Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Stina Nilsson från SK Bore är en utav skidskyttarna som studerar och satsar på skidskytte i Luleå

Luleå tekniska universitet satsar på skidskytte

På Luleå tekniska universitet kan elitidrottare kombinera träning, tävlingar och studier. Nu finns dessutom en särskild satsning på skidskytte. Med hjälp av de meriterade tränarna Karl-Gunnar Grenemark och Joakim Abrahamsson och ett brett utbud av utbildningar kan elitidrottare satsa på dubbla karriärer. Och det finns fortfarande möjlighet att söka till hösten.

Redan 2020 utsågs Luleå tekniska universitet till elitidrottsvänligt lärosäte och välkomnar studenter från alla idrotter. Sedan i vintras har satsningen utökats med ett kompetenscentrum för alpint, skidskytte, längdskidor och skidorientering.

Kompetenscentret innebär bland annat att elitsatsande studenter inom skidskytte har gemensamma träningar i princip dagligen med individuell träningsplanering och uppföljning. Joakim Abrahamsson, tidigare förbundskapten för svenska längdskidlandslaget, är verksamhetsledare och har fått förstärkning i tränarrollen av Karl-Gunnar ”Kalle” Grenemark, tidigare förbundskapten för svenska skidskyttelandslaget.

– Det är en ynnest och en fantastisk möjlighet att få jobba med dessa lovande skidskyttar. De är otroligt motiverade och vill verkligen utvecklas. Samtidigt läser de en utbildning som ger dem någonting att falla tillbaka på. Vi tränare har lång erfarenhet av elitidrott på hög nivå och jag ser stor potential, säger Kalle Grenemark.

Kalle Grenemark är en utav tränarna som ansvarar för skidskyttarna på Luleå Tekniska universitet

Kompetenscentret har ett nära samarbete med Svenska Skidskytteförbundet. Just nu finns avtal med fem studenter som satsar på skidskytte, fler är på ingående och det är fortfarande öppet för antagning inför hösten 2024.

– Vi är ett litet men stort lärosäte. Här finns över 80 olika program att välja på. Dessutom har vi otroligt bra förutsättningar för skidskytte med tre fantastiska skyttearenor i närområdet med riktigt bra banor för rullskidåkning, riktigt fina elitspår och bra spår för mängdträning. Vi har en lång säsong och är trygga i ett det kommer att finnas snö, säger Joakim Abrahamsson.

En av de aktiva idrottarna är Stina Nilsson, som i vintras fick möjligheten att vara med på junior-VM. Hon siktar på junior-VM även nästa år samtidigt som hon studerar ekonomi.

– Luleå är det bästa alternativet för mig. Här finns många utbildningar att välja mellan och vi har en fantastisk hjälp av Joakim och Kalle. Vi är ett väldigt tajt gäng som tränar så det är en trevlig miljö. Det är superbra träningsmöjligheter, perfekt med ett gym på universitetsområdet, nära till Ormberget och bra kommunikationer till övriga landet, säger hon.

Skidskytten Eric Westberg har studerat statsvetenskap i Luleå i två år.

– Träningen har fungerat väldigt bra, och blir bara ännu bättre nu när Kalle kommit in som tränare på skyttedelen. Det har också funkat bra att plugga samtidigt, avtalet har gett mig möjligheter att till exempel flytta seminarier när jag inte kunnat vara på plats på grund av tävlingar. Jag planerar att bli kvar i Luleå eftersom det är så bra förutsättningar. Kommande vinter blir min första som senior, jag vill gärna fortsätta utvecklas och se bra resultat, säger han.

Studenter vid Luleå tekniska universitet anslutna till skidskyttesatsningen:

  • Stina Nilsson, SK Bore, studerar ekonomi.
  • Eric Westberg, SK Bore, studerar statsvetenskap.
  • Hanna Gunnari, Luleå Gjutarens IF, studerar civilingenjör öppen ingång.
  • Sondre Swahn, OK Landehof, studerar teknisk fysik.
  • Gustav Ejnarsson, Ornäs IK, ny från hösten -24.

Tränare:

  • Karl-Gunnar ”Kalle” Grenemark
  • Joakim Abrahamsson

Utöver att skidskyttar kan kombinera sin satsning med studier på LTU pågår det även forskning på universitetet som gynnar Svenskt Skidskytte. Forskare vid Luleå Tekniska Universitet har tagit fram en AI-baserad metod för att optimera glider på längdskidor för olika förhållanden. Ett resultat som redan nu används för utveckling av nya skidslipar tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté.

Samarbetsparter vid kompetenscentrum för skidskytte: Luleå tekniska universitet, Svenska skidskytteförbundet, Luleå kommun, Bodens kommun, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Länsstyrelsen Norrbotten.

Läs mer om kompetenscentret: https://www.ltu.se/utbildning/elitidrott-och-studier/elitmiljo-for-langdskidor-skidskytte-och-skidorientering Länk till annan webbplats.

Läs mer om elitidrott och studier vid Luleå tekniska universitet: Elitidrott och studier | Luleå tekniska universitet (ltu.se) Länk till annan webbplats.

Luleå tekniska universitet och Svenska Skidskytteförbundet samarbetar också gällande forskning i skid- och snölabbet: https://www.ltu.se/forskning/centrumbildningar-och-samarbeten/skid-och-snolabbet Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2024-05-28

Senast uppdaterad: 2024-05-27