Hoppa till sidans innehåll
Foto: Håkan Degselius

Plats 30 i OS-debuten förädlades till guld 4 år senare

19 NOV 2013 18:12
Thord Erik Nilsson, legendarisk sportjournalist på ÖP i Östersund, följde Anna Karin Olofssons sensationella förvandling från medioker längdåkare till en av världens allra absolut bästa kvinnliga skidskyttar. Morfar hette Harry Silver och var världsmästare i patrulltävlan. Det förpliktade. Men Anna Carin ville bättre ändå och kom hem till Lillhärdal i Härjedalen med guld. Läs Thord Eriks intressanta artikel om hennes framgångssaga.
  • Skapad: 19 NOV 2013 18:12

Anna Carin Zidek från Sveg fick en lång idrottskarriär med förvandling från Sverigeelit i längdåkning till världstopp i skidskytte med guld och silver i OS.
Jag hade möjlighet att följa ACO ända från junior- och ungdomsåren. När hon blev bästa svenska och 30:e i masstart på 15 km vid OS i Salt Lake City 2002 tyckte jag kanske att det var kul att hon var bäst av de blågula. Men själva placeringen gav inte anledning till några glädjeskutt.
Jag var också på plats vid OS fyra år senare. Då i en supportergrupp där pappa Göte, mamma Margareta och fler släktingar ingick. På vårt fem dagar långa OS-program gick bara distansloppet, där ACO inte lyckades. Hon hade ju redan ett VM silver bakom sig så det fanns vissa förhoppningar.

 

Gruppen åkte hem, men på Arlanda kunde vi se Anna Carin ta silver i sprint. På hemmaplan blev vi besvikna över att hon rasade till 14:e i jaktstart.
När masstarten avgjordes var jag på plats i Sveg för att skriva om Kalle Anka cup. Jag såg ACO:s guldlopp hemma hos hennes föräldrar där även farmor fanns på plats. Skriv upp att det blev jubel.
På fyra år hade hon förvandlats från skidlöpare av måttlig internationell klass till världens bästa skidskytt.
Kanske var det Wolfgang Pichler som var trollkarlen bakom Anna Carins förvandling. Wolfgang hade förmågan att få adepterna att nå så långt som det var möjligt - och kanske en bit till - i längdspåren. Tyvärr fick vi aldrig se vad ACO förmått mot sina gamla längdkompisar. Anna Carin växte upp i Sveg. Tillsammans med mamma Margareta – född Silver, pappa Göte Olofsson och lillasyster Eva. Det var naturligt att Anna Carin tog skidspåret.


Släkten hette silver - det förpliktade

Men låt oss ta det från början. Anna Carin växte upp i Sveg. Tillsammans med mamma Margareta – född Silver, pappa Göte Olofsson och lillasyster Eva. Under ungdomsåren, då hon tävlade för hemmaklubben Svegs IK, var hon en av länets bästa och som junior krigade hon med Elin Ek, men lyckades aldrig ta något JSM-tecken.
Utvecklingen gick dock framåt. Hon var med i Östersunds SK:s första ettåriga satsning på ett damstall.
När satsningen sprack blev det Stockviks SF istället och för den klubben tre individuella SM-brons och ett stafettsilver.


Spårbyte efter OS 2002

Parallellt med längdåkningen hade Anna Carin utbildat sig till sjukgymnast. Men hon var inte nöjd med utvecklingen i längdspåren:
– Jag hade kört fast och kom inte längre, sa Anna Carin, på våren 2003 sadlade hon om.
Skyttet var nytt för henne. Bortsett från lite luftgevärsskytte under skoltiden. Påbrå fanns kanske eftersom morfar, skidåkaren Harry Silver från Lillhärdal, blivit militär världsmästare i patrulltävlan, där ju skytte ingår.
ACO:s skidskyttesatsning skedde i Lillhärdals färger eftersom hon bosatt sig i Silvergården i Lillhärdal.
Varken Wolfgang Pichler, Staffan Eklund eller de som blev litet överraskade när Anna Carin sadlade om, anade väl vad som skulle komma. I varje fall inte hur snabbt utvecklingen skulle gå.


