Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Tre svenskar topp 10 i IBU-cupen

Malte Stefansson gjorde en ny fin insats i IBU-cupen på åttonde plats efter en bom och åttonde åktid i fredagen snöiga sprint i Obertilliach. Dessutom blev Henning Sjökvist 10:a i mål med samma skytte, medan Ella Halvarsson hamnade på 10:e plats i damernas lopp efter två nollor.

Damer sprint

Ella Halvarsson inledde ganska långsamt, men lyckades nolla i liggande och lämnade vallen som 25:a. På mellanrundan höll hon sin placering och klättrade sedan till 10:e plats efter fem nya fullträffar på 26 sekunder i det stående skyttet. Tack vare en stark finish med 15:e åktid på slutvarvet blev Ella också 10:a i mål, en knapp minut bakom Stefanie Scherer från Tyskland. I spåret var 24-åringen från Biathlon Östersund totalt 1,44 långsammare än norskan Ragnhild Femsteinevik, men imponerade ännu en gång på vallen och hade fjärde skjuttid efter två serier på 54 sekunder.

Det blev två bom i det liggande skyttet för Emma Nilsson som däremot lyckades sätta alla skotten i stående. Tack vare det avancerade hon till 33:e plats och tog sig dessutom förbi fyra åkare på slutvarvet till 29:e plats i mål, 1,58 från segern. Emma tappade sammanlagt 1,32 mot snabbaste åkare i spåret.

Johanna Skottheim hade 10:e tid på det första varvet, men missade två skott i liggande och fick samma resultat även i det stående skyttet. Hon avancerade ändå sex placeringar på det sista varvet till 32:a plats i mål, fyra sekunder bakom Emma. Johanna hade 13:e åktid totalt, 1,01 långsammare än Ragnhild Femsteinevik.

Tack vare fullt i det liggande skyttet låg Annie Lindh på 19:e plats, men föll åtta placeringar efter en bom i stående. Hon var tillbaka efter sjukdom och mot slutet tröttnade hon helt naturligt och hamnade på 36:e plats i mål, drygt fem sekunder bakom Johanna. Sammanlagt tappade Annie 2,11 mot snabbaste åkare.

Anna Hedström fick en trist start med tre bom i liggande, men klarade sig med en straffrunda i det stående skyttet. Hon avslutade dessutom med 13:e åktid och klättrade 11 placeringar på slutvarvet till 39:e plats i mål, sex sekunder bakom Annie. Åkmässigt var Anna 1,18 långsammare än Ragnhild Femsteinevik.

Efter en bom både i det liggande och stående skyttet låg Bente Skåle på 45:e plats, men fick släppa sju åkare förbi sig på det sista varvet till 52:a plats i mål - 2,47 bakom Stefanie Scherer. Hon tappade totalt 2,31 mot snabbaste åkare i spåret.

Herrar sprint

Malte Stefansson missade ett skott i det liggande skyttet, men klättrade hela 11 placeringar till 17:e plats med sjätte åktid på mellanrundan och lyckades sedan nolla i stående. Tack vare det lämnade han vallen som 11:a, men tog sig dessutom förbi tre man på slutvarvet med sjätte tid ännu en gång till åttonde plats i mål - 1,23 bakom segrande Martin Uldal som sköt fullt och följdes av ytterligare tre norrmän i resultatlistan. Malte imponerade i spåret med åttonde åktid sammanlagt, 53 sekunder långsammare än Sverre Dahlen Aspenes från Norge - och dalmasen börjar förhoppningsvis även få ordning på sitt skytte.

Efter en oväntat snabb start med femte tid på det inledande varvet åkte Henning Sjökvist på en bom i liggande. Han gick ut på mellanrundan som 15:e man, men avancerade därefter sju placeringar efter fem fullträffar i det stående skyttet. På slutvarvet fick Henning visserligen släppa Malte och ytterligare en åkare förbi sig, men hamnade till sist på 10:e plats i mål efter ett nytt fint lopp - 1,35 från segern. Han hade betydligt bättre fart än i gårdagens kortdistans med 14:e tid totalt, 1,10 efter snabbaste man - och Henning hade dessutom femte skjuttid efter två serier på 52 sekunder.

Emil Nykvist lyckades sätta alla skotten i liggande och lämnade vallen som 24:a, men klättrade ytterligare 10 placeringar efter ännu en nolla i det stående skyttet. Han höll även emot bra på det sista varvet, men blev passerad av en åkare till 15:e plats i mål - 1,49 bakom Martin Uldal. Åkmässigt tappade Emil sammanlagt 1,41 mot Sverre Dahlen Aspenes, men han kan vara mycket nöjd med sitt fina nollskytte.

Det blev tre bom i det liggande skyttet för Oskar Brandt som däremot klarade sig med en straffrunda i stående. Han lämnade vallen på 49:e plats, men avslutade starkt och klättrade till 30:e plats i mål - 2,46 från segern. Oskar var två sekunder långsammare än Henning med 15:e tid totalt i spåret, 1,12 efter snabbaste åkare .

Alfred Eriksson var tyvärr fortsatt sjuk.

I morgon avslutas IBU-cupen för säsongen med dubbla masstarter. Damerna kör kl. 10.30 och herrarna kl. 13.15.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Svenskt Skidskytte

Publicerad: 2024-03-08

Senast uppdaterad: 2024-03-09