Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Sju dubbelsegrare i Swe Cup

Det var snöigt och betydligt kallare än igår under söndagens jaktstarter i Swe Cup som avgjordes på skidskyttestadion i Östersund. Sju vinnare försvarade sina ledningar från sprinten efter både storsegrar och spurtdueller, men framfört var det hårt kämpande på alla håll!

Damer 16

Astrid Hagström från Lima stod för en makalös uppvisning i damernas yngsta juniorklass. Hon hade visserligen ett lysande utgångsläge med 46 sekunders ledning från start, men drygade också ut avståndet med 10 sekunder efter fem fullträffar i det första liggande skyttet. När Astrid lyckades nolla på nytt i det andra skyttet växte ledningen med ytterligare en minut - och efter fem fullträffar även i första stående gick hon ut på nästa runda 2,35 före närmaste åkare. Astrid avslutade sedan med fullt för fjärde gången och tog till sist hem segern med 3,17 före Dala-Järnas Moa Kristiansson som hade två bom totalt och som passerade Etna Jonasson från I 21 efter det tredje skyttet. Etna missade sex skott, men klarade tredjeplatsen med en dryg minut tillgodo mot Moras Emma Larsson som avancerade två placeringar till fjärde plats i mål - 5,39 från segern efter sju bom.

Herrar 16

Tack vare fullt i första liggande tog Elmer Nordlander från I 21 över ledningen med 46 sekunder före närmaste man. Däremot åkte han på två bom i det andra skyttet, men hade ändå en dryg halvminut tillgodo inför första stående. Där fick Elmer åka tre varv i straffrundan, medan klubbkompisen Ture Nordgren klarade sig med en och smet förbi. Han hade fortfarande ett försprång på 11 sekunder när det var dags för avgörandet i det sista skyttet och lämnade även vallen först efter två missade skott, men bara sju sekunder före konkurrenten som fick samma resultat. På slutvarvet var det ändå Elmer som visade sig vara den starkaste och som spurtade i mål fyra sekunder före Ture som vinnare. Karl Emilsson från Ornäs blev trea efter att ha avgjort i det sista skyttet, medan Storvretas Gustav Karonen var 18 sekunder från pallen på fjärde plats i mål - 3,21 från segern.

Damer 17

Det var inga som helst problem för Tullus Elsa Tänglander att försvara ledningen från sprinten och ta sin andra seger. Hon drygade ut avståndet med en dryg halvminut redan på det inledande varvet och lämnade därefter vallen mer än två minuter före närmaste åkare efter fem fullträffar i första liggande. Tack vare ännu en nolla andra liggande växte hennes ledning med ytterligare en minut och var fortfarande 3,16, trots två bom i första stående. Elsa klarade sig sedan med en straffrunda i det sista skyttet och utökade dessutom segermarginalen med 22 sekunder på slutvarvet till hela 4.32 i mål. Hanna Lidström från OK Landehof missade sex skott men var klar tvåa, 1,18 före Luleås Minna Turesson som tog sig ifatt och spurtslog Nilla Grönborg från Sundsvall i kampen om den tredje pallplatsen - 5.50 bakom segrande Elsa efter totalt sju bommade skott för båda.

Herrar 17

Thijn Omblets från Mora fick en smakstart med fullt i först liggande och utökade sin ledning med en halvminut till 53 sekunder. Trots en bom i andra liggande minskade bara avståndet med fyra sekunder och när han lyckades nolla på nytt i första stående gick han ut på det fjärde varvet en dryg minut före närmaste man. Thijn satte punkt med sin tredje nolla i det sista skyttet och tog hem segern med 2,15 i mål före Ramundbergets Simon Åkerlind som missade sju skott men avancerade två placeringar från start. Arvid Trofast från Mora hade två bom mer och var en dryg minut bakom Simon på tredje plats, men fixade pallen med 50 sekunders marginal. Bakom honom blev det en spännande duell om fjärdeplatsen mellan två Tullusåkare. Hugo Kålen gick ut på slutvarvet tre sekunder före Kalle Helgesson och drygade ut avståndet till 11 sekunder i mål, 4,06 från segern.

Damer 18/19

Trots en bom i första liggande behöll Tullus Greta Seldahl ledningen med en halvminut före Elsa Brandt från Ornäs och hade fortfarande 33 sekunder tillgodo efter ytterligare ett missat skott av båda i det andra skyttet. Däremot växte avståndet till det dubbla när Greta klarade sig med en bom även i första stående, medan Elsa fick åka två varv i straffrundan. Det blev lite dramatik när Greta avslutade med ytterligare två missade skott, men när Elsa åkte på en bom var segern i hamn - och i mål skiljde det 36 sekunder till Gretas fördel. Bakom tätduon stod Sundsvalls Ida Bergfors för en stark klättring från 10:e till tredje plats i mål, 2,12 från segern efter totalt tre bom. Hon hade 24 sekunder tillgodo mot Ida Eriksson från Mora som tog sig förbi Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund på slutvarvet och blev fyra i mål, 2,36 bakom Greta med sammanlagt sex missade skott.