Bommade alla skotten

Speciellt inte efter första tävlingen, en sprint i Dala-Järna.
– Jag sköt alla bom, alltså tio skott och gjorde elva straffrundor. Jag hade räknat fel, berättade Anna Carin.

Ganska snart började man se vilka framsteg hon gjorde och samtidigt också vilka förbättringar det skulle bli när bara hanteringen av vapnet och rutinerna på skjutvallen förbättrades. Utvecklingen gick snabbt. Säsongen 2002-2003 var bästa världscupplacering, en individuell 22:a plats och en 51:a plats totalt. Åre året efter var hon uppe på 7:e som bäst och 25:a i totalen. Före julen 2004 kom en pallplats (tvåa).

Redan första året var hon uppe på 24:e plats i VM (24-38-31). Året efter, i Oberhof, gick det inte lika bra (53-61). Men i sitt tredje VM tog Silverdottern från Lillhärdal silver. I Hochfilzen 2005 var hon en av de jämnaste med placeringarna 8-10-6-2. I världscupen var hon total tia.

ACO-fans Turin-2-lght

Anna-Carins svenska fans med mamma Margareta, pappa Göte och syrran Eva i spetsen var väl förbereda med en flagga med ACOS: namn. Men de hade åkte hem när medaljerna kom. Foto: Thord Eric Nilsson.


Infriade OS-förhoppningarna

Nu var hon plötsligt ett OS-hopp och många undrade om hon skulle kunna göra det som Magdalena Forsberg inte lyckades med, nämligen ta OS-guld. Magda avslutade sin karriär med sina två enda OS-medaljer i brons. Anna Carin motsvarade förväntningarna med råge.
Hon inledde med bottennapp. 15:e på distans. Med fyra missar hjälpte det inte att hon skidade snabbast av alla. I sprinten slog hon till med en andraplats efter överraskande fransyskan Florence Baverel - Robert. ACO missade ett skott i första stående, men var sedan prickfri vilket gav avancemang i resultatlistan. Efter sista skjutningen ändå bara sexa, en kilometer före mål. Men efter stark spurt förde henne uppåt och i mål fattades bara 2,5 sekunder till guldet.
Med så bra utgångsläge var det bäddat för en ny medalj för Anna Carin i jaktstarten. Men det blev en totalmiss i skyttet och bara 14:e plats. Hon hade för övrigt sprintsegrande Baverel strax före sig. Världscupdominanten Kati Wilhelm tog segern.

 

Vilken uppvisning?

Wilhelm och Olofsson spelade huvudrollen i den avslutande masstarten. Bägge var felfria i halva distansen, där missade tyskan och Anna Carin hade plötsligt 24 sekunders guldförsprång och dessutom bättre fart på sina skidor. På skidåkningen fram till sista skyttet drygade hon ut marginalen till 46 sekunder.
Sista skjutningen blev dramatisk. Anna Carin missade tredje skottet, tyskan sköt fullt och efter straffrundan var nu marginalen nere i 9,6 sekunder. Den marginalen fördubblade hon på sista rundan.


Det var Anna Carins stora dag. Kung Carl Gustaf tog ett glädjeskutt över avspärrningarna. Både guldtjejen och tyska medaljörer, fick en kram.
Sverige hade tagit sitt andra skidskytteguld 46 år efter Klas Lestanders premiärvinst 1960.
OS-triumfen bedömdes vid Idrottsgalan som Sveriges främsta damprestation 2006 och, trots alla svenska framgångar, var Anna Carin juryns andrahandsfavorit (efter Anja Persson) när bragdguldet skulle delas ut.
Bland utmärkelserna kan man också nämna att härjedalingen Anna Carin fick Östersunds-Postens pris som årets jämte. Nåja, Härjedalen ingår ju i Jämtlands län.

