Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Svenskt Skidskytte

Dubbla pallplatser för Sverige i stafetterna!

Trots två debutanter och en straffrunda lyckades de svenska damerna fixa en pallplats som trea i söndagens spännande och tuffa stafett i ett snöigt Hochfilzen. Lite senare upprepade herrarna bedriften som tredje lag i mål med en straffrunda, efter en rejäl klättring på slutsträckan.

Damer stafett

Anna Magnusson var först ut för det svenska laget. Det inledande varvet gick lugnt till en början i snöfallet, men i den sista backen ryckte Julia Simon och var åtta sekunder före närmaste åkare inför det liggande skyttet. Anna var femma in på vallen men fick använda två extraskott och gick ut på den andra rundan som 12:a, 31 sekunder bakom ledande Frankrike. På vägen till stående passerade svenskan två lag med snabbaste åktid och plockade även in 11 sekunder mot Julia Simon som tvingades använda två extraskott. Anna tog däremot revansch med en nolla på 25 sekunder och klättrade vidare till femte plats och växlade på samma placering, bara 20 sekunder bakom Frankrike som ledde med nio sekunder före överraskningen Finland. Anna hade femte åktid totalt, fem sekunder långsammare än Julia Simon efter en stabil insats.

På sitt första varv tappade Anna-Karin Heijdenberg 10 sekunder mot Justine Braisaz-Bouchet och var fyra inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som tredje lag efter fem säkra fullträffar - bara nio sekunder bakom Frankrike. På mellanrundan gick Anna-Karin förbi Ukraina men blev passerad av den unga tyskan Julia Tannheimer och var fortfarande trea på väg in till stående, 23 sekunder bakom den ledande fransyskan. Tyvärr missade svenskan de fyra första skotten men klarade sig med en straffrunda, vilket gjorde att hon föll till sjunde plats - 54 sekunder från täten. På slutvarvet blev Anna-Karin passerad av Polen och växlade som åttonde lag, 1,18 bakom Frankrike och Tyskland. I spåret hade Tullusåkaren 10:e åktid totalt, 51 sekunder långsammare än Justine Braisaz-Bouchet och var 12:a på sträckan.

Ella Halvarsson åkte tillsammans med polskan Anna Maka på sitt första varv och höll avståndet mot tätduon. I det liggande skyttet lyckades hon nolla på 26 sekunder och avancerade till sjätte plats och närmade sig dessutom lagen strax framför. Ella tappade åtta sekunder mot fransyskan Sophie Chauveau på mellanrundan och var fortfarande sexa på väg in till stående, men tog sig sedan förbi Norge efter fem nya fullträffar på 24 sekunder. På slutvarvet tröttnade svenskan en aning men växlade även som femte lag, 1,34 bakom Frankrike som hade sju sekunder tillgodo mot Tyskland. Åkmässigt hade Ella sjunde tid sammanlagt, 1,04 långsammare än den snabba slovenskan Anamarija Lampic och var femma på själva sträckan. Hon hade däremot överlägset snabbast skjuttid efter ännu en fin insats - framförallt på skjutvallen.

Redan vid mellantiden var Elvira Öberg förbi Bulgarien och plockade också in en sekund mot Frankrike med bästa åktid på vägen till liggande. Trots ett extraskott behöll hon fjärdeplatsen och hade en dryg halvminut upp till pallen - ett avstånd som minskade till fem sekunder efter snabbaste åktid ännu en gång på mellanvarvet. I sista stående visade Elvira sin klass med en säker nolla medan schweiziskan Elisa Gasparin åkte på en straffrunda, vilket gjorde att Sverige var uppe på pallplats. Det var alltför långt uppåt så Elvira behövde inte förta sig på slutvarvet utan tog laget i mål som trea, 1,32 bakom Tyskland som avgjorde mot Frankrike i det avslutande skyttet. Svenskan var snabbast av alla i spåret, fyra sekunder före polskan Joanna Jakiela och var näst bäst på sträckan - bara fem sekunder efter tyskan Franziska Preuss efter en stark insats.

– Det är ett speciellt läge att ge sig ut och jaga och jag försökte hålla mig lugn och inte stressa och det lyckades jag bra med. Jag fick inget gratis i spåret utan man får kriga för varje meter, sa en nöjd Elvira Öberg till SVT Sport efter tredjeplatsen.

