Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Johanna nära pallen i IBU-cupen

Johanna Skottheim gick ut på slutvarvet som trea, men blev passerad av en åkare och hamnade på en fin fjärdeplats i fredagens masstart, i soligt men blåsigt väder i italienska Ridnaun. Stina Nilsson blev dessutom 10:a, medan Malte Stefansson hamnade på 14:e plats i herrarnas lopp.

Damer masstart

Johanna Skottheim inledde med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen som fyra, sex sekunder från täten. På vägen till andra liggande avancerade hon till andra plats och gick sedan ut på det tredje varvet som fyra på nytt efter ytterligare en nolla. Johanna åkte däremot på en bom i första stående, men när flera av konkurrenterna också tvingades in i straffrundan var hon tvåa ut från vallen, 40 sekunder efter ledande Johanna Puff från Tyskland. Svenskan låg fortfarande på andra plats inför det sista skyttet, men missade ett skott och fick släppa tyskan Selina Grotian förbi sig. På slutvarvet blev Johanna även passerad av norskan Ida Lien, men höll undan för resten och spurtade i mål som fyra och en plats på blomsterceremonin, 1,06 bakom Johanna Puff som lyckades nolla i den luriga vinden. Åkmässigt var svenskan 1,17 långsammare än Anaelle Bondoux från Frankrike efter säsongens bästa insats.

På det första varvet gjorde Stina Nilsson en stor del av dragjobbet och låg strax bakom fransyskan Anaelle Bondoux som tvåa på väg in till det inledande skyttet. Tyvärr åkte hon på tre bom direkt i blåsten, men avancerade till 26:e plats på nästa runda - och efter fullt i andra liggande klättrade svenskan ytterligare 11 placeringar. Stina tog sig dessutom förbi sex åkare på det tredje varvet, men missade ytterligare två skott i första stående och satte sedan punkt med samma resultat även i det sista skyttet. Det gjorde att hon lämnade vallen på 13:e plats, men avslutade med snabbaste åktid och blev 10:a i mål, 1,45 från segern. Trots de sju bommarna imponerade Stina i spåret med tredje tid totalt, bara 12 sekunder långsammare än Anaelle Bondoux.

Ella Halvarsson lämnade vallen på 17:e plats efter en bom i första liggande, men föll fem placeringar efter ytterligare en straffrunda i det andra skyttet. Trots en tredje bom i första stående avancerade hon däremot till 19:e plats och lyckades sedan nolla i det avslutande skyttet. Tack vare det klättrade Ella vidare till 15:e plats och höll den placeringen in i mål, 2,08 bakom vinnaren Johanna Puff. Svenskan tappade knappt två minuter mot snabbaste åkare i spåret, men hade femte skjuttid efter fyra serier på 1,51.

Det blev två bom i det första skyttet för Anna-Karin Heijdenberg som låg strax bakom Ella som 24:a på väg in till andra liggande. Trots ytterligare en straffrunda avancerade hon fem placeringar, men missade två skott i det tredje skyttet och var tillbaka på 24:e plats inför sista stående. Där blev det en sjätte bom för svenskan som ändå klättrade till 19:e plats i mål, 2,38 från segern. I spåret var Anna-Karin totalt 1,32 långsammare än Anaelle Bondoux - men fyra på skjutvallen efter fyra serier på 1,49.

Anna Hedström avancerade rejält på det inledande varvet från sin plats långt bak i startfältet, men åkte på tre bom redan i första liggande och missade totalt nio skott i blåsten på vallen. Hon hamnade till sist på 41:a plats i mål efter att ha klättrat åtta placeringar på slutvarvet, 4,54 från segern.

Det blev även tre bom i första liggande för Annie Lindh, följt av två missade skott både i det andra och tredje skyttet. Däremot avslutade hon med fullt på 26 sekunder i sista stående och plockade dessutom fyra placeringar på slutvarvet till 45:e plats i mål, åtta sekunder bakom Anna.

Herrar masstart

Malte Stefansson inledde med en bom i första liggande, men hade bara 18 sekunder upp till täten som 14:e åkare inför det andra skyttet. Där gjorde ytterligare ett missat skott att han föll sex placeringar och gick sedan ut på det fjärde varvet som 22:a efter två bom till i första stående. Malte avslutade med en femte straffrunda, men avancerade ändå två placeringar och tog sig dessutom förbi sex åkare med tredje tid på slutvarvet till 14:e plats i mål - 1,50 bakom tysken Danilo Riethmüller som sköt fyra nollor. I spåret var svensken totalt 1,05 långsammare än Johan-Olav Botn från Norge som klart snabbast av svenskarna.

Det blev en bom även för Anton Ivarsson i det inledande skyttet. Han låg på 35:e plats inför andra liggande, men avancerade åtta placeringar efter fem ullträffar. Anton plockade ytterligare två placeringar till 25:e plats trots en bom även i första stående och avslutade sedan med ännu en nolla i det sista skyttet. Tack vare det stabila jobbet på vallen gick han ut på slutvarvet som 16:e man, men hamnade på 18:e plats i mål, 2,11 från segern. Åkmässigt var Anton runt en minut långsammare än Malte sammanlagt.

Oskar Brandt missade också ett skott i första liggande, men klättrade därefter nio placeringar tack vare en nolla i det andra skyttet. Han gick ut på det tredje varvet som 17:e man, men föll 12 placeringar efter tre straffrundor i första liggande och satte sedan punkt med en femte bom i det sista skyttet. Trots det avancerade Oskar till 24:e plats i mål efter att ha tagit sig förbi en man på slutvarvet, 2,42 bakom Danilo Riethmüller. I spåret tappade han totalt en dryg halvminut mot Malte.

Henning Sjökvist låg på 38:e plats inför andra liggande efter en inledande bom, men lyckades nolla på 25 sekunder och avancerade 13 placeringar. Däremot gjorde ytterligare två straffrundor i det tredje skyttet att han föll till 32:a plats, men avslutade snyggt med fem nya fullträffar i sista stående och hamnade till sist på 27:e plats i mål, drygt tre minuter från segern. Åkmässigt var Henning sammanlagt 2,03 långsammare än Malte, men 10:a på skjutvallen efter fyra serier på 1,46.

Det blev en tung dag för Erik Larsson med totalt åtta missade skott och 58:e plats i mål. 7,26 bakom Danilo Riethmüller. I morgon avslutas IBU-tävlingarna i Ridnaun med mixstafett kl. 10.30, följt av singelmixstafett kl. 13.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-12

Senast uppdaterad: 2024-01-13