Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Jesper sjua i masstarten

Det blev inga topplaceringar för de svenska skidskyttarna i söndagens avslutande masstarter i Antholz. Jesper Nelin gjorde ändå en stark insats och hamnade på sjunde plats i herrarnas lopp, medan damerna hade det tungt i spåret. Elvira Öberg var främst av dem som 11:a i mål.

Herrar masstart

Jesper Nelin inledde med fem fullträffar på 25 sekunder i första liggande och lämnade vallen som 10:a. Han var bara fem sekunder från täten inför det andra skyttet, men åkte på två bom och föll fyra placeringar. Jesper avancerade däremot till 13:e plats trots ytterligare ett missat skott i första stående och avslutade sedan med ännu en nolla i det sista skyttet., Han gick ut på slutvarvet som åtta, men tog sig förbi schweizaren Sebastian Stalder och hamnade på sjunde plats i mål - 43 sekunder bakom segrande Vetle Sjåstad Christiansen som fick sällskap på pallen av ytterligare två norrmän. Jesper var totalt 57 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö med 11:e tid åkmässigt och imponerade ännu en gång på vallen. Dagens fina resultat är dessutom hans näst bästa i Världscupen.

Det blev fullt i det inledande skyttet även för Martin Ponsiluoma som var drygt två sekunder före Jesper som åtta ut från vallen. Tyvärr gjorde två bom i en långsam serie i andra liggande att han föll till 24:e plats och tappade kontakten med täten. Martin fortsatte sedan med ytterligare en straffrunda i första stående, men lyckades däremot nolla i det sista skyttet och avancerade till 18:e plats. På slutvarvet passerade han dessutom fyra åkare till 14:e plats i mål, 1,08 från segern. Martin hade 10:e tid i spåret sammanlagt, två sekunder snabbare än Jesper - men 55 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Sebastian Samuelsson tog revansch efter singelmixen med en inledande nolla och lämnade vallen som 11:a. Han klättrade ytterligare fem placeringar efter fem nya fullträffar i andra liggande, men åkte därefter på en bom i första stående och gick ut på det fjärde varvet som 10:a, 38 sekunder från täten. Sebastian var fem placeringar sämre inför sista stående, men avancerade till 13:e plats trots ytterligare ett missat skott i det sista skyttet. På slutvarvet tröttnade han däremot och blev 19:e man i mål, 1,28 bakom Vetle Sjåstad Christiansen. I spåret tappade Sebastian totalt 1,34 mot snabbaste åkare.

Foto: Nordic Focus

Damer masstart

Elvira Öberg fick en jobbig start med två bom i första liggande och var 54 sekunder från täten som 26:a ut på det andra varvet. Tack vare fullt i det andra skyttet avancerade hon ändå tre placeringar och lyckades sedan nolla ännu en gång på 23 sekunder i första stående. Elvira lämnade vallen på 20:e plats och plockade ytterligare sju placeringar efter fem fullträffar för tredje gången i det sista skyttet. På slutvarvet tog hon sig dessutom förbi två åkare med fjärde tid och hamnade på 11:e plats i mål, 1,15 bakom Julia Simon från Frankrike. Elvira hade 14:e åktid totalt,1,19 långsammare än slovenskan Anamarija Lampic - tydligt påverkad av den tunna luften på hög höjd.

Det var Hanna Öberg som inledde bäst av svenskorna med felfria serier på 26 sekunder i första liggande och 26 sekunder i det andra skyttet. Hon var 17 sekunder från täten som fyra ut på det tredje varvet och låg fortfarande med i gruppen bakom ledande Julia Simon inför första stående, men åkte på två bom och föll till 13:e plats. Tack vare fullt för tredje gången på 22 sekunder i det sista skyttet avancerade Hanna två placeringar, men fick släppa Elvira förbi sig på slutvarvet till 12:e plats i mål -1,19 från segern. I spåret var hon sju sekunder långsammare än lillasyster, totalt 1,26 efter snabbaste åkare - men sjua på skjutvallen efter fyra serier på 1,38.

Anna Magnusson åkte på en bom i det första liggande skyttet och lämnade vallen som 22:a. Däremot lyckades hon nolla i andra liggande, men missade ytterligare ett skott i första stående. Anna låg ändå kvar på samma placering, men gick sedan ut på slutvarvet som 21:a efter fullt på 23 sekunder i det avslutande skyttet. Där tog hon sig förbi Mona och hamnade till sist på 20:e plats i mål - 2,24 bakom segrande Julia Simon. Åkmässigt var hon 2,27 långsammare än Anamarija Lampic sammanlagt.

Tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i första liggande lämnade Mona Brorsson vallen som fyra, men åkte på en bom i det andra skyttet och föll till 19:e plats. Däremot lyckades hon nolla på nytt i första stående, men avslutade med ännu ett missat skott. Mona låg fortfarande på 19:e plats ut på det sista varvet, men blev passerad av två åkare till 21:a plats i mål - åtta sekunder bakom Anna. Värmländskan var lika mycket efter henne i spåret, men däremot åtta på skjutvallen efter fyra serier på 1,44.

Linn Persson inledde med en straffrunda och åkte på ytterligare två bom i det andra liggande skyttet och gick ut på det tredje varvet som 29:a. Hon avancerade ändå fyra placeringar efter en nolla i första stående, men satte punkt med en fjärde bom och fick nöja sig med 27:e plats i mål - 3,46 bakom Julia Simon. Linn var totalt 2,49 långsammare än Anamarija Lampic åkmässigt.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-21

Senast uppdaterad: 2024-01-21