Stort grattis Anna, Anna-Karin, Ella och Elvira till ännu en pallplats!

Sverige hade femte tid totalt i spåret, 1,13 långsammare än Frankrike, men var trea på skjutvallen, 20 sekunder efter Tyskland.

Foto: Nordic Focus

Herrar stafett

Viktor Brandt fick på nytt ta hand om den svenska startsträckan och låg på 11:e plats inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som åttonde lag efter ett extraskott - 13 sekunder från täten. På mellanrundan åkte svensken i en stor klunga och var 11 sekunder bakom de fyra ledande lagen som 11:a på väg in till stående, men avancerade till sjunde plats trots ytterligare två extraskott. Viktor hade 24 sekunder upp till täten när han gav sig ut på slutvarvet och tappade ytterligare nio sekunder men växlade som sexa, 33 sekunder bakom Norge efter stabil åkning, Han var totalt 29 sekunder långsammare än tjecken Viteszlav Hornig - och var effektiv i skyttet trots de tre extraskotten.

På sitt första varv tappade Jesper Nelin 10 sekunder mot täten, men åkte tillsammans med fem andra lag och var femma på väg in till det liggande skyttet. Där lyckades han nolla och avancerade till fjärde plats, 13 sekunder från pallen. Jesper höll avståndet någorlunda på mellanrundan och kom sedan in till stående som fortsatt fyra tillsammans med slovenen Jakov Fak, men åkte tyvärr på en straffrunda i en långsam serie och föll till 10:e plats. På slutvarvet växte avståndet till 1,55 bakom Frankrike vid växlingen med Sverige som 10:e lag. Åkmässigt hade Jesper åttonde tid totalt, 37 sekunder långsammare än Quentin Fillon Maillet - och var 13:e man på sträckan.

Martin Ponsiluoma närmade sig lagen strax framför men var fortfarande 10:a på väg in till liggande. Tyvärr tvingades han använda alla tre extraskotten men klarade sig i alla fall utan straffrunda. Martin gick ut på det andra varvet som 11:e lag men tog sig förbi Estland med näst bästa åktid - och efter ytterligare två extraskott lämnade han vallen som sjua. På slutvarvet hade svensken tredje åktid och växlade också som sjunde lag - 2,10 bakom Frankrike och Norge, men 29 sekunder från pallen. Åkmässigt hade Martin tredje tid totalt, 21 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö från Norge - men var femte man på sträckan efter fortsatta problem på vallen.

På vägen till det liggande skyttet plockade Sebastian Samuelsson in 14 sekunder mot tätduon med snabbaste åktid och var femte man in på vallen. Trots ett extraskott var han fortsatt femma ut på mellanrundan, men tog sig ifatt Tyskland och Slovenien och sköt om den tredje pallplatsen i sista stående. Där fick Sebastian använda ytterligare två extraskott och lämnade vallen strax bakom Slovenien som fyra, men drog ifrån Lovro Planko på slutvarvet och tog det svenska laget i mål som trea - 1,59 bakom Frankrike som avgjorde mot Norge i det sista skyttet. Sebastian var snabbast totalt i spåret, en knapp sekund före fransmannen Emilien Jacquelin - och han var även bäst på sträckan efter en stark uppåkning.

– Vi var ändå med då jag gick ut. Jag såg att det var möjligt. Jag kände mig pigg de två första varven. Sista backen på spurtvarvet var jag trött, sa Sebastian Samuelsson till SVT Sport:

– Det är väldigt bra att vi är på pallen och då finns det ändå saker vi kan göra bättre. Jag tycker vi ska vara nöjda.

Stort grattis Viktor, Jesper, Martin och Sebastian!

Sverige hade tredje åktid totalt, 52 sekunder långsammare än Frankrike - men var bara 13:e lag på skjutvallen, 55 sekunder efter Slovenien,

Världscupen fortsätter närmast till franska Annecy-Le Grand Bornand för sprint, jaktstarter och masstarter - med start på torsdag den 19:e december.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-12-15

Senast uppdaterad: 2024-12-16