sju placeringar, men åkte tyvärr på hela fyra bom i första stående och föll till 32:a plats. Däremot lyckades Oskar nolla på nytt i det avslutande skyttet och klättrade till 22:a plats i mål, drygt fyra minuter bakom norrmannen Isak Frey som försvarade ledningen från sprinten efter felfritt skytte. Oskar hade 10:e tid totalt i spåret, 45 sekunder långsammare än Danilo Riethmüller från Tyskland.

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet avancerade Anton Ivarsson till 29:e plats. Trots en bom i andra liggande plockade han ytterligare två placeringar och gick sedan ut på det fjärde varvet som 25:a efter ännu ett missat skott i första stående. Anton satte punkt med en tredje bom i det sista skyttet och hamnade på 24:e plats i mål efter att ha klättrat 13 placeringar från start. Han var 12 sekunder bakom Oskar i mål och 25 sekunder långsammare än landsmannen åkmässigt, men 17:e man och bäst av svenskarna i själva jaktstarten.

Malte Stefansson var snabbast på det första varvet, men inledde med två bom och föll till 30:e plats.Tyvärr blev det ytterligare tre straffrundor i det andra liggande skyttet - och efter två bom till i första stående låg Malte på 45:e plats. Han avslutade med samma resultat i det sista skyttet, men lyckades ändå ta en poäng som 40:e man i mål, 5,52 från segern. Trots bommarna övertygade Malte i spåret med sjunde tid totalt, 39 sekunder långsammare än Danilo Riethmüller - men sex sekunder snabbare än Oskar.

Efter en lovande start med fullt både i första och andra liggande klättrade Henning Sjökvist till 37:e plats, men åkte på två strafffrundor i det trerdje skyttet och föll sex placeringar. Han missade ytterligare ett skott i sista stående och hamande till sist på 43:e plats i mål, drygt sex minuter bakom Isak Frey. I spåret tappade Henning sammanlagt 2,07 mot snabbaste åkare.

Erik Larsson hade det tungt på skjutvallen med fyra bom vardera i de tre första skyttena och blev tyvärr varvad och utan slutplacering.

Damer jaktstart

Johanna Skottheim avancerade till nionde plats efter fem fullträffar i första liggande, 49 sekunder från täten. Två bom i det andra skyttet gjorde att hon föll fem placeringar, men tog snabb revansch med ännu en nolla i första stående och låg på åttonde plats när det var dags för det avslutande skyttet. Där lyckades Johanna sätta alla skotten för tredje gången och lämnade vallen som femma, 13 sekunder från pallen. Hon var fortfarande i läge för en plats på blomsterceremonin vid sista mellantiden, men tröttnade mot slutet och fick släppa tre åkare förbi sig till nionde plats i mål, 1,47 bakom fransyskan Gilonnne Guigonnat som var ensam om att skjuta fyra nollor. Johanna var drygt två minuter långsammare i spåret än Anaelle Bondoux från Frankrike och hade femte skjuttid efter fyra serier på 1,57.

Trots en bom i det första liggande skyttet plockade Ella Halvarsson en placering och klättrade sedan vidare till 27:e plats efter fullt i andra liggande. Hon fortsatte med samma fina resultat även i första stående och avslutade sedan med sin tredje nolla i det sista besöket på skjutvallen. Tack vare det avancerade Ella till 16:e plats och höll den placeringen ända in i mål, 2,53 från segern. Hon tappade sammanlagt 2,30 mot snabbaste åkare i spåret, men var åtta och bäst av svenskorna i själva jaktstarten efter att ha klättrat 16 placeringar från start.

Stina Nilsson tog sig ifatt norskan Maren Kirkeeide på det inledande varvet, men fick en jobbig start på vallen med tre missade skott redan i första liggande och föll tillbaka rejält. Tack vare en nolla i det andra skyttet avancerade hon ändå åtta placeringar till 11:e plats, men åkte därefter på två bom i första stående och missade ytterligare fyra skott i det sista skyttet. Stina hamnade på 22:a plats i mål, 3,32 bakom Gilonne Guigonnat. Idag hade hon sjunde åktid totalt, 1,06 långsammare än Anaelle Bondoux.

Efter fullt i det första skyttet avancerade Annie Lindh till 36:e plats, men föll tillbaka lite efter två straffrundor i andra liggande. I det tredje skyttet lyckades hon däremot nolla på nytt - och trots en tredje bom i sista stående låg Annie på 30:e plats, Hon tog sig dessutom förbi tre åkare på slutvarvet till 27:e plats i mål, knappt fem minuter från segern efter en stark klättring från 44:e plats i starten. I spåret tappade hon 2,14 mot snabbaste åkare, men var bara 13 sekunder långsammare än Johanna.

Precis som Stina inledde Anna-Karin Heijdenberg med tre bom i första liggande. Däremot blev det fem fullträffar i andra liggande, vilket gjorde att hon lämnade vallen på 30:e plats. I första stående klarade sig Anna-Karin med en bom, men missade därefter ytterligare två skott i det avslutande skyttet och blev 31:a i mål, 15 sekunder bakom Annie. Åkmässigt var hon 22 sekunder långsammare än lagkompisen, sammanlagt 2,36 efter Anaelle Bondoux.

Tilda Johansson vilade och kom inte till start i dagens tävling.

IBU-cupen blir kvar i Italien men fortsätter till Ridnaun för sprint, masstart och mixstafetter, med start på onsdag den 10:e januari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-07

Senast uppdaterad: 2024-01-09