Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Sverige topp 10 i mixstafetterna

Det var svåra förhållanden med tunga och lösa spår på tuffa banor och en kraftig vind på vallen under de inledande mixstafetterna vid Junior-VM i estniska Otepää under fredagen. Sverige blev nia i den äldsta åldersklassen, medan de yngre juniorerna hamnade på 10:e plats i mål.

Foto: Igor Stancik

Elsa Tänglander sista skyttet

Mixstafettt Yngre Juniorer

Viktor Vestman startade långt bak i fältet och var 17:e man in till det liggande skyttet, men lämnade vallen som 11:a efter fem fullträffar - 18 sekunder från täten. På det andra varvet tappade han ytterligare en halvminut i de lösa spåren och fick släppa fyra åkare förbi sig och tvingades sedan använda alla sina tre extraskott i stående, men klarade sig i alla fall utan straffrunda. Viktor gick ut på slutvarvet som 13:e lag och växlade till sist på 15:e plats, knappt två minuter bakom Polen som var i täten. I spåret hade 18-åringen från I 21 i Sollefteå 18:e åktid totalt, 1,38 långsammare än Yaroslav Neverov från Estland.

På sitt första varv tog sig Martin Höiby förbi Ukraina och lämnade sedan vallen som nionde lag efter fullt i det liggande skyttet. På mellanrundan tappade han bara fem sekunder mot den ledande polacken och låg fortfarande på nionde plats på väg in till stående, men tvingades använda alla sina tre extraskott. Trots det avancerade Martin till sjunde plats och växlade även på samma placering, 2,36 bakom Polen och Frankrike som var tillsammans i täten. Åkmässigt var 19-åringen från OK Landehof 28 sekunder långsammare än norrmannen Kasper Kalkenberg med nionde tid sammanlagt - och han var sjua på sträckan.

Greta Seldahl fick åka i ett ingenmansland och tappade 19 sekunder mot täten på vägen till det liggande skyttet. Där åkte hon på en straffrunda och föll till 13:e plats, men tog sig förbi Bulgarien med femte åktid på det andra varvet. Tyvärr blev det ytterligare två straffrundor i stående för Greta i den kraftiga blåsten och hon tappade också mycket tid på vallen. Hon gick ut på slutvarvet som 13:e åkare och växlade också på samma placering, 6,30 bakom Frankrike som ledde stort. 18-åringen från Tullus hade 10:e tid totalt i spåret, 1,32 långsammare än Voldiya Galmace Paulin från Frankrike - och 18:e tid på själva sträckan.

Det var ett svårt utgångsläge för Elsa Tänglander som ändå tog in 15 sekunder mot täten med snabbaste åktid på vägen till liggande. Där lyckades hon nolla och passerade dessutom tre lag på mellanrundan. Däremot fick Elsa släppa Slovakien förbi sig efter tre extraskott i det sista stående skyttet, men var snabbt tillbaka på 10:e plats och förde också det svenska laget i mål på samma placering - 5,04 bakom Frankrike som vann klart före Norge och Tjeckien. I spåret hade 16-åringen från Tullus andra åktid på slutvarvet och även sammanlagt, sju sekunder långsammare än tyskan Alma Siegismund- och hon var också näst bäst på slutsträckan.

Sverige hade sjätte tid totalt i spåret, 1,32 långsammare än Frankrike - och var 2,12 långsammare än samma lag på skjutvallen med 17:e tid sammanlagt.

Mixstafett Äldre Juniorer

Oscar Andersson tog hand om startsträckan för det svenska laget. Han höll till långt fram i fältet under det inledande varvet och låg fyra inför det liggande skyttet. Trots två extraskott lämnade han vallen åtta sekunder från täten som femte lag, men tappade sex sekunder på mellanrundan och var sjunde åkare på väg in till stående. Oscar gick sedan ut på slutvarvet som femma efter ytterligare två extraskott och växlade till sist som sjätte lag, 46 sekunder bakom Frankrike och Norge i täten. I spåret hade 21-åringen från Älvdalen 11:e åktid sammanlagt, 1,01 långsammare än fransmannen Theo Guiraud Poillot.

På sitt första varv tog sig Jacob Larsson snabbt förbi Litauen och låg fyra på väg in till det liggande skyttet, men fick använda två extraskott och lämnade vallen som åttonde lag. På mellanrundan tappade svensken ytterligare nio sekunder mot ledande norrmannen Isak Frey och var nia på väg in till stående. Där åkte Jacob på en straffrunda i blåsten, men låg fortfarande kvar på samma placering och växlade också som nionde lag - 3,21 bakom Norge som ledde stort. Åkmässigt hade 19-åringen från Mora 12:e tid totalt, en minut långsammare än Fabian Muellauer från Österrike - och han var 14:e man på sträckan.

Wilma Björn tappade 50 sekunder mot norskan Maren Brännare-Gran, men behöll niondeplatsen på vägen till det liggande skyttet. Där tvingades hon använda alla tre extraskotten och föll till 11:e plats och blev dessutom passerad av Tjeckien på mellanrundan. Wilma fick sedan använda ytterligare ett extraskott i stående och växlade till sist tätt i ryggen på Estland på 13:e plats, 6,19 bakom Norge som drygade ut sin ledning och hade 1,24 tillgodo mot närmaste lag. I spåret var 21-åringen från SK Torsby 3,32 långsammare än tyskan Julia Tannheimer med 17:e åktid totalt - och hon hade 16:e tid på själva sträckan.

På vägen till liggande tog sig Sara Andersson förbi Litauen och Tjeckien med näst bästa åktid och avancerade sedan till 10:e plats efter en snabb nolla. Det var långt upp till närmaste lag framför, men svenskan fortsatte ändå med andra åktid på mellanrundan och avslutade sedan med ett extraskott i det stående skyttet. På slutvarvet passerade Sara dessutom Belgien med näst bästa åktid och tog Sverige mål på nionde plats, 3,36 bakom Norge som vann före Tyskland och Österrike. Åkmässigt hade 21-åringen från Mora andra åktid sammanlagt, knappt fem sekunder långsammare än österrikiskan Anna Andexer - men hon var klart bäst på slutsträckan.

Sverige hade 11:e tid totalt i spåret, 4,06 långsammare än Tyskland - men var åtta på skjutvallen, 1,34 långsammare än Ukraina.

I morgon fortsätter Junior-VM i Otepää med distanslopp för den yngre åldersklassen. Damerna kör kl. 09.30 och herrarna kl. 13.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Igor Stancik

Sara Andersson på träning

Publicerad: 2024-02-23

Senast uppdaterad: 2024-02-25