Hoppa till sidans innehåll

Björn Ferrys löfte

25 SEP 2013 21:48
-Jag kommer inte att sova bort mitt guld på sofflocket! I vår serie om skidskytteförbundets första 25 år skriver i dag Leif Emsjö om Björn Ferry och hans sista säsong.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:13

SWE-TEAM_25-år_175px

Han tog två tunga beslut inför OS-säsongen 2013 – 2014:

1.   Den skulle efter 15 års turnerande runt världen bli hans sista som aktiv.

2.   Han skulle komma till start bättre förberedd än någonsin.

 

- Jag har fått uppleva så mycket. Jag har lyckats bli både olympisk mästare och världsmästare. Jag familj. Fru och son. Efter 15 år, som idrottsman på heltid och ständigt resande, är det dags att ta nästa steg, fastslår Björn Ferry, 35.

 

Fram till 23 års ålder handlade det mesta om längdåkning för den långa ynglingen från Storuman, södra Lappland. Med flera världscupstarter och en färsk 10:e plats från Vasaloppet i ryggen bestämde han sig att byta till skidskytte hösten 2001.


-Jag visste sedan lumpen att jag hade stor talang för skytte. Jag och en kompis provade att vara med i en tävling och det där såg Staffan Eklund, som ringde och undrade om jag ville hänga med på ett läger till Ruhpolding. Där träffade jag Wolfgang Pichler och ja, sen var jag fast, säger Björn och tillägger med ett skratt:


-Sen han hade sett mina försök sa Wolfgang. ”Björn, du kan nå världseliten, du kommer att bli rik på skidskytte”!


Den tuffa tränaren Pichler fick rätt. Framgångarna kom sensationellt snabbt. Björn Ferry blev 11:a i sin tredje världscupstart. 2002 debuterade han i OS och blev som bäst 17:e. 2005 stod han för första gången på pallen i världscupen och 2008 tog han första VC-segern.

 

  FerryMGuld2
   


Wolfgang fick rätt! 

Det var i vackra Antholz i Italien – en ort som är hans favorit. Efter två segrar och tre andraplatser är det valet enkelt.

Björn berättar:


-Wolfgang har mycket stor del i min utveckling. Han gav mig det självförtroende som krävs för att stå ut med stenhård träning i många år i väntan på de stora resultaten. Jo, visst var han annorlunda men han kunde sätta mål och övertyga mig. Utan honom hade det som hände inte hänt.


2010 kom den hittills största framgången.

Björn Ferry erövrade den andra olympiska guldmedaljen i svensk i skidskyttes historia.

 

Björnjägaren Klas Lestander från Arjeplog blev 1960 världens första olympiska mästare. Exakt 50 år senare fixade Björn den andra.

Björn bäddade för framgången med en åttondeplats i det inledande sprintloppet och knäckte i jaktstartsavsnittet de sju han hade framför sig.

Det var då hela världen fick se det numera klassiska danssteget på mållinjen som Björn gjort till sitt speciella varumärke.

Hans guldlopp i Vancouver utsågs till OS-årets svenska idrottsprestation.

 

-Det var ett underbart ögonblick. Alla ansträngningarna, alla timmarna uppför och nerför berg, alla resorna mellan skidskytteorterna i världen – allt kändes väl värt besväret, erkänner guldhjälten.


Vill vara en närvarande pappa

Men nu är det ofrånkomligt beslutat och offentliggjort. Björn Ferry slutar tävla i skidskytte.

 

-Efter OS i Ryssland är det dags att ta nästa stora steg i mitt liv. Jag ska tillbringa mer tid här hemma i Storuman. Jag vill vara en närvarande pappa som min son inte bara ser på TV eller ständigt packandes upp och ner. Nej, jag, Heidi och Dante ska bli en vanlig familj, betonar han. Han och Heidi har redan planerna klara.


-Vi ska fortsätta utveckla verksamheten med skogen. Vi har 300 hektar och är övertygade om att skogsbranschen har goda framtidsmöjligheter. Träfiber är ett fantastiskt material. Inom 15 år kommer trä att vara en stor beståndsdel i drivmedel, förpackningar och kläder, inte bara papper och byggnadsmaterial. Trä är förnybart och kommer att vara en stor del av vägen till ett hållbart samhälle, säger Björn, pratglad som alltid när han är entusiastisk.”Jag vill dela med mig”

 

-Jag lockas av att prova styrelsearbete, 15 år inom toppidrotten har gett mig kunskaper som jag vill dela med mig av på ett eller annat sätt i framtiden. Helst idrotts- eller skogsrelaterat. Men jag kommer inte att bli tränare i närtid - då kunde jag ju lika gärna fortsätta som aktiv, menar han.


Inför OS i Sotji ökar Björn träningsmängden med 30 procent. Finns det plats på schemat?

Björn förklarar:


-Jo, jag minimerar allt runt omkring. Sponsorer och media får ursäkta. Jag minskar på alla kringaktiviteter som stjäl energi. Det ger mig den extra tid och kraft som krävs för att klara av ett träningsschema hårdare än jag någonsin haft. Till och med mer och tuffare än på Wolfgang Pichlers tid. Jag finslipar detaljer. På tekniken i spåret, på uppträdandet på skjutvallen. Jag är inte den snabbaste skytten i världseliten. Om jag kapar 2 sekunder varje skjutning i en jaktstart eller masstart sparar jag 8 sekunder. Jag började ganska sent med skidskytte så det finns fortfarande saker att förbättra.

Jag kan inte garantera att jag vinner guld i Sotji. Det är många om budet.Björn lovar svenska folket en sak:


-Jag kommer inte att sova bort min chans på sofflocket!Fakta om Björn Ferry:

Fullständigt namn:  Björn Lars Johannes Erik Ferry. Ganska många namn? Jo. men är fint med fler namnsdagar att få tårta på.


Född: 1 augusti 1978

Familj: Fru Heidi, sonen Dante (blivande skogsarbetare)

 

Främsta meriter: 2007 VM-guld Mixstafett, 2010 OS-guld i Jaktstart, 2010 VM-brons Mixstafett, 2012 VM-silver i Masstart, VC: 5 segrar, 8 andraplatser

Favoritort: AntholzFår vi be om ett svar, Björn!


Favoriträtt?  Morsans älgstek


Vad är ditt bästa karaktärsdrag? Uthållig


Ditt sämsta? Otålig


Har Heidi 9 VM - guld i armbrytning? Ja.


Har du någon chans mot henne? Nej.


En väg upp till toppen av slalombacken i Storuman är uppkallad efter dig. ”Björn Ferrys väg”. Går upp till toppen av slalombacken: Stämmer! Gissa hur många intervaller jag kutat där sedan jag fyllde tio…


Vintersäsongen börjar snart. Hur känns formen nu? Bra. Två segrar av två möjliga i rullskid-SM var en positiv bekräftelse.

 

Skribent: Leif Emsjö

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info