Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Hanna och Martin åtta i jaktstarterna

Hanna Öberg klättrade 19 placeringar till åttonde plats efter endast ett missat skott i söndagens högklassiga jaktstart i perfekta förhållanden i Ruhpolding. Martin Ponsiluoma blev också åtta i herrarnas rafflande tävling med snabbaste åktid efter att ha klättrat från 25:e plats i starten.

Damer jaktstart

Hanna Öberg plockade in 10 sekunder mot täten med fjärde åktid på det inledande varvet och klättrade därefter ända till 11:e plats efter fem fullträffar på 24 sekunder i första liggande. Hon föll däremot fem placeringar efter en bom i det andra skyttet, men tog snabb revansch med ännu en nolla på 23 sekunder i första stående. Hanna låg på 14:e plats när hon gav sig ut på det fjärde varvet och satte sedan punkt med fullt för tredje gången på 22 sekunder i det sista skyttet. Tack vare det lämnade hon vallen som nia, men tog sig förbi en åkare på slutvarvet till åttonde plats i mål - 52 sekunder bakom Lisa Vittozzi från Italien som spurtslog norskan Ingrid Landmark Tandrevold. I spåret var Hanna totalt 54 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic, men hade andra skjuttid efter fyra serier på 1,36 Hon var dessutom trea i själva jaktstarten efter en imponerande klättring.

Trots en bom i det första skyttet fanns Mona Brorsson fortfarande med i gruppen bakom ledande Ingrid Landmark Tandrevold och lyckades sedan nolla på 26 sekunder i andra liggande. Hon gick ut på det tredje varvet som femma och var därefter en placering sämre, trots fem nya fullträffar i första stående. Mona avslutade med sin tredje nolla i det sista skyttet och gick ut på slutvarvet som fortsatt femma, men blev passerad av fyra åkare och och hamnade på nionde plats i mål - 10 sekunder bakom Hanna. Åkmässigt var hon en minut långsammare än landslagskompisen, men skyttet var fortsatt stabilt.

Anna Magnusson inledde på bästa sätt med fullt på 26 sekunder i första liggande och klättrade starkt till 10:e plats. Hon låg även kvar på samma placering efter ytterligare en nolla i det andra skyttet, men var nia på väg in till första stående, strax före Mona. Tyvärr gjorde en bom att Anna föll tre placeringar och satte sedan punkt med samma resultat även i det avslutande skyttet. Anna gick ändå ut på slutvarvet som 12:a, men fick släppa två åkare förbi sig till 14:e plats i mål - 1,16 bakom Lisa Vittozzi. I spåret var hon bara tre sekunder långsammare än Hanna, totalt 57 sekunder efter snabbaste åkare.

Det blev en trist start med två bom både i första och andra liggande för Elvira Öberg som föll tillbaka rejält. Hon gick ut på det tredje varvet som 31:a, men plockade två placeringar trots en femte straffrunda i första stående. Elvira lyckades däremot nolla på 22 sekunder i det sista skyttet och klättrade till 18:e plats - och fick samma placering i mål, 1,42 från segern. Åkmässigt var hon 51 sekunder långsammare än Anamarija Lampic med åttonde tid totalt, men snabbast av svenskorna.

Linn Persson lyckades nolla i det inledande skyttet och lämnade vallen som fyra, strax före Mona. Tyvärr gjorde två missade skott i andra liggande att hon föll till 23:e plats, men tog sig förbi två åkare efter ännu en felfri serie i det tredje skyttet. Linn avslutade däremot med en tredje bom i sista stående och fick nöja sig med 27:e plats i mål, 2,16 bakom Lisa Vittozzi. Hon hade exakt samma tid i spåret som Mona, sammanlagt 1,54 efter snabbaste åkare.

Det blev en jobbig jaktstart för Sara Andersson som missade ett skott vardera i de tre första skyttena. Hon avslutade sedan med ytterligare tre bom i sista stående och hamnade på 53:e plats i mål, 4,38 från segern. Sara tappade totalt 2,36 mot Anamarija Lampic i spåret.

Foto: Nordic Foto

Herrar jaktstart

Martin Ponsiluoma hade andra åktid på det första varvet, men inledde med en bom och lämnade vallen som 22:a. Han avancerade fem placeringar med andra tid ännu en gång på vägen till andra liggande, men föll till 23:e plats efter ytterligare en bom. Däremot lyckades Martin nolla på 20 sekunder i det tredje skyttet och klättrade till 13:e plats. Han fortsatte med klart snabbaste åktid på det fjärde varvet och kom sedan in på vallen tillsammans med åtta andra åkare för att göra upp om den sista pallplatsen bakom duon i täten. Men när båda åkte på två bom vardera i sista stående fanns till och med chansen att slåss om segern. Tyvärr missade även svensken två skott och föll till 14:e plats, men avslutade med bästa åktid på slutvarvet där han tog sig förbi sex åkare till åttonde plats i mål - 34 sekunder bakom Johannes Dale-Skjevdal från Norge. Trots bommarna gjorde Martin en kanoninsats i spåret med överlägset snabbast åktid totalt, 25 sekunder före fransmannen Eric Perrot. Han var dessutom näst bäst i själva jaktstarten.

Tack vare snabbaste tid avancerade Sebastian Samuelsson åtta placeringar på det inledande varvet, men missade också ett skott i första liggande. Han gick ut på den andra rundan som 24:a, men fortsatte med bästa åktid ännu en gång och plockade fem placeringar trots ännu en bom i det andra skyttet. Med hjälp av fem fullträffar på 20 sekunder i första stående klättrade svensken vidare till 14:e plats och var en knapp straffrunda bakom Martin på samma placering inför det avslutande skyttet. Där blev det en tredje straffrunda för Sebastian som lämnade vallen på 12:e plats, men fick släppa en man förbi sig på slutvarrvet och hamnade på 13:e plats i mål - åtta sekunder bakom Martin. Åkmässsig var han 26 sekunder långsammare än landsmannen med tredje tid sammanlagt - och Sebastian var dessutom fyra i själva jaktstarten efter att ha avancerat 13 placeringar.

Peppe Femling klättrade till 37:e plats efter fullt i första liggande och plockade ytterligare sex placeringar med ännu en nolla i det andra skyttet. Däremot blev det två bom i första stående, vilket gjorde att han gick ut på det fjärde varvet som 36:a. Peppe satte punkt med fem fullträffar på 24 sekunder i sista stående och blev till slut 34:a i mål, 2,32 bakom Johannes Dale-Skjevdal. Han var totalt 1,50 långsammare än Martin i spåret, men tog poäng för första gången den här säsongen och närmar sig en VM-plats.

De blev tre bom direkt för Jesper Nelin, följt av ytterligare en straffrunda i det andra liggande skyttet. Han gick ut på det tredje varvet som 56:a, men avslutade med fullt både i första och andra stående. Tack vare det avancerade Jesper till 47:e plats i mål, drygt tre minuter från segern. Åkmässigt var han fem sekunder snabbare än Peppe, men 1,45 långsammare än Martin.

Världscupen reser närmast vidare till italienska Antholz med kortdistans, mixstafetter och masstarter på programmet - med start torsdag den 18:e januari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-14

Senast uppdaterad: 2024-01-14