Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Ella fyra med nollskytte i IBU-cupen

Trots fortsatt jobbiga förhållanden med spöregn, blåst och tunga spår lyckades Ella Halvarsson skjuta fullt och blev fin fyra i lördagens avslutande IBU-sprint i tyska Arber. Dessutom hamnade Stina Nilsson på åttonde plats i mål, precis som Anton Ivarsson i herrarnas tävling.

Damer sprint

Ella Halvarsson var 39 sekunder från täten på det inledande varvet, men lämnade vallen som 14:e åkare efter fem fullträffar i det liggande skyttet. Hon tappade visserligen tre placeringar på mellanrundan, men lyckades sedan nolla på nytt i stående medan många av konkurrenterna fick problem i den kraftiga vinden. Tack vare det felfria skyttet var Ella femma ut på slutvarvet, men tog sig dessutom förbi Dunja Zdouc från Österrike och hamnade på fjärde plats i mål och fick gå på blomsterceremoni - 36 sekunder bakom norskan Karoline Erdal som också sköt fullt men bara sju sekunder från pallen. I spåret var hon totalt 1,20 långsammare än Anaelle Bondoux från Frankrike, men avslutade med 14:e åktid på slutvarvet och imponerade ännu en gång på skjutvallen.

Det var en helt annan fart på Stina Nilsson än i torsdagens sprint. Hon var näst snabbast på det första varvet, men åkte på en bom i liggande och gick ut på mellanrundan som 11:a. På vägen till det stående skyttet avancerade hon två placeringar, men missade ytterligare två skott och föll till nionde plats. Precis som Ella lyckades Stina passera en åkare på slutvarvet och blev till sist åtta i mål, 11 sekunder bakom landsmaninnan med tre bom mer. Sammanlagt hade hon tredje åktid, 22 sekunder efter snabbaste åkare efter en stabil insats i svåra förhållanden.

Anna Hedström fick en fin start med fem fullträffar i det liggande skyttet och lämnade vallen på 15:e plats, strax bakom Ella. Hon var fortfarande några sekunder bakom henne i ett fint slagläge på väg in till stående, men missade två skott och föll till 26:e plats. Anna spurtade också i mål på samma placering, 1,51 bakom Karoline Erdal. Hon var 1,31 långsammare än Anaelle Bondoux åkmässigt, men tog ett steg i rätt riktning på vallen.

Efter en lovande inledning med sjunde tid på det första varvet fick Anna -Karin Heijdenberg problem i vinden och missade hela fyra skott i liggande. Det gick lite bättre i stående och efter ytterligare en bom klättrade hon drygt 20 placeringar till 30:e plats och fick samma placering i mål, 2,06 från segern. Trots skyttet hade Anna-Karin fin fart i spåret med 11:e tid totalt, 38 sekunder efter snabbaste åkare men bara 16 sekunder långsammare än Stina.

Annie Lindh fick också en jobbig start med tre bom i det liggande skyttet. Däremot tog hon snabb revansch med en nolla i stående och avancerade 15 placeringar till 37:e plats. På slutvarvet tog sig Annie dessutom förbi tre åkare och blev till sist 34:a i mål, åtta sekunder bakom Anna-Karin. Hon var sammanlagt, 1,27 långsammare än Anaelle Bondoux åkmässigt, men fyra sekunder snabbare än Anna.

Johanna Skottheim var förkyld och kom tyvärr inte till start.

Herrar sprint

Trots den kraftiga vinden lyckades Anton Ivarsson nolla det liggande skyttet och lämnade vallen som sexa, drygt 20 sekunder från täten. Han höll även sin placering på mellanrundan, men missade ett skott i stående och föll till åttonde plats. Anton hade bara några sekunder upp till sjätteplatsen och blomsterceremonin, men lyckades inte utmana de snabba norrmännen. Han höll ändå undan för konkurrenterna bakom och blev också åttonde man i mål. Anton hade 1,55 upp till den överlägsne Johan-Olav Botn från Norge och var sammanlagt 1,25 långsammare än den segrande norrmannen i spåret, men visade ännu en gång att han är ett spännande namn för framtiden.

Det blev två bom i liggande för Henning Sjökvist som låg på 53:e plats inför det stående skyttet, men klättrade 25 placeringar efter fem fullträffar i det stående skyttet. Henning hamnade till sist på 30:e plats i mål, 3,22 från segern och tappade totalt 2,30 mot snabbaste man åkmässigt.

Malte Stefansson missade också två skott i det liggande skyttet och fick samma resultat i stående. Han avancerade ändå till 43:e plats och klättrade sedan vidare på slutvarvet till 38:e plats i mål, 20 sekunder bakom Henning. I spåret var han 1,53 långsammare än Johan-Olav Botn.

Emil Nykvist och Oskar Brandt hade också blivit sjuka och kunde heller inte starta i sprinten.

Nu gör IBU-cupen uppehåll innan avslutningen i österrikiska Obertilliach. Det blir två veckors tävlande med start den 29:e februari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-02-03

Senast uppdaterad: 2024-02-03