Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

EM-guld för Anton och Sara!

Det blev en rafflande avslutning på EM i Brezno-Osrblie när Anton Ivarsson och Sara Andersson avgjorde mot Norge i det sista skyttet och vann guld i singelmixstafetten, efter en suverän insats både i spåret och på vallen. Innan dess hamnade Sverige på fjärde plats i mixstafetten.

Mixstafett

Viktor Brandt tog hand om startsträckan och fick en fin resa på det första varvet. Han var tre sekunder från täten som nionde man på väg in till det liggande skyttet och lämnade vallen som femte lag, trots ett extraskott. Viktor kom sedan in till stående sju sekunder bakom ledande Norge som fortsatt femma efter snabbaste tid på mellanrundan, men åkte tyvärr på en straffrunda. Det gjorde att han föll till sjunde plats, men tog sig förbi Schweiz på slutvarvet och växlade som sexa, 55 sekunder bakom norrmannen Isak Frey. I spåret hade Viktor fjärde tid sammanlagt, bara fyra sekunder långsammare än Tomas Harjula från Finland som lite överraskande var snabbast.

På nästa varv åkte Peppe Femling tillsammans med Tyskland och Schweiz och höll både sin placering och avståndet mot Norge i täten. Tyvärr blev det även en straffrunda i liggande för Piteåkaren som föll till åttonde plats och som låg kvar på samma placering inför det stående skyttet, efter att ha tappat 15 sekunder mot Johan-Olav Botn på mellanrundan. Tack vare fem fullträffar på 23 sekunder gick Peppe ut på slutvarvet som sjua, men tog sig dessutom förbi Ukraina och växlade som sjätte lag - en minut bakom Norge som fortfarande var i täten. Åkmässigt hade han fjärde tid totalt, 15 sekunder efter den snabbe norrmannen - och han var åtta på själva sträckan.

Johanna Skottheim tappade två sekunder mot ledande Ida Lien, men närmade sig lagen framför på vägen till det liggande skyttet. Där tvingades hon använda alla sina tre extraskott och tappade mycket tid efter en långsam serie, men avancerade ändå till femte plats och låg fortfarande kvar på samma placering efter att ha plockat in fyra sekunder mot Norge på mellanrundan. I stående klarade sig Johanna med ett extraskott och lämnade vallen som fjärde lag och växlade också som fyra, 1,22 bakom Norge som ledde klart. Hon gjorde en imponerande insats i spåret där hon var snabbast av alla, en dryg sekund före Ida Lien - och Johanna var trea på själva sträckan.

Det var en dryg halvminut upp till Italien på tredje plats när Anna-Karin Heijdenberg gav sig ut på slutsträckan och höll avståndet på sitt första varv. Trots ett extraskott i liggande minskade hon däremot luckan med sju sekunder mot Hannah Auchentaller och var bara 22 sekunder bakom italienskan när det var dags för det sista stående skyttet. Tyvärr försvann medaljchansen när Anna-Karin tvingades använda alla sina tre extraskott, så hon fick nöja sig med att ta Sverige i mål som fjärde lag - 1.42 bakom segrande Norge. Hon hade fjärde åktid sammanlagt, 15 sekunder långsammare än norskan Maren Kirkeeide - och Anna-Karin var dessutom sexa på slutsträckan.

Sverige var sammanlagt en halvminut långsammare än Norge i spåret med näst bästa åktid - men bara 10:a på skjutvallen, 1,43 långsammare än Slovenien.

Singelmixstafett

Anton Ivarsson inledde för Sverige på startsträckan och låg femma inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som nionde lag efter ett extraskott - nio sekunder från täten. På det andra varvet blev det ett långt tåg och med svensken på 10:e plats när det var dags för stående. Han växlade även på samma placering efter ytterligare två extraskott, 17 sekunder bakom ledande Moldavien. Anton var sammanlagt 12 sekunder långsammare än fransmannen Emilien Claude med tredje tid i spåret.

På nästa varv plockade Sara Andersson två placeringar och var åtta in till det liggande skyttet, men lämnade vallen som tredje lag efter ett extraskott. Hon tog sig sedan förbi Österrike med andra tid på det andra varvet och hade 14 sekunder upp till Emilie Ågheim Kalkenberg på väg in till stående, men växlade i en knapp ledning efter fem fullträffar på 23 sekunder. Sara hade andra tid totalt i spåret, tre sekunder efter fransyskan Anaelle Bondoux - men var snabbast av alla på skjutvallen och även på själva sträckan.

Anton Ivarsson fick släppa Vebjörn Sörum förbi sig på vägen till liggande och gick sedan ut på det andra varvet tre sekunder bakom norrmannen efter fullt på 27 sekunder. Inför det stående skyttet hade avståndet ökat med ytterligare nio sekunder, men medan konkurrenten fick använda alla sina tre extraskott lyckades Anton nolla ännu en gång på 23 sekunder och växlade en halv sekund före Norge. Svensken hade sjunde åktid totalt, 15 sekunder efter Verbjörn Sörum, men var bara en tiondel efter honom som tvåa på sträckan.

På väg in till det liggande skyttet låg Sara Andersson tätt i ryggen på Emilie Ågheim Kalkenberg, men lämnade vallen fyra sekunder före henne efter fem fullträffar på 25 sekunder. På mellanrundan tog sig norskan ifatt och när det var dags för sista stående stod de sida vid sida. Men medan norskan åkte på en straffrunda klarade sig Sara med två extraskott och gick ut på slutvarvet i en ledning med 16 sekunder och förde Sverige i mål som säker segrare och ett efterlängtat EM-guld! Svenskan hade fjärde tid åkmässigt, åtta sekunder långsammare än fransyskan Anaelle Bondoux - men var tvåa på slutsträckan.

Så här berättade Sara Andersson för SVT Sport om avgörandet i det sista skyttet:

– Jag kände mig väldigt säker att jag hade ett övertag på henne, både mentalt och åkmässigt faktiskt.

– En väldigt bra dag. Det var mycket jobbigare att titta på Sara än att köra själv, sa en glad Anton Ivarsson som tog emot Sara med en kram i målfållan.

Sverige hade tredje åktid totalt, 37 sekunder långsammare än Frankrike - men var snabbast av alla på skjutvallen, åtta sekunder före Ukraina.

Stort grattis Anton och Sara till en fantastisk insats!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-28

Senast uppdaterad: 2024-01-30