Herrar 18/19

Ornäsåkaren Anton Modigs tog över ledningen från Knut Saitton från I 21 efter en bom vardera i det första skyttet. På den andra rundan kom Knut ifatt och var först ut från vallen trots två missade skott i andra liggande, medan Anton sköt tre bom och föll tillbaka. På det tredje varvet svepte Martin Höiby från OK Landehof förbi Knut och hade ett försprång på åtta sekunder inför första stående, men åkte på hela fyra bom medan Viktor Vestman från I 21 lyckades nolla och tog över täten. Han hade 45 sekunder tillgodo inför det avslutande skyttet, men missade tre skott. Trots det behöll Viktor ledningen med fem sekunder före Knut och drog ifrån på slutvarvet till 14 sekunders segermarginal i mål. Anton hade 35 sekunder upp till Viktor på tredje plats i mål efter åtta missade skott, bara tre sekunder före Martin som var klart snabbast i spåret men sköt totalt 11 bom.

Damer 20/22

SK Bores Wilma Björn och Belle Spetz från Anundsjö gick ut tillsammans och hade även sällskap på väg in till första liggande. Men det var i stället Kimstads Alice Pettersson som lämnade vallen med en halvminuts ledning efter fem fullträffar, ett avstånd som minskade rejält på det andra varvet - och trots ännu en nolla i andra liggande var Wilma bara sju sekunder bakom. I första stående sköt båda felfritt på nytt och höll fortfarande ihop när det var dags för det sista skyttet. Men tack vare sin tredje nolla gick Wilma ut på slutvarvet i ensam ledning, en dryg minut före Alice som missade två skott - och på vägen till mål växte avståndet till 1,12. Stina Nilsson från SK Bore var snabbast i spåret, men hade 24 sekunder upp till Alice på tredje plats i mål efter totalt fem bom, medan Sundsvalls Nanna Grönberg blev fyra, drygt fyra minuter från segern med samma skytte.

Herrar 20/22

Det var oförändrat läge efter en bom vardera i det inledande skyttet för Älvdalens Oscar Andersson som gick ut på det andra varvet en dryg halvminut före Jacob Larsson från Mora. Men när han lyckades nolla medan Jacob missade två skott i andra liggande växte ledningen till 1,20 och - och efter en tredje felfritt skytte i stående hade han 1,43 tillgodo mot Melker Nordgren från Ornäs som passerade Jacob efter en bom mot Moraåkarens tre rundor. Oscar hade fortfarande samma marginal efter två bom i det sista skyttet och tog till sist hem segern med 1,33 före Melker som missade fyra skott sammanlagt. SK Bores Eric Westberg klarade sig med tre bom och fixade ännu en pallplats som trea, två minuter från segern. Jacob var snabbast i spåret, men avslutade med tre bom och fick nöja sig med fjärde plats i mål - 14 sekunder bakom Eric efter nio missade skott.

Damer senior

Det blev en promenadseger för SK Bores Emma Nilsson i damernas seniorklass. Hon hade 42 sekunder tillgodo från start och drygade ut ledningen med 22 sekunder på det inledande varvet. Hon lämnade sedan vallen 1,17 före närmaste åkare efter en nolla i första liggande och utökade avståndet med ytterligare 20 sekunder efter fullt även i det andra skyttet. Emma fortsatte lika felfritt i första stående och hade ett försprång på 2,33 inför det sista skyttet. Där satte hon punkt med sin fjärde nolla och drygade ut segermarginalen till 3,11 i mål efter en imponerande uppvisning, både i spåret och på vallen. Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund hade åtta sekunder tillgodo mot Tullus Bente Skåle som tvåa i mål efter två bom mot Bentes fem missade skott, medan Amanda Lundström från I 19 hamnade på fjärde plats - 3,25 från segern efter en enda bom.

Herrar senior

Alfred Eriksson från Dala-Järna inledde med fullt i det första liggande skyttet och gick ut på det andra varvet i fortsatt ledning, 34 sekunder före Limas Tobias Arwidson som också lyckades nolla. På vägen till andra liggande drygade han ut avståndet med 15 sekunder, men åkte på tre bom medan Tobbe sköt fullt på nytt och tog över täten med en dryg halvminut. Trots två bom i det tredje skyttet hade han fortfarande samma försprång och avslutade sedan med sin tredje nolla i sista stående. Tobias tog till sist hem segern med en halvminut före Victor Olsson från Biathlon Östersund som imponerade med fyra nollor och avancerade fyra placeringar till andra plats i mål. Limas Simon Hallström var ytterligare en dryg minut bakom som trea efter sammanlagt sex missade skott, medan Alfred fick nöja sig med fjärde plats i mål, 2,19 från segern med totalt nio bom.

Nästa helg fortsätter Swe Cup med de två tävlingar som skulle ha avgjorts i Piteå för några veckor sedan. Det blir distans och sprint, även då i Östersund.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-14

Senast uppdaterad: 2024-01-16