Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Laguttagning till Junior-VM i Estland

Årets Junior-VM närmar sig med stormsteg och Sveriges trupp är uttagen. Sverige kommer att skicka full trupp med åtta yngre juniorer och åtta äldre juniorer.

Junior-VM kommer att arrangeras i Otepää, Estland 20 februari - 1 mars. Junior-VM består av två olika tävlingsklasser, Yngre Juniorer och Äldre Juniorer. I klassen Yngre Juniorer (Youth på engelska) är åkarna mellan 16 och 19 år gamla och i klassen Äldre Juniorer (Junior på engelska) är åkarna mellan 20 och 22 år gamla. En av de uttagna i klassen Yngre Juniorer är Elsa Tänglander som vann guld på Ungdoms-OS i längdsprint för ett par veckor sedan och kom fyra och femma under Junior-VM i skidskytte förra året. I klassen Äldre Juniorer återfinns Sara Andersson som tidigare år vunnit flera medaljer vid Junior-VM och som under innevarande säsong tävlat flitigt i världscupen. Sara tog nyligen EM-guld i singelmixstafett tillsammans med Anton Ivarsson.

– Vi åker med en stor trupp till Estland, med full kvot i båda klasserna, säger sportchef Anna Maria Uusitalo.

– Det nystartade Team Dina Försäkringar – juniorlandslaget med fokus på åkarna i Yngre Juniorklassen har hela tiden haft siktet inställt på Junior-VM och ser nu framemot att mästerskapet närmar sig.

Emelie Walheim är tränare för Team Dina Försäkringar och tror att satsningen på de yngre juniorerna ger luft under vingarna:

– Vi har följt juniorerna genom Team Dina Försäkringar under året som varit och sett ett starkt gäng under utveckling. Några av de som är uttagna till Junior-VM har varit ute på internationella tävlingar tidigare och vi ser det här som ett väldigt bra tillfälle för de aktiva att få med sig erfarenhet och rutin för framtiden.

Elisabeth Juudas är född i Estland och är nu en utav tränarna i Team Autoexperten och som kommer att vara ledare på JVM. Hon har tränat och tävlat på arenan i Otepää många gånger och berättar om utmaningarna som banorna bjuder på:

– Banorna i Estland är fina men har några tuffa stigningar. Det är en lätt ingång till skjutvallen men det kan vara luriga vindar, ganska likt som i Östersund, så det gäller att de aktiva har koll på vinden, säger Elisabeth.

Nytt för i år är att tävlingarna för de äldre juniorerna kommer att sändas i SVT. Något som är ett viktigt steg inför Junior-VM på hemmaplan i Östersund 2025.

– Vi är väldigt glada över satsningen som SVT gör för att sända Junior-VM från Otepää vilket blir ett bra sätt för svenska folket att bekanta sig med de yngre åkarna speciellt in mot Junior-VM i Östersund 2025, säger skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

– Vi gör en stor juniorsatsning med Junior-VM på hemmaplan 2025 som ett tydligt delmål på väg mot nya långsiktiga framgångar i VM och OS.


Svenska truppen till Junior-VM:

 

Yngre Juniorer

Elsa Tänglander, Tullus SG

Greta Seldahl, Tullus SG

Elsa Brandt, Ornäs IK -

Ida Eriksson, Mora Biathlon


Martin Höiby, OK Landehof

Knut Saitton, I 21 IF

Anton Modigs, Ornäs IK

Viktor Westman, I21 IF


Äldre Juniorer

Sara Andersson, Mora Biathlon

Wilma Björn, SK Bore

Linn Jansson, Tullus SG

Stina Nilsson, SK Bore


Erik Larsson, Mora Biathlon

Melker Nordgren, Ornäs IK

Jacob Larsson, Mora Biathlon

Oscar Andersson, Älvdalens SKG

 

Schema för Junior-VM

 

23 feb

09:30 Mixstafett Yngre Juniorer
13:00 Mixstafett Äldre Juniorer

24 feb

09:30 12.5km distans herrar Yngre Juniorer
13:00 10km distans damer Yngre Juniorer

25 feb

09:30 15km distans herrar Äldre Juniorer
13:00 12.5km distans damer Äldre Juniorer

27 feb

09:30 7.5km sprint herrar Yngre Juniorer
13:00 6km sprint damer Yngre Juniorer

28 feb

09:30 10km sprint herrar Äldre Juniorer
13:00 7.5km sprint damer Äldre Juniorer

29 feb

09:00 12km masstart 60 herrar Yngre Juniorer
10:00 9km masstart 60 damer Yngre Juniorer
12:20 12km masstart 60 herrar Äldre Juniorer
13:20 9km masstart 60 damer Äldre Juniorer

1 mar

09:30 3x7.5km herrstafett Yngre Juniorer
12:30 3x6km damstafett Yngre Juniorer

2 mar

08:45 4x7.5km herrstafett Äldre Juniorer
11:40 4x6km damstafett Äldre Juniorer

Tävlingarna kommer att sändas på SVT och SVT-Play.

Publicerad: 2024-02-13

Senast uppdaterad: 2024-02-14