Hoppa till sidans innehåll

Helena i ny roll: ”Skidskyttet har gett mig så mycket -jag vill betala tillbaka!”

11 NOV 2013 14:56
Meritlistan imponerar: Två individuella VM-guld, ett i stafett. Vinner världscupen sammanlagt. Utses till Årets Idrottskvinna. Tilldelas Svenska Dagbladets Bragdmedalj. Framröstas av svenska folket till vinnare av Jerringpriset. Får Viktoriastipendiet.
  • Skapad: 11 NOV 2013 14:56

SWE-TEAM_25-år_175pxUnder tre säsonger sopar Helena Ekholm hem praktiskt allt som finns att vinna i skidskytte.

Men under VM i Ruhpolding 2011 briserar bomben . Den svenska skidskyttedrottningen meddelar att hon lägger skidor och bössa på hyllan. Bara 28 år. Hon har många pallar kvar att stiga upp på - men hon kliver av!

Helena säger med ett skratt:

– Jag vet inte hur jag ska se på det. Har jag slutat? Eller är det nu det börjar?

Berättigad fråga, döm själva.

Familjen Ekholm har nyligen flyttat in i nya villan på Frösön i Östersund. I juli föddes Moa.

Helena och maken David, också han VM-medaljör, är efterfrågade föredragshållare. Helena jobbar deltid med ekonomi. Hon är med i det populära TV-programmet Mästarnas Mästare. Sist men inte minst viktigt, hon har tagit plats i Svenska Skidskytteförbundets styrelse.

Som ni minns, frågan var alltså ”lägga av”…


Handlade inte bara om att fortsätta. Hade tvingats öka för att hänga med”

– Jag tränade oerhört hårt i många år. Sommartid byggde jag upp fysiken. Vintrarna handlade om tävlande och resor och jakt på resultat. Det finns inga genvägar. Att smyga undan och inte göra sitt absolut bästa i varenda träningspass vore bara att lura sig själv. Jag hade nått en hög nivå. Jag var med däruppe. Det betydde att varje vunnen sekund eller ytterligare träff skulle ha kostat ännu hårdare träning. Och jag kunde inte mobilisera den motivationen.

Helena tillägger med ett skratt:

– Utanför vårt hus går en populär cykelväg. Nästan varje morgon hör jag det välkända ljudet av passerande rullskidåkare och varje gång känns det lika skönt att veta att man slipper vara ute och slita.

Helena är uppväxt i Helgum nära Sollefteå. Hon är en ovanlig skidskytt. Hon har inte, som de flesta, inlett sportkarriären som längdåkare och senare provat på och fallit för skidskytte. Den väg som t.e.x. Magdalena Forsberg och Anna Carin Zidek tog.

 

Farfar Yngve och morfar Jean lärde ut grunderna och puffade på

Helena säger:

– Min pappa Hans var tävlingsskytt, mamma Eva tävlade på längdskidor. Men dom hade ju sina jobb att tänka på. Så det var min farfar Yngve som lärde mig skjuta och morfar Jean som hjälpte mig med skidåkningen. Bättre stöd kunde jag och mina syskon inte kunnat ha.

Syskonen är Jenny, 26, med i landslaget samt Malin, 23 och Mattias, 19. Alla är eller har varit aktiva i skidskyttesporten.

Helena Ekholm gjorde Världscupsdebut debut i Östersund 2005 i Sveriges stafettlag. Senare på säsongen debuterade hon individuellt i Hochfilzen med en blygsam 42:a plats.

Den 18 mars 2007 kom första segern i världscupen. Första mästerskapsmedaljen tog Helena när hon fick ansvaret att åka första sträckan i Sveriges mixlag. som överraskande tog VM- guld.

– Det är ett av mina allra bästa minnen. Jag var lagets yngsta och minst erfarna medlem Det var underbart att få kliva högst upp på segerpallen. Jag glömmer det aldrig, erkänner hon.

2009 var året då hon regerade. VM-guld i Jaktstart, VM-brons i Masstart, VM-silver i Mixed stafett. Vinst i totala världscupen efter att ha besegrat tuffaste rivalen Kati Wilhelm i sista tävlingen.

– Det var jämnt. Vi hade lika många poäng. Jag vann på att jag hade fler delsegrar är Kati, redovisar Helena.


Kall och blåsig fullträff väger tyngst av segrarna

Segern i världscupen och guldet i Distansloppet i Khanty Mansiysk är tyngsta segrarna.

– Det var svåra förhållanden i Distansloppet. Kallt, stark och skiftande vind och det svårt att skjuta. Men jag lyckades träffa få in alla 20 skotten på tavlan. Det var jag ensam om, berättar Helena.

Eva Korpela, Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek och Helena Ekholm - fyra svenskor har nått den absoluta världstoppen. Hur kommer det sig? Skidskytte är ju trots allt tuff sport med militär bakgrund.

Helena har sin förklaring:

– Tre av fyra har haft samma tränare. Wolfgang Pichler. Kan det ge en vägledning?

Hon formulerar sin kommentar som en fråga. Men den är hennes svar.

– Jag hade också en stor nytta av mina framgångsrika företrädare. Eva Korpela var före min tid. Men Magdalena var min stora förebild. Så småningom fick jag träna och tävla tillsammans med Anna Carin Zidek. Jag fick många bra lärdomar av henne.


Dom som vallade dygnet runt hade stor del i mina framgångar”

Helena vill också framhålla en annan detalj.

– Vi som tävlar för Sverige har stor hjälp av de enormt duktiga och energiska grabbarna i vallateamet. De jobbar i det tysta, dygnet runt om det behövs, håller världsklass och sparar sekunder. Att veta att man har bra skidor skapar trygghet och det avgör många tävlingar, framhåller Helena..

Hon avslutar sin karriär som aktiv. Men efter bara ett drygt år kommer hon som nybliven mamma tillbaka till sporten. Hon tar en plats i förbundsstyrelsen.

– Skidskytte har gett mig så mycket. Jag vill betala tillbaka genom att ställa mina erfarenheter till förfogande. Saker jag speciellt vill ägna mig åt är att propagera för att VM 2019 hamnar i Östersund och att Sverige får flera ungdomar till skidskytteanläggningarna, säger Helena.

Och när får vi se dig göra comeback på tävlingsbanan?

– Ha, ha …nu har jag fått smak för Svensson-livet och tar det fysiska ganska lugnt. Varje dag som går försvinner alla vältränade konkurrenter allt längre bort i fjärran. Jag gör mina intervaller uppför Östersunds kuperade gator med Moa i barnvagnen.

 

Åtta VM-medaljer

2007 Guld Mixstafett Antholz

2009 Guld Jaktstart Pyeongchang

2011 Guld Distans KhantyMansiysk

2009 Silver Mixstafett Pyeongchang

2009 Brons Masstart Pyeongchang

2010 Brons Mixstafett KhantyMansiysk

2011 Brons Jaktstart Khanty Mansiysk

2012 Brons Distans Ruhpolding

 

Världscupen

2009 Totalseger

16 gånger segrare i deltävlingar

Skribent: Leif Emsjö

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info