 

Hemma-VM med barn i magen

Nya högre förväntningar ställdes på Anna Carin inför säsongen efter OS. Utan bättre analys kan man få intrycket att hon föll tillbaka. Men det var snarare tvärtom även om det individuella VM-guldet uteblev. Det blev silver och brons plus en femteplats – en fantastisk jämn svit. Magsjuka stoppade på gulddistansen masstart och i damstafett.
Mixedguldet, en passande stafett för Sverige, var en bra bonus. Dessutom hade Anna Carin inför sista tävlingen chansen att vinna världscupen. Lagkompisen Helena Jonsson vann dock sista tävlingen – hennes första seger – och Anna Carin fick nöja sig med en tredjeplats och en tredjeplats totalt. Men en ny fantastisk säsong, inte minst med tanke på att privata omställningar och en kär morfars bortgång, knappast passerade obemärkt.


2008 arrangerades VM i Östersund. Förhoppningarna på svenskarna inför ett hemma-VM var stora, men framgångarna blev små. Anna Carin Olofsson som gift sig med kanadensiske servicemannen Tom Zidek var med barn, vilket inverkade på resultaten. Som bäst blev hon 22:a och i mixedstafetten blev det den i alla sammanhang försmädliga 4:e platsen.

 

Mammaeffekt för AC

Men Anna Carin kom igen och säsongen efter Liams födelse (i juni) var ACO i elden. Starkare än någonsin i spåret och klart snabbast vid hemmapremiären i Östersund där Helena Jonsson sköt bättre i distansloppet och duon dubbelvann.
Även i sprinten var ACO snabbast i åkningen och i just den distansen slog hon till på sin speciella lyckoort Hochfilzen där 0-0 och snabbaste åktiden var ostraffbart. Man hade redan börjat tala om ACO-effekten som ett resultat av mödraskapet.

 

2009-2010 var en olympisk säsong med mest besvikelser för våra damer. ACO:s avancemang från 20:e till 4:e plats i den olympiska jakstarten blev bästa resultat. Stafettlagets femteplats var också klart godkänt.
Säsongen gav två segrar, tvåa andraplatser och tre tredjeplatser med en total femteplats i världscupen.


Finaltriumf på hemmaplan

Den säsong som skulle bli Anna Carins sista inleddes på ett fantastiskt sätt nämligen seger i distansloppet på hemmaplan. Men nu var det inte åkningen som avgjorde utan nollskytte. ACO var inte längre bäst i spåret, men säkrare på att skjuta, inte minst i stående.
Mammaeffekten var borta och samtidigt hade snabba skidtjejer som Magdalena Neuner, Kaisa Mäkäräinen, Miriam Gössner och Tora Berger fått mer och mer ordning på skyttet.
Säsongen gav i övrigt två fjärdeplaceringar som bäst och i VM var hon bakom de tio bästa i alla lopp. I de avslutande världscuptävlingarna var det ett par snäpp sämre. Inte att undra på att ACO tog sig en funderare.
Under sommaren kom hon med beskedet att hon inte satsade vidare.
– Jag känner att det inte är lika roligt längre.
En fantastisk skidskyttekarriär var över. En karriär som inte nådde Magdalena Forsbergs nivå och som totalt sett inte heller skulle nå upp i det Helena Ekholm presterade. Men en karriär som klart överträffade dem i OS och som var mycket mer sensationell.


En måttlig skidlöpare i internationella sammanhang hade förvandlats till stundtals världens bästa skidskytt.
Anna Carin slog sig ner hemma i Lillhärdal, blev tränare vid skidgymnasiet i Sveg, som även har skidskytte på programmet och i somras fick 5-årige Liam en lillasyster och mammaledigheten tillbringade Anna Carin i Kanada.

 

Fakta om Anna Carin Olofsson

Född: 1973-04-01 i Sveg.

Bosatt: Lillhärdal.

Familj: Make Tom Zidek, sonen Liam,5 samt dotter född denna sommar.

Längdåkning:

Bästa OS-placering 2002: 31:a (två SM-brons)

Skidskytte:

VM 2003: 24-38-31.

VM 2004: 53-61.

VM 2005: 8-10-6-2.

OS 2006: 15-2-14-1.

VM 2007: 5-2-3.

VM 2008: 22-23

VM 2009: 4-14-15-20

OS 2010: 17-20-4-13

VM 2011: 45-11-13-18

Världscupen totalt:

51-25-10-2-3-12-10-5-10.

Segrar i tolv lopp,dessutom

VM-guld imixedstafett 2007.

Skribent: Thord Eric Nilsson

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info