Hoppa till sidans innehåll

Staffans grymma facit:

13 JAN 2014 15:26
161 pallplatser, 10 stafettmedaljer damer, 10 stafettmedaljer herrar och 27 medaljer i VM och OS på 12 år. I dag publicerar vi den sista artikeln i Svenska skidskytteförbundets 25-årsjubileumsserie som handlar om fd förbundskaptenen Staffan Eklund.
  • Skapad: 13 JAN 2014 15:26

Han är mycket idrottsintresserad och har bestämt hur det ska bli i framtiden. Han ska bli ishockeymålvakt i Skellefteå AIK – en ny Klimpen Häggroth, VM-hjälten 1962 i Colorado..

Och visst, det blir en framgångsrik och lång karriär inom idrotten. Men inte riktigt den som Staffan Eklund, född i Burträsk, Västerbotten, några mil från Skellefteå, tänker sig.

-Ödet ville annorlunda, konstaterar han och verkar inte särskilt nedslagen för det. Från början går allt enligt plan. Staffan visar fallenhet för att mota puckar. När han ska göra sin militära värnplikt vill han som de flesta lovande hockeygrabbar i Västerbotten göra den i Umeå där storlaget Björklövens finns men strax före inryckning får jag ändrad order. Ett brev från Försvarsmakten ger besked om att jag omplaceras till Boden, berättar Staffan.

 

Till en början försöker Staffan pendla sträckan Boden- Skellefteå. Men drygt 16 mil i bil tre till fyra gånger per vecka, inte sällan i dåligt vinterväder, är ohållbart och Staffan byter till Bodens ishockeylag.

-Där trivs jag bra och blir kvar. Efter muck erbjuds jag fast anställning och jobb med regementets idrottsverksamhet, fortsätter Staffan.

 

Värvas av kompisen Kalle

I sitt jobb som militär idrottskapten ingår bl.a. ansvar för längdåkning och skidskytte.
En dag i slutet av 1900-talet ringer telefonen och Staffans kompis och kollega Kalle Grenemark frågar om han inte kan tänka sig att jobba med juniorlandslaget i skidskytte. Staffan svarar ja och tre år senare tar Staffan ett ytterligare steg och blir förbundskapten och ansvarig för A-landslaget.

Tjänstledighet på obestämd tid fixas av den mycket idrottsintresserade Armechefen Mertil Melin.

I laget finns Magdalena Forsberg som aviserar att hon satsar tre år till - över OS i Salt Lake City.
Staffan inser ganska snabbt att det är lite si och så med lagsammanhållningen i gänget och att åkarna har olika tränare och är inte riktigt på samma våglängd.

 

Omstridd Pichler stiger in

Wolfgang Pichler är starkt ifrågasatt och många i den Svenska skidskytterörelsen vill inte se Wolfgang i den blå-gula dressen. Inför OS i Salt Lake City sätter Staffan ner foten och anställer Wolfgang Pichler som tränare med stort stöd av SOK (Sveriges Olympiska kommitte) och Skidskytteförbundets styrelse.

Han aviserar att Sverige måste bygga ett team bestående av både duktiga ledare och aktiva med rätta inställningen. Det är nu Staffan börjar rekryterar åkare till laget "som köper" upplägget med bl.a. Wolfgang som tränare. Björn Ferry, Carl-Johan Bergman, Anna Carin Olofsson (Zidek) och några till blir med. Lite tidigare har Staffan även lagt en grund till både valla- och medicinskt team. Vallachefen blir Johan Wåhlström en mycket viktig kugge under Eklunds långa tid som boss.

 

En ny huvudsponsor aviserar efter OS i Salt Lake att man vill göra en satsning på damer. Staffan tar ut Helena Jonsson och Anna Maria Nilsson i den truppen och sedan startar resan världen runt och det nya landslaget levererar medalj efter medalj hem till Moder Sveas sportarkiv.

Eklundtreis

 

I stugorna jublas det när Anna Carin Olofsson 2006 erövrar det första olympiska damguldet. Det jublas när en svensk kvartett för första gången står högst på VM-pallen i mix-stafett (två damer och två herrar). Det jublas när Björn Ferry 2010 erövrar det andra herrguldet någonsin i OS – 50 år efter björnjägaren Klas Lestanders bragd. Och inte minst jublas det när Helena Ekholm som första skidskytt belönas med Svenska Dagbladets Bragdmedalj.

