Hoppa till sidans innehåll
Foto: skidskytte.se Vallateamet i Sverige

Valet av valla

01 JUL 2013 18:28
Han jobbar dygnet runt när det behövs – och behövs gör det ganska ofta. Han har fribiljett - men den har han ingen glädje av. Han kan alltid se världsstjärnorna från första parkett men han har annat att göra än att se kampen om OS- och VM-medaljer.
  • Skapad: 01 JUL 2013 18:28

Det här repotaget i vår 25-årsjubileumskavalkad handlar om Kent Norell från Älvdalen, Dalarna. Vallachef för Sveriges landslag i skidskytte.

 

SWE-TEAM_25-år_175px

   


- Men även om det är intensivt, slitsamt. ibland motigt skulle jag inte byta mot något annat, slår han fast mycket bestämt.

 

Det var en annan gång

När skidskyttet klev in på den olympiska arenan 1960 hade Klas Lestander som vann det första OS-guldet en box modell mindre innehållande valla.  Han hade att välja mellan ett antal burkar för kallt och mindre kallt före och några tuber med klister för mildare fören. Han grundvallade med tjära och värmde på vallan med blåslampa. Hade kanske två, högst tre par skidor att välja emellan men sannolikt åkte han med samma skidor hela säsongen.

 

Klas i dag 83 år minns och berättar:

- Då handlade det om en liten box. Den innehöll tjära, klister på tub och några burkar kallvalla, kork och nåt att skrapa med. Vi skidåkare och skidskyttar hade godhjälp av Martin Matsbo. Han jobbade för Swix som var svenskt på den tiden och Martin var känd som en trollkarl när det gällde vallning. Jag hade också stor hjälp av Sixten Jernberg. Jag lärde känna honom på för-OS. Vi delade rum både då och även ett år senare under olympiaden och vi blev goda vänner. Sixten var en hejare på att valla. Han jobbade på Sundins skidfabrik i Hälsingland och han såg till att jag utrustades med bra skidor.
Sixten vann 3-milen, sin sista olympiska medalj av nio totalt. Och jag hade också lyckan på min sida och erövrade det allra första OS-guldet skidskyttet tävlade om, berättar legendaren Klas Lestander

 

Ett halvt ton valla senare eller...

Man kan också säga nutid, år 2013 och 53 år senare. Svenska teamets vallachef Kent Norell och hans fyra medhjälpare har till sin hjälp en  specialinredd Volvolastbil till sitt förfogande. I lastutrymmet finns det plats för. ca 500 kilo vallor av olika slag och ca 400 par skidor. Volvon erbjuder vallarna speciellt utformade arbetsbänkar. Interiören påminner mer om ett laboratorium än en verkstad.
Vallalastbilen rullar i snö och tö mellan de orter som arrangerar världscup i skidskytte. Östersund, Holmenkollen, Ruhpolding, Oberhof och Hochfilzen för att nämna några. På plats är bilen en väl fungerande bas för svenska landslagstruppen. Inom räckhåll finns ytterligare en transport med en halvt ton tung last i form av en stenslipmaskin som är ett annat mycket viktigt attribut. Maskinen slipar mönster på skidornas glidytor och påverkar friktionen mot snön. Kall, våt ,blöt, y, torr eller kornig snö – alla kräver sin speciella struktur på glidytan.


- Vallalastbilen är en oerhörd tillgång. Inte minst innebär den en enorm förbättring av arbetsmiljön, betonar Kent.

Han fortsätter:
- När det gäller själva vallningen är det inte frågan om någon sorts hokus-pokus. Nej, vägen till framgång är arbete, arbete och åter arbete och att använda de erfarenheter vi dokumenterat.

 

VallaTEAMSWE
Jorden till vallalastbilen... hallå... Jorden till vallalastbilen... Kom in vallalastbilen!...
Det svenska vallateamet för våra A-landslag. Fr v Fredrik Schaerström, Kent Norell, Peter Blom och Roger Kristoffersson. Saknas på bilden gör Sebastian Wredenberg.


Sochi blir en utmaning

OS-staden Sochi ligger vid Svarta Havet, har subtropiskt klimat och höjden är drygt 1500 meter över havet .

 
-Det kan bli oerhört snabba skiftningar och svårbedömda väderförhållanden. Det blir en utmaning för alla nationers vallateam, förklarar Kent.

Han låter trygg och det behöver han inte skämmas för. Svenskarna har under senaste åren varit duktiga på den tekniska sidan.

– I Sochi kommer vi att samarbeta med längdåkning. Inte så att vi vallar gemensamt. Men vi kommer att utbyta erfarenheter. Johan Wåhlström, min företrädare som svensk vallachef, och hans kollega på längdsidan Mats Eklund, bildar ett resursteam . Jag tycker att vi har hittat en bra samarbetsform, betonar Kent.

 

Den okunnige kan tycka att skidvallning är enkelt – bara att kolla termometern och sedan klibba på och stryka ut. Pyttsan!

Varje aktiv i skidskyttlandslaget har ca 20 par skidor. Skidorna är noga utprovade för att passa personen och är anpassade för rådande skidförhållande. Varje sommar och höst sker testning och alla försöker hitta de skidor som känns optimala.

 

18 par deltar i kvalrace

Inför en tävling väljer vallateamet ut 18 par som antas passa för rådande förhållanden. Skidorna glidtestas mot varandra. De skidor som går bäst blir förebild för hur var och ens tävlingsskidor  prepareras. Ibland används ett handverktyg som kompletterar stenslipningen och skapar ett ännu bättre mönster. Blågula skidskyttelandslagets vallningsarbete innehåller inget hokus-pokus:

–Det är, som sagt,hårt arbete som gäller. Ledord: Utnyttja erfarenheterna. Ge aldrig upp!  Ingenting är fel förrän man provat och konstaterat det. Inse att, om det är besvärligt för oss, så har våra konkurrenter i de andra vallateamen lika bekymmersamt, betonar vallachefen.

 

 

  VallaNorell
  Let the force be with you Wax master Norell...

Några snabba till Norell:

Kent, din tråkigaste upplevelse?

-När Helena Ekholm inte hade de bästa skidorna och blev 49:a i distansloppet  OS i Vancouver 2010.

Din roligaste?
-När Björn en vecka senare tog OS-guld i jaktstart!

 

Hur orkar du?
150 resdagar varje år, grymt slit, ibland orättvis kritik. Att valla skidor på elitnivå är ingen skyddad verkstad.
Varför Kent, varför – den frågan måste ställas.
 
-Jag tror att den som vill veta det måste vara med i vallabilen som prya en vecka och känna entusiasmen, trycket och gemenskapen, den okuvliga viljan. Det är en obeskrivlig stämning!


Fakta:

Namn: Kent Norell

Ålder: 32

Familj: Sambo, liten pojke och hund
Bakgrund: Längdåkare. Efter juniorkarriär med skiftande framgång ledare och vallare åt sina syskon. Idrottslärarutbildning på GIH. Vallare för IFK Mora.

Varför skidskytte: Blev rekommenderad  av Peter Blom. (Jodå,dom är fortfarande kompisar)
Hemlig dröm: att landa en tio kilos lax med flugfiskespöet. Nio är personligt rekord.
Fritidssyssla: att bygga sommarhuset färdigt.

 

Skribent: Leif Emsjö

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info