Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Sprint i Swe Cup för laddade skidskyttar

Efter att det uppskjutna distansloppet från Piteå blev inställt igen på grund av kyla var det äntligen dags att ta på sig nummerlapparna och kämpa om poäng och placeringar i söndagen sprint i Swe Cup, ännu en gång i Östersund - med kärvt före och lurig vind som extra utmaningar.

Damer 16

Det var Tuva Richardsson från Tullus som tog ledningen med sju sekunder före Dala-Järnas Moa Kristiansson efter en bom vardera i det liggande skyttet. På mellanrundan minskade avståndet något, men när Moa missade tre skott föll hon tillbaka. Tuva klarade sig med två straffrundor och behöll täten, tre sekunder före Etna Jonasson från I 2. Men på slutvarvet var det i stället Limas Astrid Hagström som blev det största hotet. Hon tog sig snabbt förbi Etna och plockade även in sex sekunder mot Tuva som ändå lyckades vinna med tre tiondelars marginal i mål efter en rafflande avslutning. Astrid hade 20 sekunder tillgodo mot Moa på tredje plats, medan Etna var sju sekunder från pallen som fyra i mål med totalt tre missade skott.

Herrar 16

Elmer Nordlander från I 21 lyckades nolla i liggande och lämnade vallen 38 sekunder före Ornäs Karl Emilsson som missade två skott. På vägen till det stående skyttet minskade avståndet med fem sekunder och när Elmer åkte på tre bom medan Karl klarade sig med två skiljde det bara tre sekunder mellan åkarna. Lite oväntat var det sedan Karl som var den starkaste på slutvarvet och som tog hem segern med åtta sekunder tillgodo i mål. Bakom tätduon gick Storvretas Gustav Karonen ut på slutvarvet två sekunder före Ture Nordgren från I 21 men drog ifrån rejält och fixade tredjeplatsen utan problem, en minut bakom Karl efter fem missade skott. Ture var 1,47 från segern på fjärde plats i mål med en bom mindre.

Damer 17

Med tre av toppåkarna borta för att tävla i Ungdoms-OS var det Lydia Hägg Eveby från Tullus som dominerade. Hon hade ledningen med 27 sekunder före Arjeplogs Line Palopää efter fullt för båda i det liggande skyttet och drygade ut avståndet med ytterligare en halvminut på vägen till stående. Där åkte de på två bom vardera, vilket gjorde att Lydia hade mer än en minut tillgodo ut på slutvarvet. Där utökade hon segermarginalen till 1,29 i mål före Hanna Lidström från OK Landehof som passerade Line och tog hand om andraplatsen efter totalt fyra missade skott. Häverödals Clara Thoresson avancerade en placering på slutvarvet, men hade två minuter upp till pallen som fyra i mål, 3,57 bakom Lydia med fyra bom.

Herrar 17

Precis som hos damerna saknades tre toppnamn som var iväg på spännande äventyr i Sydkorea. Det ökade segerchanserna för Ramundbergets Simon Åkerlind som också tog täten med en knapp halvminut efter en bom i det inledande skyttet. På vägen till stående växte hans ledning till det dubbla och var fortfarande 57 sekunder trots ytterligare två missade skott. På slutvarvet drygade Simon ut avståndet till 1,02 i mål före Egon Kvibacke från I 19 som hade en bom mer. Bakom honom lämnade Tullus Kalle Helgesson vallen en sekund före Axel Wikström från Lima efter fyra bom vardera, men drog ifrån på slutvarvet och var 11 sekunder före konkurrenten i mål på den tredje pallplatsen medan Axel blev fyra, 1,35 från segern.

Damer 18/19

Trots en bom i det liggande skyttet var Tullus Greta Seldahl först ut från vallen, tre sekunder före klubbkompisen Klara Sätter som lyckades nolla. På den andra rundan utökade Greta avståndet med ytterligare 20 sekunder och klarade sig sedan med ännu ett missat skott i stående. Hon gick ut på det sista varvet 11 sekunder före Ida Backén från Biathlon Östersund som följde upp en inledande bom med fullt i det andra skyttet och vann sin tredje seger i rad med 20 sekunders marginal i mål. Ida hade 1,21 tillgodo mot Klara som blev trea efter tre bom i det stående skyttet. Sundsvalls Ida Bergfors avancerade en placering på slutvarvet men var sju sekunder från pallen på fjärde plats i mål, 1,49 bakom Greta med totalt fem missade skott.

