Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Att tänka på för säker rullskidåkning

När snön har smält bort är det äntligen dags att ta fram rullskidorna. Men se upp så att du inte skadar dig, för nu blir underlaget hårt och ojämnt! Här kommer tips på hur du kan öka säkerheten på rullskidor.

Visst går det bra att träna skidor året om och allt fler upptäcker fördelarna med rullskidåkning som är utmärkt träning för dig som vill utvecklas som skidåkare. För att säsongen på rullskidor ska vara så säker som möjligt är det viktigt med förberedelser och att börja lugnt. Vi frågade vår samarbetspartner Dina Försäkringar om vad som kan vara bra att tänka på för att öka tryggheten vid rullskidåkning.

- När underlaget är hårt och ojämnt är det lätt hänt att ramla och skrapa eller slå sig. Att ha godkänd hjälm och arm- och knäskydd minskar risken för tråkiga skador. Håll också fokus på omgivningen och bär gärna färgstarka kläder så syns du bättre, säger Zara Lindberg som är produktansvarig för sjuk- och olycksfallsförsäkringar på Dina Försäkringar.

Med rätt förberedelser kan du öka säkerheten. Här har vi samlat några tips:

  • Använd skyddsutrustning. Godkänd hjälm och handskar är av yttersta vikt för att minimera risken för skador vid eventuella fall. Använd gärna även knä- och armbågsskydd för att öka tryggheten ytterligare. Det kan även vara bra att använda glasögon för att skydda sig från vassa spetsar och stenar som kan flyga upp när man åker i biltrafik
  • Välj starka färger. För att övriga trafikanter ska upptäcka dig i god tid så träna i färgstarka kläder, gärna reflexväst eller reflexsele. Även hjälmen kan med fördel vara i en iögonfallande färg.
  • Börja lugnt och försiktigt. När det kommer till val av träningsterräng så håll dig på plana utrymmen i början, en stor parkering är perfekt. Här kan du gärna träna på olika tekniker och växlar samt kurvtagning, bromsning etc.
  • Öka träningen gradvis på säkra banor. När du blivit mer van så kan du prova att åka med på plana cykelbanor och stegra utmaningen efterhand. Välj rutter som du är väl bekant med så att du slipper bli överraskad. En rullskidbana erbjuder en kontrollerad miljö, fri från trafik och hinder, vilket är optimalt för säker träning.
  • Variera terräng och träning. Utöver säkerhetsaspekterna är det också viktigt att fortsätta utvecklas som åkare. Variera terrängen för att utmana din teknik och för att bygga styrka och kondition. Komplettera din träning med styrke- och konditionsövningar för att stödja din rullskidåkning.
  • Var uppmärksam på omgivningen. Genom att vara medveten om din omgivning och välja säkra vägar, samtidigt som du fortsätter att utmana dig själv och utvecklas som åkare, blir rullskidträningen en härlig upplevelse.

Lycka till!

Foto: Svenskt Skidskytte

Publicerad: 2024-04-25

Senast uppdaterad: 2024-04-26