Hoppa till sidans innehåll


Svenska skidskyttar visade redan tidigt framfötterna men bildades formellt först 1988, här är lite historik 

Sverige tog tidigt täten

Adolf Wiklund, den handfaste jämten, blev skidskyttesportens första världsmästare 1958. Två år senare vann Klas Lestander från Arjeplog det första OS-guldet.

Och då undrar vi alla – varför firade då Svenska Skidskytteförbundet 25-årsjubileum så sent som 2013?

Jo, skidskyttesporten tillbringade sin första framgångsperiod som grenen Olympiskt Skidskytte i Sveriges Militära Idrottsförbund (SMI). Från början var det en bra lösning. Men krigsårens minne bleknade. En segsliten diskussion mellan den militära grupp som ville ha kvar skidskyttet i SMI och den grupp som insåg att sportens framtid låg i att avmobilisera. ”Utbrytarna” såg att satsning på föreningsverksamhet och att intressera ungdomar och att skapa samarbete med sponsorer var avgörande för att hänga med i den internationella utvecklingen.

Vi hängde inte med

Sverige som var en föregångsnation på 50- och 60-talet hade förflyttats ” från steget före till steget ”efter. Många länder världen i världen satsade hårt. Nu krävdes större resurser för att hänga med. Och Skidskyttet behandlades styvmoderligt av SMI och med en militär profil var det svårt att bredda verksamheten och utöva ungdomsverksamhet och utveckla sponsors kontakter.

Klartext: Blågult hängde inte med längre!

Men under 80-talet inleddes och avgjordes en kamp för den frihet som skulle visa avgörande för en ny storhetsperiod. En segsliten process slutade med att Skidskytteförbundet bildades 1 juli 1988.

En ny framtid inleddes. Den skulle bli framgångsrik och presentera många stora stjärnor. Eva, Magdalena, Aco, Micke, Björn, Helena.  Du kan läsa om dem och om våra första 25-år här

Och nu har en ny generation tagit vid

Och nu 2020 kan vi blicka tillbaka på generationen som kom efter med våra nya unga stjärnor och medaljörer från både OS och VM med Hanna Öberg i spetsen. Föreningslivet har vuxit och sporten finns nu i hela Sverige. Den historiken ser vi fram emot att få sammanställa till nästa jubileum. 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Marianne Tharaldsson

WCknapp 2021.jpg 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info