Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Sverige tvåa i damernas stafett!

De svenska damerna sköt om segern i onsdagens täta och spännande världscupstafett i Ruhpolding, men fick ge sig mot Frankrike och blev tvåa i mål efter en imponerande laginsats av Anna Magnusson, Linn Persson, Mona Brorsson och Elvira Öberg med endast tre extraskott.

Anna Magnusson tog på nytt hand om den svenska förstasträckan. Hon hade inga problem att hålla farten på det inledande varvet och låg på tredje plats inför det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen tre sekunder från täten som fyra och låg sedan tätt bakom ledande norskan Marit Ishol Skogan på vägen till stående. Där lyckades Anna nolla för andra gången på 24 sekunder och gick ut på slutvarvet som fortsatt tvåa, men tog snabbt över ledningen före Frankrike och Ukraina. Svenskan växlade också strax före Lou Jeanmonnot efter ännu en suverän startsträcka. Anna var snabbast på det sista varvet och trea sammanlagt i spåret, knappt tre sekunder efter fransyskan - och hon var dessutom trea även på skjutvallen.

– Jag är jättenöjd i dag igen. Det var jättekul att köra, sa Anna Magnusson till SVT Sport efter sin sträcka.

På nästa varv växeldrog Linn Persson med fransyskan Jeanne Richard, men hade även fått sällskap av Italien och Ukraina inför det liggande skyttet. Efter ett extraskott gick svenskan ut på mellanrundan som fyra, 11 sekunder bakom italienskan Lisa Vittozzi - men gick snabbt förbi Frankrike och Ukraina och hade 13 sekunder upp till Italien som trea när det var dags för stående. Tack vare fem fullträffar på 23 sekunder lämnade Linn vallen sju sekunder bakom Lisa Vittozzi som tvåa, men fick släppa fyra lag förbi sig på slutvarvet och växlade som sexa, 11 sekunder bakom Italien. Åkmässigt hade svenskan 10:e tid totalt, 32 sekunder långsammare än Lena Häcki-Gross från Schweiz - och hon var åtta på själva sträckan.

Mona Brorsson inledde med bästa åktid på det första varvet där Italien blev infångat, medan svenskan var tvåa inför det liggande skyttet. Efter att ha satt alla skotten på 26 sekunder gick Mona ut strax bakom ledande tyskan Franziska Preuss - och de hade även sällskap av Sophie Chauveau från Frankrike på väg in till stående. När både tyskan och svenskan lyckades nolla på nytt var avståndet oförändrat, medan fransyskan fick använda ett extraskott och var fyra sekunder bakom. På slutvarvet gick Mona upp i täten, men växlade fyra tiondelar efter Tyskand - och med Frankrike sex sekunder bakom. Mona var snabbast både på det sista varvet och sammanlagt, sex tiondelar före Sophie Chauveau. Hon var dessutom tvåa på skjutvallen och bäst av alla på själva sträckan!

– Shit, jag är så nöjd! Jag har haft superskidor verkligen. Känslan var att jag åkte ganska kontrollerat, kunde spara kraft och var supertrygg i första ligg. Inte lika trygg i stå, jag trodde nästan att jag bommade sista skottet men sen var det vitt och då var det bara att åka, sa en lycklig Mona Brorsson till SVT Sport.

Direkt tog Elvira Öberg över ledningen och var två sekunder före Frankrike på väg in till liggande. Men det var Julia Simon som lämnade vallen först med felfritt skytte, medan svenskan hade 18 sekunder upp till fransyskan som trea efter två extraskott. På den andra rundan passerade Elvira snabbt förbi Tyskland och närmade sig även Frankrike med bästa åktid. När det var dags för avgörandet i sista stående skiljde det bara åtta sekunder mellan lagen, men trots fullt på 24 sekunder växte avståndet till den snabbskjutande fransyskan som kunde hålla undan. Elvira tog till sist det svenska laget i mål på en fin andraplats - nio sekunder bakom Frankrike. I spåret var svenskan snabbast av alla, totalt fem sekunder före Anamarija Lampic från Slovenien - och hon hade andra tid på slutsträckan.

Sverige var snabbaste lag åkmässigt, knappt två sekunder före Frankrike - och dessutom fyra på skjutvallen, 17 sekunder efter de segrande fransyskorna.

I morgon fortsätter Världscupen i Ruhpolding med herrarnas stafett kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-10

Senast uppdaterad: 2024-01-10