Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Uppdaterade nationella tävlingsregler för säsongen 2024-2025

I de uppdaterade tävlingsreglerna för 2024-2025 hittar vi några spännande nyheter. Vi har skapat en ny tävlingsdisciplin kallad Medel.

Medel innebär att den aktive startar individuellt med vanligtvis 30 sek startmellanrum. Åksträckan motsvarar den sträcka man genomfört på en jaktstart. Det genomförs 4 skjutningar (L+S+L+S) där varje missat skott leder till en straffrunda. (Medel är enbart en nationell tävlingsdisciplin och finns inte internationellt).

Åksträckor för några tävlingsklasser har korrigerats i vissa discipliner. Vissa tävlingsklasser har tidigare tvingats till att tävla på två olika banor för att den totala tävlingslängden ska bli korrekt. Det har vid vissa tillfällen lett till onödiga misstag där aktiva blivit diskade för att man åkt olika sträckor och i fel ordning. Därför har nu möjligheten skapats att alla klasser ska kunna åka samma åksträcka samtliga varv för att minska risker för onödiga misstag.

Det öppnas även upp för att juniorer 18-19 ska tillåtas klassa upp sig till seniorklass. Detta kommer framgå i inbjudan till tävlingarna.

Vi kommer även att öka kraven för säker vapenhantering i samband med tävling. Efter inskjutning skall aktiv (de som tävlar med vapen på ryggen) placera sitt vapen i en inhägnad fålla i anslutning till startområdet. I denna fålla får enbart aktiva med nummerlapp gå in för att hämta / lämna sitt vapen.

Foto: Per Danielsson

Publicerad: 2024-07-09

Senast uppdaterad: 2024-07-12