Sverige avancerar mot toppen i nationsranking.

TV-tittarbarometern spränger alla gränser.

Sponsorernas antal ökar.

 

Vilket glassarjobb för en förbundskapten!

-Jag klagar inte. Jag arbetar i en svensk idrottsgren som växer till en av de stora och mest populära. Men glassarjobb… nej, det tror jag inte att jag vill hålla med om, säger Staffan men med ett leende.

Han kan berätta om ett förbund med växtverk. Om ett f.d.enpersonslandslag som blir större och större. För att hävda sig ute i den ökande konkurrensen krävs hela tiden mera resurser och expertkunskaper. Ett större landslag och bredare deltagande  ökar antalet  administrativa dagsverken.

Staffan kan berätta om långa nätter i bil på väg till eller från de olika skidskytteorterna. Inte sällan på ishala eller snöiga vägar. 200 mil långa ensamma körningar från Boden ner till Alperna. Han minns med skräck dunsen och tystnaden då en plogande traktor dyker upp i mörker och snödimma och rammar bilen. Staffan sitter vid ratten och vallarna Peter Blom och Roger Kristoffersson på passagerarplats. Bilen hamnar i diket.

-Jag kommer aldrig att glömma tystnaden sekunderna efter smällen. Men som ett mirakel att vi klarar oss helt oskadda, konstaterar Staffan.

 

Under perioden som förbundskapten gör han varje år 10-12 långa bilresor ute i Europa. Totalt ca 4000 mil per år i drygt tio år.

Glassarjobb? Nej då, att vara förbundskapten i skidskytte innebär inte kostym och slips, banketter, presskonferenser och representation och flotta kalas.

Nej, så här ser en normal tävlingsdag ut:

Väckning 06.00 med snabbfrukost ca 7.00.
Koll av läget i laget och information
En timmes inskjutning – då står Staffan  på skjutvallen, med pennan instucken i mössan.
Tävling eller träning, Staffan kollar varje skott, förmedlar träffbilder till en ledare ute på banan som briefar de tävlande.
Mellan tävlingarna snabblunch.
Ny inskjutning och tävling.
Pressinfo.
Lagledarmöte.
Förberedelse av nästa dags tävling eller träning.
Koll av hälsoläget. Vilka konsekvenser innebär förändringar i programmet?
...Sen gonatt. Då är klockan i bästa fall ca midnatt.

 

-Jag har inte haft tid med särskilt många besök i kyrkor eller andra sevärdheter under de här 14 åren, konstaterar Staffan men ser inte ledsen ut för det och förklarar:

-Nej, jag får ju hela tiden uppleva så många härliga ögonblick. Jag får jobba i en oerhört stimulerande miljö, träffa så många trevliga människor…glassarjobb? Nej,det är ännu roligare än så!


Efter 14 år som förbundskapten lämnar Staffan Eklund sitt uppdrag som förbundskapten i skidskytte för att bli VD i Boden Arena AB.
Han kan göra det med gott samvete.
Han har levererat 161 pallplatser, 10 stafettmedaljer damer, 10 stafettmedaljer herrar samt 27 medaljer i VM .

 

Fakta om Staffan Eklund

Namn: Lars Olof Staffan Eklund

Född: 28 maj 1961i Burträsk, 35 km från Skellefteå. Kuriosa är att platsen inte långt från den plats där den s.k.Kalvträskskidan, världens äldsta skida, hittades.

Familj: Sambo Gunilla och tre barn, Viktor, Albin och Elias.

Bor: I en nybyggd hästgård i Råbäcken, intill Luleåälven.

Motionerar 3ggr/veckan och läser gärna nyheterna på nätet.

Intressen för övrigt: Politik och samhällsfrågor.

Förbundskapten i skidskytte:      1998/99- 2012/13

Utmärkelser: Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris 2009, Årets idrottsledare 2010

  EklundDue

 

Skribent: Leif Emsjö

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info