Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Anna-Karin åtta i IBU-cupen

Anna-Karin Heijdenberg lyckades skjuta fullt och blev bästa svenska på åttonde plats i onsdagens IBU-sprint i italienska Ridnaun - och vi hade ytterligare två damer bland de 20 främsta. Henning Sjökvist hamnade på 23:e plats i herrarnas lopp, även han med felfritt skytte.

Damer sprint

Anna-Karin Heijdenberg inledde på bästa sätt med fem fullträffar i liggande och lämnade vallen som nia, 23 sekunder från täten. På det andra varvet fick hon släppa tre åkare förbi sig, men lyckades sedan nolla på nytt i det stående skyttet. Tack vare det fina och felfria jobbet på vallen gick Anna-Karin ut på slutvarvet som sjua och hamnade till sist på åttonde plats i mål, 45 sekunder bakom fransyskan Gilonne Guigonnat som tog sin andra seger i rad efter att ha avgjort på slutrundan. I spåret var svenskan sammanlagt 1,37 långsammare än Ida Lien från Norge - ett steg framåt jämfört med förra veckans tävlingar.

Efter två bom i det liggande skyttet låg Johanna Skottheim bara på 55:e plats. Men hon klättrade 19 placeringar på det andra varvet och lyckades därefter sätta alla skotten i stående. Johanna lämnade vallen som 21:a, men avslutade bättre än tidigare och passerade fem åkare på slutvarvet till 16:e plats i mål - 1,24 från segern. Åkmässigt var hon 14 sekunder snabbare än Anna-Karin med 16:e tid totalt, 1,23 långsammare än Ida Lien.

Ella Halvarsson lyckades nolla i liggande och lämnade vallen på 16:e plats. Hon tappade däremot tre placeringar på det andra varvet och åkte dessutom på en bom i det stående skyttet. Det gjorde att Ella gick ut på den sista rundan som 25:a, men avslutade starkt och avancerade till 19:e plats i mål - 1,33 bakom segrande Gilonne Guigonnat. I spåret tappade hon sammanlagt 1,53 mot snabbaste åkare, men börjar hitta formen igen.

På väg in till det liggande skyttet var Stina Nilsson bara fem sekunder från täten som trea, men missade ett skott och låg på 13:e plats ut på den andra rundan. Trots tredje tid ännu en gång åkte hon tyvärr på hela fyra bom i stående och föll till 35:e plats, men klättrade 11 placeringar på slutvarvet till 24:e plats i mål - nio sekunder bakom Ella. Idag hade Stina tredje tid totalt åkmässigt, en dryg halvminut långsammare än Ida Lien.

Annie Lindh inledde med en straffrunda i det liggande skyttet, men avancerade fem placeringar till 39:e plats på vägen till stående. Där missade hon ytterligare ett skott, men plockade ändå sju placeringar och tog sig dessutom förbi fyra åkare på slutvarvet till 28:e plats i mål - 1,52 bakom Gilonne Guigonnat. Annie tappade 1,49 mot snabbaste åkare och hade nionde skjuttid efter fyra serier på 55 sekunder.

Trots en lovande start med nionde åktid på det första varvet missade Anna Hedström fyra av sina fem skott i liggande och åkte därefter på ytterligare tre bom i det stående skyttet. Det gjorde att hon fick nöja sig med 64:e plats i mål, 3,45 från segern. I spåret var Anna en dryg sekund långsammare än Johanna - sammanlagt 1,25 efter snabbaste åkare.

Herrar sprint

Henning Sjökvist lämnade vallen som 24:e man efter fem fullträffar. Han tappade visserligen 10 placeringar på det andra varvet, men lyckades nolla på nytt i stående. Tack vare det klättrade han till 18:e plats, men fick släppa fem åkare förbi sig på slutvarvet till 23:e plats i mål - 1,53 bakom Johan-Olav Botn som också sköt fullt. Henning var totalt 1,55 långsammare i spåret än den segrande norrmannen, men nollskyttet imponerar.

Det var bara Johan-Olav Botn som var snabbare än Malte Stefansson på det inledande varvet - och efter fullt i liggande lämnade svensken vallen som femma, tre sekunder bakom norrmannen. Han var fortfarande i slagläge för en topplacering på sjätte plats inför det stående skyttet, men missade två skott och föll till 25:e plats i mål, två sekunder bakom Henning. I spåret hade Malte 13:e åktid, en knapp minut efter snabbaste man.

Anton Ivarsson inledde också med en nolla i det liggande skyttet. Han gick ut på mellanrundan som 12:a och höll också den placeringen på vägen till stående, men föll sedan 18 placeringar efter två straffrundor. Anton hamnade till sist på 31:a plats i mål, 2,09 från segern. Åkmässigt var 22-åringen från Östersund sammanlagt 1,22 långsammare än Johan-Olav Botn - ett fall framåt från förra veckan.

Precis som Malte startade Oskar Brandt i ett högt tempo och var fyra på väg in till liggande, men lämnade vallen som 20:e man efter ett missat skott. Tack vare tredje åktid klättrade han till åttonde plats på mellanrundan, men åkte på ytterligare fyra bom i det stående skyttet och blev 36:a i mål, 13 sekunder bakom Anton. I spåret imponerade Oskar med fjärde tid totalt, 33 sekunder efter snabbaste man.

Erik Larsson låg på 30:e plats efter fem fullträffar i det liggande skyttet, men missade två skott i stående och lämnade vallen som 50:e man. Däremot avslutade den unge Moraåkaren starkt med 12:e tid på slutrundan och klättrade 11 placeringar till 39:e plats i mål, 2,30 bakom segrande John-Olav Botn. Åkmässigt var Erik 1,25 långsammare än norrmannen sammanlagt.

På fredag fortsätter IBU-cupen i Ridnaun med masstarter. Damerna kör kl 11.00 och herrarna kl. 13.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-10

Senast uppdaterad: 2024-01-11