Hoppa till sidans innehåll

”Kontroversiell, färgstark, krävande, jobbig, kunnig charmig, rolig och otroligt snäll!”

05 FEB 2014 09:12
Inom ramen för jubileumsartiklarna om 25 år av Svenskt skidskytte publicerar vi i dag ett porträtt av Wolfgang Pichler. Då 37 år gammal klev han in i svenskt skidskytte och satte avtryck för all framtid...
  • Skapad: 05 FEB 2014 09:12

I rubriken har vi fångat några röster om Wolfgang Pichler.

Året är 1992. Svenskt skidskytte har efter 20 medaljlösa år äntligen erövrat ett brons i skidskytte. I stafettkvartetten som tar plats på OS-pallen i Albertville ingår bl a Leif Andersson som engagerat en tysk tränare. Han heter Wolfgang Pichler, är 37 år och kommer från skidorten Ruhpolding i Tyskland och har en blygsam karriär som skidåkare och skidskytt bakom sig. 19:e är bästa resultat i världscupen i skidskytte och en fjärdeplats är toppinsats i tyska längdmästerskapen

Herr Pichler, kommer att bli en mycket betydelsefull person för svenskt skidskyttes framtid.

Magdalena Wallin (Forsberg), längdåkare med ett VM-brons i stafett som bästa merit, känner att hon behöver  en kick och byter sport. Med Pichler som coach tar hon tar VM-brons i sprint 1996 i sprint och inleder en karriär som saknar motstycke.

Första guldet kommer 1997. Totalt erövrar hon sex VM-guld. Samlar totalt 15 VM-medaljer. Det blågula landslaget består bara av en aktiv men hennes enorma framfart i spårent gör Sverige till en uppmärksammad toppnation.

Hon vinner världscupen sex säsonger i rad. Hon tar42 delsegrar, står 87 gånger på prispallen i världscupen.


Magda enorm talang!

Hon blir en av Sveriges mest populära idrottspersoner Bevisat när hon fyra gånger av svenska folket framröstas till vinnare av JerringPriset.

Wolfgang Pichler är tränaren bakom tjejen från Ullånger. Han säger:

-Magdalena hade en unik talang för skidskytte. Både fysiskt och mentalt. Som hennes tränare planerade jag programmet och motiverade henne att följa det. Vägen till framgång, i en så krävande idrottsgren som skidskytte, är hårt arbete och viljan att offra sig. Den hade hon, berättar han.


När Magdalena avrundar sin karriär med två OS-brons i Salt Lake City 2000 och ett VM-guld i Pokljuka, Slovenien 2001 finns nya namn, redo att ta vid.

Anna Carin Olofsson ( Zidek) tar guld och silver i OS 2006, Björn Ferry OS-guld i Vancouver 2010. Helena Jonsson (Ekholm) vinner två VM-guld och totala världscupen 2009. Sverige tar guld, silver och brons i Mixstafett och det är det slutliga beviset för att Sverige tillhör toppnationerna.

CJ pichler
I en posé vi är vana att se honom. Ivrigt påhejjandes sina adepter. Här är det Carl Johan Bergman som får veta hur han ligger till för tillfället och vad han måste göra för att förbättre det läget. Foto: Nordicfocus

Kontroversiell men respekterad!

Sverige marscherar med raska steg uppåt i nationsrankingen.

Wolfgang Pichler finns med hela tiden. Tillsammans med Staffan Eklund, förbundskapten, styr han blågult mot nya framgångar.

Pichler är färgstark och omdiskuterad. Men som tränare mycket respekterad.


Björn Ferry är en av dem som rosar:
-Jag hade en avstannande längdkarriär bakom mig, när jag inbjöds av förbundskaptenen Staffan Eklund att delta i ett träningsläger med skidskyttarna. Jag blev nyfiken och åkte med. Efter några dagars träning sa Wolfgang till mig: ”Björn, du är bra. Du kan bli rik på det här”! Han fick rätt. Pichler har stor del i mina framgångar i skidskytte. Jag har inte ångrat bytet.


Magdalena Forsberg säger:

-Hans sätt att planera, motivera  och inspirera hade avgörande betydelse för mina framgångar.


Det svenska skidskyttes framgångssaga inleddes med Magdalena. Men efter henne följer nya stjärnor. Anna Carin Olofsson (Zidek), Helena Jonsson (Ekholm), Björn Ferry, David Ekholm, Carl Johan Bergman, alla världs- eller olympiska mästare.

 

Mina medaljer har han andel stor andel i


Anna Carin berättar:

-Han är den mest entusiastiska tränare jag träffat. Ena ögonblicket sprudlande glad. I nästa rosenrasande arg. Men han växlade om väldigt snabbt. Och för det mesta var han snäll. Mina medaljer har han en stor andel i.


Sverige klättrar till toppen i nationsrankingen. Tar plats bredvid Norge, Tyskland, Frankrike, Ryssland . Bjässarna!

Helena Ekholm vinner totalcupen 2009.

Hur kunde det hända? När Helena Ekholm får frågan om hur de svenska damerna kunde matcha de internationella stora namnen blev hennes svar en motfråga:


-Tänk efter, vem var det vi hade som tränare?!


De aktiva berättar om tuffa upplägg. Hård disciplin. Auktoritet. Men alla hyllar hans konsekventa målsättning. Hans förmåga att övertyga.

Kanske är det sant att tränare Pichler på nätterna analyserade åkarnas pulskurvor efter dagens träning…

Resultaten emotsäger inte  det.

 

Fakta om Wolfgang Pichler

Född:i Ruhpolding 23/1 1955

Yrke: skidskyttetränare, tulltjänsteman, tennistränare. F.n tränare för Rysslands damer.

Familj: barnen Johannes och Julia. Storebrors bror Claus som är borgmästare i Ruhpolding.

Beundrar: Olof Palme och Björn Borg.

Oförglömlig upplevelse: När han fick möta Mats Wilander på tennisbanan.

Utmärkelse: 2009 Prinsens Plakett instiftad 1948 av Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande.

Föreningens nuvarande beskyddare är Kung Carl XVI

Skött pichler
Ständigt påpassad och alltid något att säga. Här är det SR Radiosportens reporter Bengt Skött som får veta varför det gått som det gått... Foto: Nordicfocus
Skribent: Marianne Tharaldsson

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

stanley

idre

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info