Hoppa till sidans innehåll

Christer och Kalle - en fullträff för skidskytte

16 FEB 2013 12:48
- Om du bara du är tyst när jag pratar, får du säga vad fan som helst när du vill! Den instruktionen fick Kalle av mer rutinerade Christer och därmed föddes ett radarpar i svensk TV.
  • Skapad: 16 FEB 2013 12:48

  BAGEN
  Grenis och Bågen - en klassiker.
Foto: Thord Eric Nilsson


-Jag var lite spänd inför uppdraget men hans raka direktiv fick mej att slappna av och det fungerade tydligen skapligt i hytten, säger Kalle.

Skapligt är bara förnamnet. Det här handlar om Christer Ulfbåge, TV-veteran som åkte jorden runt och kommenterade alla tänkbara idrotter och Kalle Grenemark, landslagsman, tränare och vallaexpert i skidskytte.
Båda hade beslutat sig för att varva ner. Christer till ett mer stationärt jobb i TV-studion. Kalle återvände till sin tjänst som gymnastiklärare hemma i Boden. Men inte så länge. Ett par år senare tog de plats i TV-rutan och skidskytte sprängde alla gränser. Tittarsiffrorna formligen exploderade. Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark blev ett mycket populära och är det fortfarande.
Ett av bevisen för det är det antal tittare som världscupens säsongspremiär i december 2012 lockade till TV-sofforna. Över 900 000!

 -Det är fantastiskt, konstaterar kommentator och hans bisittare. Lite förvånade och mycket glada. Med dagens stora sportutbud i programtablåerna är miljonsiffror inte vardagsmat.


Så här började framgångssagan:

Sveriges Television skulle starta en ny kanal. TV 24. Den skulle bjuda på mycket sport. Kanalchefen Jakob Bjurström  frågade veteranen Christer om tips på en bra idrott att ha som kanalens dragplåster. Han föreslog skidskytte.

– Magdaleda Forsberg hade slutat. Men jag tyckte ändå att det fanns goda chanser för att den sporten  skulle kunna locka tittare. Anna Carin Olofsson (Zidek), Björn Ferry och Carl Johan Bergman var på väg uppåt. Skidskyttet hade sin alldeles speciella spänning. Jo, jag övertygade Jakob och Jakob övertygade mig att återuppta kommenterandet och så hittade vi fyndet Kalle och så var det full fart!  konstaterar Christer och han ser inte alls missnöjd ut.

Som alla förstår gällde inte det där med att sänkta farten längre. Nu, nästan tio år senare, sitter de kvar i hytten och förnöjer svenska folket varje vinterhelg genom att på ett avspänt och kunnigt sätt beskriva det drama som skidskytte spelar upp i rutorna. Till en början hade TV24 blygsamma tittarsiffror. Cirka 50 000.


Vändningen kom med dunder och brak.

Precis som Christer Ulfbåge siat. Anna Carin Olofsson (Zidek) tog silver och guld i VM 2005 och guld och silver i OS 2006 och 2007 silver och brons i VM. Sverige avrundade med VM-guld i den nya grenen Mixed stafett. Sverige var en av de stora nationerna. De 50 000 som TV24 hade 20-dubblades. Skidskyttet uppgraderades till SvT1, tevekanalernas E4.

Christer och Kalle hade en mångmiljonpublik att underhålla.
Anna Carin fick sällskap av Björn Ferry, Helena Ekholm och Carl Johan Bergman. Sverige konkurrerade med framgång mot Tyskland, Norge, Frankrike och Ryssland i kampen om medaljer och pallplatser. Samtidigt växte Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark till ett av tv-sportens mest omtyckta radarpar. I sändningarna är det Christer som har överblicken och håller i den röda tråden. Kalle kompletterar genom att ge tittarna expertens syn på ”varför”. Han exponerar sitt blågula hjärta.  Han berömmer ett bra ståskytte. Kan småsvära över ett missat första skott. Ulfbåges och Grenemarks  samspel är småputtrigt avspänt. De lever med i blågula med- och motgångar. Deras prat påminner då och då om ett äktenskapligt gnabb.

–Undra  på det. Vi lever ju ihop flera månader varje vinter. Vi sitter i fyra timmar och förbereder oss varje dag före tävling. Och däremellan under resorna umgås vi på ”fritiden”, förklarar Christer.

 


Bara några rader om…


UPPLADDNINGEN!
Christer och Kalle pluggar dagen före tävling statistik, startlista, banprofil, väder, uppgifter om dagsform, ALLT! Fyra timmar brukar det ta. Kalle teståker banorna.

PAPPSKIVAN!
 
Christer och Kalle formar var sin spelplan där allt om alla finns med på lappar i olika färger. Lapparna är ett stöd till kommentatorerna. På Kalles Pappskiva är Sverige blågult, på Christer blått. Båda har Norge rött. Pappskivan påminner om spelplanen i sällskapsspelet ”Tjuv och Polis” och det är ju logiskt. Alla tänkbara uppgifter som kan påverka händelseförloppet finns med. Pappskivan är resultatet av pluggandet dagen fören bra dag på jobbet.

Finns alltid med!
En sakkunnig beskrivning av det som händer i spåren och på vallen. Ros och ris i rättvis blandning. Men ett absolut måste är fyra garv varje sändning!

Det värsta som kan hända?
Tekniskt strul i ett land där man inte kan teknikerns modersmål!
Kalle skjuter in:  Minns du den gången då du var tvungen att uppsöka stället med hjärta på dörren strax före sändningsstart och det låg 10 trappor ner och lika många upp?
Christer : Usch, påminn mig inte!

Största förändringen under tio år?
Kalle: Skjuttiden låg för inte länge sedan runt 40 sekunder. Nu är de snabbaste nere i 15-17 sekunder. 15 sekunder per skott i en jaktstart med fyra skjutningar (20 skott) blir 5 minuter. Många chansar och missar. Därför de snabba omkastningarna i slutskedena. Men fullträffen kan komma och då är det dags för en skräll!

Plockat ur ordförrådet!

Det bästa har vi sparat till sist, nämligen Kalles bidrag till Svenska Akademins ordlista  Används mest passande när en Sverige skjutit fullt och ger sig ut på slutvarvet på för att jaga hem en medalj:
Nu knyter vi tummarna

Skribent: Leif Emsjö

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info