Herrar 18/19

Martin Höiby från OK Landehof inledde snabbt som vanligt och hade ett försprång på 22 sekunder inför det liggande skyttet. Han lämnade även vallen i en knapp ledning trots ett missat skott och drygade sedan ut avståndet rejält på mellanrundan. Martin var 33 sekunder före närmaste man in på vallen och hade fortfarande närmare en halvminut tillgodo efter ytterligare två missade skott i stående. Tack vare klart bästa åktid vann han till sist med 41 sekunder före Häverödals Isak Falk som sköt en bom i liggande men lyckades nolla i det stående skyttet. Viktor Vestman från I 21 tog hand om tredjeplatsen efter två missade skott, 1,08 från segern - medan Helmer Jöhnemark från Ornäs blev fyra med två bom, 27 sekunder bakom Viktor.

Damer 20/22

Tack vare fullt i liggande hade SK Bores Wilma Björn en halvminut tillgodo mot närmaste åkare, ett avstånd som växte med ytterligare 17 sekunder på det andra varvet. Men när Wilma åkte på två bom i det stående skyttet lämnade hon vallen bara fyra tiondelar före Alice Petterson från Kimstad som missade ett skott i liggande, men lyckades nolla i det andra skyttet. På slutvarvet höll Wilma ändå undan och tog säsongens fjärde seger med 10 sekunders marginal i mål. Alice hade i sin tur drygt 50 sekunder tillgodo mot SK Bores Stina Nilsson som hamnade på tredje plats efter totalt två bom. Vera Edvardsson från Mälarö missade sex skott sammanlagt, men tog sig förbi tre åkare på slutvarvet och blev fyra i mål - 1,17 från segern.

Herrar 20/22

Älvdalens Oscar Andersson tog en klar ledning efter en nolla i det inledande skyttet och hade fortfarande 24 sekunder tillgodo mot Jacob Larsson på väg in till stående, även om Moraåkaren plockade in 17 sekunder på den andra rundan. Trots två missade skott lämnade Oscar vallen 23 sekunder före Jacob som däremot närmade sig rejält på slutvarvet, men var tre sekunder för sent ute som tvåa i mål efter sammanlagt fyra bom. Han passerade Tullus Vincent Grein som gjorde en överraskande stark insats och tog hand om den tredje pallplatsen, 18 sekunder från segern efter totalt två bommade skott. Melker Nordgren från Ornäs hade en straffrunda mer och var 23 sekunder från pallen som fjärde man i mål, 41 sekunder bakom Oscar.

Damer senior

Anna Hedström från I 21 var snabbast på det inledande varvet, men missade tre skott i liggande och lämnade vallen som sjua. Det var i stället SK Bores Emma Nilsson som tog ledningen med 14 sekunder efter en nolla och som drygade ut avståndet till 50 sekunder på vägen till det stående skyttet. Men när hon åkte på två bom smet Anna förbi med två sekunder trots ytterligare en straffrunda och vann till sist med 12 sekunders marginal i mål med klart snabbaste tid i spåret. Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund var ytterligare 23 sekunder från segern som trea efter två missade skott, medan Tullus Bente Skåle avancerade två placeringar på slutvarvet till fjärde plats i mål - 1,14 bakom Anna med sammanlagt fyra bom.

Herrar senior

Tack vare fullt i det liggande skyttet lämnade Limas Simon Hallström vallen 19 sekunder före närmaste man, ett avstånd som växte med ytterligare en knapp halvminut på mellanrundan. Trots att Simon missade två skott i stående behöll han ledningen med 16 sekunder och drygade sedan ut segermarginalen till 44 sekunder i mål före klubbkompisen Tobias Arwidson som hade samma skytteresultat. Det hade även Knut Vikström från Sundsvall som var 1,50 från segern på tredje plats i mål. SK Bores David Nykvist blev fyra efter fem missade skott, 2,17 bakom Simon - medan Alfred Eriksson från Dala-Järna hade en tung dag på vallen med totalt sex bom och fick nöja sig med femte plats i mål - drygt tre minuter från segern.

Swe Cup fortsätter närmast med masstart och sprint i Lima 10-11/2.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-21

Senast uppdaterad: 2024-01-21