Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Svensk fjärdeplats i mixstafetten

Sverige kämpade länge om pallen men blev fyra i lördagens omväxlande mixstafett i IBU-cupen, efter en snygg laginsats av Johanna Skottheim, Stina Nilsson, Oskar Brandt och Malte Stefansson. I singelmixstafetten hamnade Ella Halvarsson och Anton Ivarsson på 10:e plats i mål.

Mixstafett

Johanna Skottheim tog hand om den svenska startsträckan. Hon var sexa inför det liggande skyttet och lämnade vallen på samma placering efter två extraskott, 15 sekunder bakom ledande Österrike. På mellanrundan tog sig svenskan förbi två lag och plockade dessutom in 10 sekunder mot de tre lagen i täten, tack vare andra åktid. Tyvärr tvingades hon använda alla sina tre extraskott i stående och gick ut på det sista varvet som femma och växlade till sist som sjätte lag - 33 sekunder bakom Tyskland som hade Frankrike och Österrike tätt i ryggen. Johanna hade fjärde tid totalt i spåret, 26 sekunder långsammare än tyskan Selina Grotian.

Redan vid nästa mellantid var Stina Nilsson förbi Ukraina och Italien och hade en halvminut upp till ledande Frankrike på väg in till liggande, efter snabbaste åktid på det första varvet. Medan konkurrenterna fick problem på skjutvallen lyckades svenskan nolla och gick ut på mellanrundan strax bakom Österrike, men svepte snabbt förbi Lara Wagner och hade en ledning på 17 sekunder när det var dags för det stående skyttet, efter bästa åktid ännu en gång. Stina tvingades använda alla tre extraskott, men klarade sig utan straffrunda och lämnade vallen som tredje lag. På slutvarvet passerade hon dessutom Ukraina och växlade som tvåa, 12 sekunder bakom Norge. Åkmässigt var svenskan snabbast av alla, två sekunder före norskan Ida Lien - och dessutom tvåa på sträckan.

Oskar Brandt tappade sex sekunder mot Johan-Olav Botn på vägen till det liggande skyttet. Men när han klarade sig med ett extraskott medan norrmannen åkte på en straffrunda gick svensken ut på mellanrundan i en knapp ledning före Tyskland. På väg in till stående låg Oskar strax bakom Simon Kaiser med ett försprång på åtta sekunder till den snabbe norrmannen på tredje plats. Tyvärr åkte värmlänningen på två straffrundor, vilket gjorde att han föll till femte plats och hade drygt 50 sekunder upp till den ledande tysken som klarade sig med två extraskott. Oskar växlade också på samma placering, 56 sekunder bakom Tyskland och Norge i täten. Han hade tredje åktid sammanlagt, 28 sekunder långsammare än Johan-Olav Botn - men var 10:a på själva sträckan.

Det var en halvminut upp till pallen när Malte Stefansson gick ut på den sista sträckan - ett avstånd som minskade med fem sekunder efter snabbaste åktid på vägen till det liggande skyttet. Där fick svensken använda ett extraskott och lämnade vallen som fortsatt femma, men med fransmannen Antonin Guigonnat strax bakom. På mellanrundan åkte duon snabbt och när det var dags sista stående hade Malte bara 15 sekunder upp till tredje plats. Tack vare fem fullträffar tog sig svensken förbi Österrike och plockade dessutom in de åtta sekunder som skiljde till trean Frankrike. Mot slutet var dock Antonin Guigonnat den starkaste, vilket gjorde att Sverige fick nöja sig med fjärde plats i mål - 28 sekunder bakom Norge som vann trots tre straffrundor. Malte var ändå snabbast på slutvarvet och även sammanlagt, tre sekunder före tysken Danilo Rietmüller - och han var tvåa på själva sträckan.

Sverige och Norge åkte exakt lika fort i spåret, sammanlagt 10 sekunder före Tyskland. Dessutom var laget åtta på skjutvallen, en dryg minut långsammare än Ukraina.

Singelmixstafett

Det var Ella Halvarsson som inledde för Sverige. Hon låg på femte plats inför det liggande skyttet, men fick använda två extraskott och lämnade vallen som åtta - 21 sekunder från täten. På mellanrundan minskade svenskan avståndet med en dryg sekund efter tredje tid i spåret och växlade sedan som sjätte lag efter ytterligare ett extraskott i stående - 19 sekunder bakom Italien. Ella hade tredje åktid sammanlagt, sex sekunder långsammare än Anna Andexer från Österrike.

Anton Ivarsson tog in tid mot täten på nästa varv och avancerade dessutom till tredje plats. Efter ett extraskott i liggande lämnade han vallen som fortsatt trea, 16 sekunder från Norge men strax bakom Tyskland. På nästa runda hade Anton bästa åktid, men fick använda alla tre extraskott i det stående skyttet och föll till sjunde plats, 46 sekunder bakom Norge. I spåret hade han fjärde tid totalt, tre sekunder långsammare än norrmannen Vebjörn Sörum - och han var sjua på sträckan.

På vägen till det liggande skyttet höll Ella Halvarsson avståndet mot täten med tredje åktid, men blev sedan passerad av Italien efter två extraskott och lämnade vallen som åtta. På det andra varvet tog hon sig ifatt Irene Cadurisch med andra åktid, men åkte på en straffrunda och växlade som nia - 1,32 bakom Norge som fortfarande var i ledningen. Den här gången hade Ella näst bästa åktid sammanlagt, 11 sekunder långsammare än Anna Andexer - och var 11:a på sträckan.

Anton Ivarsson tappade bara en sekund mot Vebjörn Sörum på vägen till det liggande skyttet och lämnade vallen som fortsatt nia efter ett extraskott. Han tog sig sedan förbi Belgien på mellanrundan, men avslutade med ännu en straffrunda i sista stående och föll till 10:e plats. Anton förde även Sverige i mål på samma placering, 2,16 bakom segrande Norge. Svensken hade sjätte tid totalt i spåret, 36 sekunder långsammare än tysken David Zobel - och han var åtta på själva sträckan.

Sverige hade femte åktid sammanlagt, 28 sekunder efter Österrike - men var bara 13:e lag på skjutvallen, 1,46 långsammare än Finland.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-13

Senast uppdaterad: 2024-01-13