Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Sebastian Samuelsson framför havet av publik på plats i Nove Mesto. Foto: Nordic Focus

Sebastian femma med nollskytte i herrarnas sprint

Sebastian Samuelsson gjorde en imponerande insats på femte plats i lördagens tuffa och högklassiga sprint vid VM i Nove Mesto, efter fullt skytte och fin fart i spåret. Dessutom hamnade Martin Ponsiluoma på 10:e plats i mål - och vi fick in alla fyra svenskar bland de 24 främsta.

Tack vare fem fullträffar det liggande skyttet lämnade Sebastian Samuelsson vallen som fjärde man, bara nio sekunder från täten. Han fick visserligen släppa två åkare förbi sig på mellanrundan men lyckades sätta alla skotten ännu en gång på 23 sekunder i stående och gick ut på slutvarvet som femma. Det var bara fyra sekunder upp till pallen, men trots en kämpainsats lyckades inte Sebastian avancera utan hamnade även på femte plats i mål - 37 sekunder bakom Sturla Holm Laegreid som följde av ytterligare två norrmän på pallen. I spåret hade svensken nionde tid totalt, 58 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö, men nollskyttet imponerar och det är bara 18 sekunder upp till pallen så Sebastian har alla möjligheter att kämpa om en medalj även i morgondagens jaktstart.

– Det är ett speciellt före, det är ett av karriärens bästa lopp. Jag plockar fram det när det gäller som mest. 49 sekunder på två serier, det är det överlägset bästa jag gjort, sa en nöjd Sebastian Samuelssontill SVT Sport efter loppet.

Martin Ponsiluoma hade femte tid på det inledande varvet, men åkte tyvärr på två bom i liggande. Han klättrade ändå 27 placeringar till 14:e plats på vägen till det stående skyttet där han dessutom lyckades nolla på 21 sekunder. Tack vare det avancerade Martin ytterligare två placeringar och tog sig dessutom förbi två åkare på slutvarvet till 10:e plats i mål, 1,03 från segern. Åkmässigt var han 17 sekunder bättre än Sebastian med sjunde tid sammanlagt, 41 sekunder efter snabbaste man. Precis som för landsmannen gäller det för Martin att skjuta stabilt i jaktstarten. Då finns chansen att klättra rejält - kanske ända upp till pallen...

Det blev en lovande start för Jesper Nelin som lyckades skjuta fullt i liggande. Han lämnade vallen 20 sekunder från täten som åttonde man och hade fortfarande en god möjlighet att nå en hög placering med ytterligare en nolla i det stående skyttet. Men tyvärr missade Jesper det allra sista skottet, vilket gjorde att han föll till 20:e plats och blev till sist 23:a i mål efter ett tungt slutvarv - 2,08 bakom segrande Sturla Holm Laegreid. I spåret var han totalt 1,53 långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Viktor Brandt gjorde VM-debut och inledde på bästa sätt med fullt på 23 sekunder i det liggande skyttet, Han gick ut på det andra varvet som 16:e man och avancerade sedan en placering efter ännu en nolla på 21 sekunder i stående. Däremot fick Viktor släppa åtta åkare förbi sig på slutvarvet och hamnade på 24:e plats i mål, en knapp sekund bakom Jesper. Han tappade 2,33 mot snabbaste man åkmässigt, men hade fjärde skjuttid efter två serier på 45 sekunder och fixade ett nytt fint personbästa.

I morgon fortsätter VM i Nove Mesto med spännande jaktstarter. Damerna kör kl. 14.30 och herrarna kl. 17.05. Håll tummarna för nya svenska medaljer!

Text och analys: L-G Alsenius

Viktor Brandt, debutanten på VM som slog till med en 24:e plats. Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2024-02-10

Senast uppdaterad: 2024-02-11