Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM-veckan

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.

Herrar sprint

Oskar Brandt från I 2 var snabbast på det första varvet, men åkte på en bom i det liggande skyttet och lämnade vallen som fyra. Det var i stället lillebror Viktor Brandt som tog över täten efter fem fullträffar, två sekunder före Jesper Nelin från Biathlon Östersund som också sköt fullt. De åkte sedan i stort sett jämnt på mellanrundan, men när Viktor missade två skott i stående föll han tillbaka. Däremot lyckades Jesper nolla för andra gången och hade ledningen med 15 sekunder före närmaste konkurrent ut på slutvarvet.

Där fortsatte han starkt i spåret och drygade ut segermarginalen till det dubbla i mål före klubbkompisen Henning Sjökvist som också imponerade med felfritt skytte. Oskar passerade en tröttnande Sebastian Samuelsson från I 21 mot slutet och tog hand om bronset, ytterligare 20 sekunder bakom Jesper. Sebastian missade ett skott och klarade fjärdeplatsen med en hårsmån. Han var nämligen bara sju tiondelar före Viktor i mål, medan Limas Simon Hallström blev sexa - 1,10 från segern med en bom.

Damer sprint

Tack vare fem fullträffar i liggande tog Piteås Hanna Öberg ledningen med 14 sekunder före Mona Brorsson från Finnskoga som också lyckades nolla - och med Tullus Anna-Karin Heijdenberg ytterligare 10 sekunder bakom med samma skytteresultat. På den andra rundan utökade Hanna sitt försprång med en halvminut till och klarade sig sedan med en bom i det stående skyttet, precis som de närmaste konkurrenterna .

Det gjorde att Hanna lämnade vallen 56 sekunder före Mona och kunde defilera mot segern och ta emot publikens jubel. Hon tog till sist hem SM-guldet med en dryg minut före klubbkompisen Anna Magnusson som avancerade två placeringar till silverplats med ett missat skott. Piteå fullbordade en trippel efter att Elvira Öberg hade åkt som en furie på slutvarvet där hon plockade in 22 sekunder mot Hanna och klättrade till tredje plats i mål, bara sju sekunder bakom Anna. Anna-Karin var 12 sekunder från medalj som fyra, men passerade Mona med två tiondelars marginal i mål. Limas Johanna Skottheim blev sexa, 1,42 från segern efter tre missade skott.

I morgon fortsätter SM-veckan i Boden med spännande och ovissa masstarter. Herrarna kör kl. 10.15 och damerna kl. 12.25.

Text och analys: L-G Alsenius

SM Boden Sprint damer

Publicerad: 2024-03-23

Senast uppdaterad: 2024-03-24