Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Sebastian Samuelsson tvåa på den sista jaktstarten för säsongen. Foto: Nordic Focus

Sebastian tvåa i jaktstarten!

Sebastian Samuelsson imponerade stort när han klättrade till andra plats med en bom i lördagens spännande jaktstart i ett varmt och soligt Canmore. Jesper Nelin blev dessutom 12:a i mål, medan Hanna Öberg hamnade på sjunde plats i damernas lopp efter att ha varit i medaljläge.

Damer jaktstart

Hanna Öberg inledde med en bom, men lämnade vallen som fortsatt femma. Tack vare fem fullträffar i andra liggande närmade hon sig täten en aning och avancerade sedan till fjärde plats, trots ytterligare ett missat skott i första stående. Hanna var en knapp halvminut från pallen inför det sista skyttet och fick chansen när flera av konkurrenterna sköt straffrundor, men åkte själv på två bom och föll till nionde plats. På slutvarvet passerade hon ändå två åkare till sjunde plats i mål, 1,16 bakom italienskan Lisa Vittozzi som tog ett klart grepp om totalsegern inför den avslutande masstarten. I spåret var Hanna totalt 1,07 långsammare än fransyskan Justine Braisaz-Bouchet, men hade tredje skjuttid efter fyra serier på 1,39.

Tack vare fullt i första liggande avancerade Elvira Öberg till sjätte plats, strax bakom Hanna. Hon fortsatte med samma fina resultat i det andra skyttet och hade fortfarande sällskap av storasyster ut på det tredje varvet. Precis som henne missade Elvira ett skott i första stående men hade också möjligheten att slåss om en pallplats som sjätte åkare inför det avslutande skyttet. Tyvärr missade även hon två skott och föll till 10:e plats och hamnade till sist på 14:e plats i mål efter att ha tröttnat på det sista varvet. Elvira var 1,35 från segern och tappade 46 sekunder mot snabbaste åkare sammanlagt.

Anna Magnusson föll till 19:e plats efter en straffrunda i första liggande, men lyckades nolla i det andra skyttet. Tack vare det klättrade hon till 13:e plats, men missade ytterligare två skott i första stående och föll tillbaka på nytt. Anna satte punkt med en fjärde bom i det sista skyttet, men tog sig förbi två åkare på slutvarvet till 18:e plats i mål - 15 sekunder bakom Elvira. Idag var hon snabbast av svenskorna i spåret, 39 sekunder långsammare än Justine Braisaz-Bouchet.

Efter en bom vardera i de två liggande skyttena föll Mona Brorsson till 30:e plats. Hon fortsatte med samma resultat även i första stående och tappade ytterligare fem placeringar, men avslutade med en nolla i det sista skyttet. Mona hamnade till sist på 38:e plats i mål, 3,28 bakom Lisa Vittozzi efter en tung dag i spåret där hon var totalt 2,22 efter snabbaste åkare.

Anna-Karin Heijdenberg inledde med en straffrunda både i det första och andra skyttet och åkte därefter på ytterligare tre bom i första stående. Hon låg på 36:e plats inför det avslutande skyttet, men missade två skott till och fick nöja sig med 46:e plats i mål - 4,14 från segern. Anna-Karin tappade totalt 1,48 mot snabbaste åkare i spåret.

Trots fjärde åktid på det första varvet inledde Stina Nilsson med fyra bom och fortsatte med ytterligare ett missat skott i andra liggande. Det blev tre bom till i det stående skyttet, vilket gjorde att hon hamnade på 53:e plats i mål - 5,24 bakom Lisa Vittozzi. Åkmässigt var Stina 1,54 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet.

