Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Anton och Sara tog guld under EM. Foto: Nordic Focus

Svenskt skidskytte summerar: IBU-cupen med guldglans i EM

Anton Ivarssons och Sara Anderssons EM-guld i singelmix var den stora höjdpunkten under säsongen i IBU-cupen som bjöd på åtta svenska pallplatser. I nationscupen blev både damerna och herrarna fyra, vilket gör att vi har sex startplatser i båda klasserna nästa vinter.

Det hela inleddes i finska Kontiolahti där 20-åriga Sara Andersson slog till direkt med en andraplats i damernas sprint efter fullt skytte. Hon körde också startsträckan i mixstafetten där det blev en ny svensk andraplats tillsammans med Team Autoexpertens Anna-Karin Heijdenberg, Emil Nykvist och Henning Sjökvist (Team Autoexperten). Dessutom var Ella Halvarsson och Viktor Brandt nära pallen på fjärde plats i singelmixstafetten.

Nästa stopp var Idre Fjäll där Ella Halvarsson (Team Autoexperten). hade knappt tre sekunder upp till pallen som fyra i den inledande sprinten. I den andra fixade Anna-Karin Heijdenberg sin första pallplats som trea trots två missade skott, medan Ella var fem sekunder bakom henne på fjärde plats ytterligare en gång. Efter en imponerande tävlingsvecka var det sedan inte mer än rätt att Ella avancerade till tredje plats i jaktstarten och fick kliva upp på pallen för andra gången under karriären - dessutom på hemmaplan.

Anna-Karin Heijdenberg och Ella Halvarsson efter fina resultat på IBU-cupen. Foto: Nordic Focus

I norska Sjusjöen var det nära att Anna-Karin Heijdenberg knep ännu en pallplats i damernas sprint, men var fem sekunder ifrån som fyra. Tyvärr blev hon sjuk direkt efteråt och tvingades stå över resten av tävlingarna. Trots det fortsatte de svenska framgångarna när Stina Nilsson klättrade till tredje plats i jaktstarten med endast två bom på fyra skytten. På herrsidan gjorde Viktor Brandt (Team Autoexperten). tre fina lopp med femte plats efter nollskytte i sprinten som bästa resultat. Tack vare det fick han förtroendet att köra världscup i Oberhof efter juluppehållet.

IBU-cupen fortsatte däremot sin turné till snöiga förhållanden i italienska Martell. Där var Stina Nilsson tillbaka i gammal god åkform. Hon hade bara tre sekunder upp till segern som trea i den inledande i kortdistansen och nådde samma placering i sprinten, båda gångerna efter två missade skott. Däremot bestämde sig förra årets totalvinnare Tilda Johansson att hoppa av tävlingarna och ta time out på obestämd tid på grund av bristande motivation.

Resten av laget stannade kvar i Italien men förflyttade sig till Ridnaun som bjöd på soligt väder, men med luriga vindar på vallen. Det blev tyvärr inga svenska pallplatser, men det var riktigt nära vid två tillfällen. Johanna Skottheim (Team Autoexperten). hade en strulig inledning på säsongen, men var tillbaka efter nyår och gjorde en fin masstart i Ridnaun där hon gick ut på slutvarvet som trea, men hamnade på fjärde plats i mål. Hon var dessutom tre sekunder från pallen som fyra i den avslutande mixstafetten, tillsammans med Stina Nilsson, Oskar Brandt och Malte Stefansson.

Efter en veckas uppehåll var det dags för EM i slovakiska Brezno-Osrblie. Där gladde Annie Lindh med att tangera sitt personbästa på sjätte plats efter fyra nollor i damernas distanslopp. Två dagar senare lyckades även Anna-Karin Heijdenberg skjuta fullt i sprinten. Hon låg fortfarande tvåa när det var ett tiotal åkare kvar, men blev lite snöpligt passerad av två snabba norskor och var till sist fem sekunder från medalj som fyra. I den efterföljande jaktstarten klättrade Johanna Skottheim hela 22 placeringar med tredje åktid till sjätte plats i mål.

Den avslutande EM-dagen hamnade Viktor Brandt, Peppe Femling, Johanna Skottheim och Anna-Karin Heijdenberg på fjärde plats i mixstafetten trots två straffrundor, innan den svenska höjdpunkten under mästerskapet. Anton Ivarsson och Sara Andersson imponerade nämligen med ett överraskande men efterlängtat guld i singelmixstafetten, efter att Sara snyggt och kyligt hade avgjort mot norskan Emilie Ågheim Kalkenberg i det allra sista skyttet.

IBU-cupen var sedan tillbaka i tyska Arber med två sprinttävlingar. Anna-Karin Heijdenberg blev sexa i den första efter två nollor innan hon äntligen fick göra världscupdebut. Ella Halvarsson lyckades också skjuta fullt i den andra sprinten och vara nära pallen på fjärde plats för tredje gången under vintern. Det blev heller inga svenska pallplatser under de två avslutande veckorna i Österrike där ett något tröttkört lag kämpade med den höga höjden i Obertilliach.

I den totala IBU-cupen hamnade Ella Halvarsson på 10:e plats efter sin bästa säsong hittills. Anna-Karin Heijdenberg låg åtta efter tävlingarna i Arber och skaffade Sverige en extraplats till världscupavslutningen i Soldier Hollow och Canmore. Hon blev till sist 11:a, medan Stina Nilsson som gjorde henne sällskap till Nordamerika hamnade på 14:e plats. Värd att nämnas är också Annie Lindh som tog ett stort steg framåt och blev 24:a totalt, efter att ha slagit sitt personbästa flera gånger under vintern.

Henning Sjökvist blev bästa svensk på en 22:a plats i totalen. Foto: Nordic Focus

På herrsidan gjorde Henning Sjökvist sin klart bästa säsong och var främst av svenskarna på 22:a plats, efter att ha fixat ett nytt fint personbästa som åtta i den avslutande jaktstarten. Viktor Brandt blev 23:a sammanlagt, medan Malte Stefansson hamnade på 27:e plats.

I Nationscupen fick de svenska damerna släppa Tyskland förbi sig till fjärde plats totalt, efter 7087 poäng mot 7200 förra säsongen. Däremot avancerade herrarna från sjunde till fjärde plats och ökade poängen från 6356 till 6690. Det betyder att Sverige kommer att ha sex startplatser både bland damerna och herrarna nästa säsong.

Till sist ett stort tack till åkare, tränare, ledare, vallare och alla andra inblandade för hårt kämpande och många fina prestationer under vintern!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-04-19

Senast uppdaterad: 2024-04-24