Hoppa till sidans innehåll

Mångsysslaren Ingemar har provat det mesta i skidskytte

22 NOV 2013 08:15
Det här handlar om karriären som kunde ha varit över innan den startade. Ingemar Arwidson, ung skidskytt med ambitioner.
  • Skapad: 22 NOV 2013 08:15

Han hade bara en halvtimme kvar av sommarjobbet i skogen hemma i Myresjö, Småland, då motorsågen gjorde revolt och tuggade sig in genom stöveln och skadade foten.
– Jag slet av mig skon och fann att alla tår fanns kvar på plats, blodiga men intakta, men ett styggt sår, berättar Ingemar.

Kanske var 18-åringen i tankarna redan på skidgymnasiet i Torsby där han skulle börja plugga och träna. Kanske var han en aning ouppmärksam.
– Jag kunde i alla fall fortsätta i skolan men jag tvingades nöja mig med skjutträning hela säsongen, förklarar han.
Han hade börjat med längdåkning, inspirerad av Lars-Gunnar Flink, Landsbros landslagsaktuella stjärna. Men på plats i Torsby föll Ingemar för skidskyttets dubbeldramatik.

 

Här byter han spår

treaktivaotvaledare
Bild på laget från Calgary OS.  

 

Den aktiva karriären blev blygsam. Ingemar berättar:
– Jag var bäste svensk i Nordiska Mästerskapen en gång, jag åkte SM-stafett och vurpade i det isiga spåret men kunde fullfölja med bruten tumme och vi vann. Jag startade i några VC-tävlingar utan att direkt skrämma slag på världseliten...

Nej, det är som ledare Ingemar Arwidson har gjort och gör en framgångsrik, omfattande och nödvändig insats.
Inom landslagsverksamheten har han varit lagledare och förbundskapten. Han har vallat skidor, fixat näringsrika luncher, suttit på lagledarmöten, servat åkare med träffbilder, kört lagbilen, bokat flygresor.

 

Hiskelig telefonräkning

DSC_0088

– Jag hade faktiskt speciell telefon indragen i mitt rum på elevhemmet på skolan för att kunna fixa landslagets administration. Jag minns att en gång var räkningen uppe i 9000 och det var en hiskelig summa på den tiden, berättar Ingemar.
Administrativt har han suttit i ett antal olika kommittéer. Magdalena-epoken innebar inte bara enorma framgångar, den ökade kostnaderna. Då flyttade Ingemar över till marknadssidan och värvade sponsorer tillsammans med Björn Bettner. När den svenska skidskyttedrottningen slutade 2002 tog han timeout och satsade på sin karriär i skogen. Stormen Gudrun svepte in och tog all uppmärksamhet. Efter fyra år tackade han ja till att ingå som suppleant i styrelsen.
– Jag kände att jag behövde något nytt i tillvaron efter Gudrun som drabbade Smålands skogar hårt och för mig innebar den tuffaste uppgiften någonsin, berättar Ingemar.

Hans roll i förbundet utvecklades. Idag är han generalsekreterare, högste tjänsteman och chef på kansliet. Han är VD och i Svenska Skidskytteförbundets bolag Biathlon Event AB. Han ingår i flera kommittéer.
Kort sagt: Han är med och drar i nästan alla trådar.

En inte särskilt vågad gissning är att Ingemar Arwidson alltid har både träningsoverall och tjänstekostym hängande i tjänstebilen. Utifall att mobilen skulle ringa

 

 


 

"Big Black Business på VM i Sovjetunionen"

Ingemars tuffaste ögonblick

 

VM ska avgöras i Minsk. När Sveriges trupp anländer till VM-orten krånglar det vid tullen. Gevären, skidskyttarnas viktigaste detalj, nekas tillträde till Sovjetunionen. Ingemar Arwidson, överledare, måste till slut ställa knivskarpt ultimatum. Vapnen ska vara på plats nästa morgon 07.00. Om inte så åker blågula truppen hem!
Efter två dagar frisläpps bössorna men då är det väderomslag i Minsk. Plus 12, massor av tung blötsnö. På stadion sliter massor av gummor med spadar. De fyller snö i plastpåsar som 1000 soldater bär och bär – utan effekt. Att tävla är otänkbart. Inställt!.

Ingemar Arwidson och kollegam i Finlands trupp tar gemensamt beslut. Hemresa. Men hur greja resan? Jo, Ingemar tar alla sina pengar och går ut på stan, växlar i skumrasket runt hörnet och hyr ett militärplan. Avresa tidigt nästa morgon, 04.00.
Men visst,tusan…transport ut till flygfältet…fickorna töms på sista västvalutan och några kartonger skidvalla byter ägare.
Vid 4-tiden hör överledare Arwidson, Sverige, militärbussen brumma utanför hotellet…
Slutet gott.

 

Störst av allt ändå Magdas OS-revansch!”

Ingemars lyckligaste upplevelse 1.

 

-Min känslomässigt starkaste upplevelse är Magdalena Forsbergs olympiska revansch. Hon blev medaljlös i Nagano 1988. Fyra år senare, i Salt Lake, i slutet av en makalös karriär, kommer hon tillbaka och erövrar två bronsmedaljer och får sin välförtjänta upprättelse.
En oerhört stark prestation som, enligt min mening, bör ha värderats högre.

 

"Storslam i Obertauern slår skidskyttevärlden med häpnad"

Ingermars lyckligaste upplevelse 2

 

Året är 1987. Sveriges skidskyttelandslag består av fyra personer på världscup i Obertauern, Österrike. Det är i slutet av säsongen och kassalådan är nästan tömd. Lagledaren, administratören, chauffören, vallaassistenten och allt-i-allon Ingemar Arwidson har tre aktiva med i bilen ner till Alperna.
Det är väl lite överdrivet att påstå att de blågula imponerar. Två dagar och tre segrar senare är de blågula huvudpersoner på prisceremonin. Roger Westling erövrade första svenska herrsegern någonsin i världscupen och Eva Korpela vann båda damtävlingarna.

– Skaplig verkningsgrad, lär överledare Arwidson ha kommenterat.

Skribent: Leif Emsjö

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info