Hanna Öberg bästa svenska. Foto: Nordic Focus

Herrar jaktstart

Sebastian Samuelsson fick en kanonstart med fem fullträffar på 26 sekunder i det första skyttet och lämnade vallen som tvåa. Han fick sällskap av Emilien Jacquelin på vägen till andra liggande och gick sedan ut på det tredje varvet strax bakom fransmannen som trea efter ytterligare en nolla. Sebastian hade bara en straffrunda upp till ledande Johannes Thingnes Bö inför första stående, men tappade tid mot honom efter en bom. Trots det avancerade svensken till andra plats och kom sedan in till det sista skyttet tillsammans med tre andra åkare för att skjuta om medaljerna bakom norrmannen. Tack vare ännu en nolla på 25 sekunder gick Sebastian ut på slutvarvet i sällskap med Eric Perrot och låg bakom honom ända fram till upploppet när han satte in en kraftfull spurt och tog sig i mål före fransmannen som tvåa, 11 sekunder bakom överlägsne Johannes Thingnes Bö som söndagsåkte på slutvarvet. Det var ett styrkebesked av svensken som hade sjätte åktid totalt, 27 sekunder långsammare än Emilien Jacquelin - och han var näst bäst även i själva jaktstarten. Stort grattis Sebastian till den fina pallplatsen!

Precis som Sebastian inledde Jesper Nelin med fullt i första liggande och avancerade till 12:e plats. En bom i det andra skyttet gjorde dock att han föll två placeringar, men gick sedan ut på det fjärde varvet som 13:e åkare - trots ytterligare ett missat skott i första stående. Jesper satte punkt med en fjärde bom och lämnade vallen på 15:e plats, men tog sig förbi tre åkare med fjärde tid på slutvarvet till 12:e plats i mål - 2,03 från segern. Han var 15 sekunder långsammare än Sebastian åkmässigt, totalt 41 sekunder efter snabbaste man.

Martin Ponsiluoma var snabbast på det inledande varvet, men missade två skott i det första liggande skyttet. Han fortsatte med en bom både i det andra och tredje skyttet, men avancerade ändå till 35:e plats. Martin avslutade dessutom på bästa sätt med fem fullträffar i sista stående och tog sig förbi tre åkare på slutvarvet till 27:e plats efter att ha klättrat hela 24 placeringar. Han var 3,15 bakom Johannes Thingnes Bö i mål och hade femte tid totalt i spåret, 23 sekunder efter snabbaste åkare.

Tack vare fullt på 23 sekunder i det första skyttet klättrade Viktor Brandt till 27:e plats, men föll tillbaka efter en bom i andra liggande. När det blev två straffrundor till i första stående låg han på 38:e plats, men satte punkt med fem fullträffar på 24 sekunder. Viktor hamnade till sist på 39:e plats i mål - 4,40 från segern. Han tappade 2,26 mot Emilien Jacquelin åkmässigt, men hade sjätte skjuttid efter fyra serier på 1,38.

Anton Ivarsson missade två skott vardera i de liggande skyttena, men lyckades bättre i stående. Han sköt nämligen fullt både i det tredje och fjärde skyttet och avancerade två placeringar på slutvarvet till 41:a plats i mål, 4,48 bakom den segrande norrmannen, men bara tre sekunder från att ta poäng för första gången. Anton var totalt 1,55 efter snabbaste man i spåret.

Efter målgång hyllade det svenska laget Peppe som idag kört sin sista världscuptävling. Foto: Nordic Focus

Precis som Anton inledde Peppe Femling med två bom, men klarade sig med ett missat skott i andra liggande. Han avancerade sedan till 42:a plats efter en nolla på 23 sekunder i första stående, men avslutade med en fjärde bom och hamnade på 45:e plats i mål - 5,18 från segern i sitt allra sista världscuplopp. Peppe tappade 2,25 mot snabbaste man åkmässigt, men fick en kungakrona på huvudet direkt efter målgång och kramades om av lagkompisarna efter en lång karriär med OS-guldet i stafett 2018 som den stora höjdpunkten. Tack för allt Peppe och lycka till i framtiden!

I morgon avslutas Världscupen för säsongen med masstarter. Damerna kör kl. 18.10 och herrarna kl. 22.20.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-17

Senast uppdaterad: 2024-03-18