Hoppa till sidans innehåll

Inledningsanförande Årsmöte 2015


Skidskyttevänner, mötesdeltagare!

Jag vill ge lite reflektioner och tillbakablick på året som varit, det första året på innevarande 4-årsperiod eller 5-årsperiod om vi sträcker oss över VM 2019, tillika mitt femte år som ordförande och förbundets 27:e verksamhetsår.

Det övergripande målet i verksamhetsplanen är ”Sverige ska årligen ta VM- eller OS medalj(er), fördubbla antalet aktiva skidskyttar (2000) och dubblera antalet åskådare (40 000) på världscuptävlingen i Östersund. Dessa mål har även återspeglats i strukturen/organisationen för Förbundet som är: Föreningsverksamhet, Idrott och Tävlingsarrangemang.

När det gäller ”Föreningsverksamhet” har vi fortsatt den positiva utvecklingen att bli fler, såväl när det gäller antal föreningar som aktiva. Under året har vi ökat från 62 till 68 föreningar. Jag hoppas att vi på nästa Riksidrottsmöte kan gå från att vara ett s.k. litet förbund med 1-röst till att ha 2 röster. Glädjande är att vi etablerat oss i Stockholmsområdet med 2 nya föreningar, Täby-Viggbyholm/Ö.Ryds SF och Mälarö SOK. Luftgevärsprojektet har fortsatt varit starkt bidragande till den fina utveckling vi har. Jag vill också lyfta fram det enormt fina arbete som görs i Region Syd, med bl a ett breddläger.  Årets SM uppvisade deltagarrekord med 221 anmälda åkare från 33 föreningar. När det gäller redovisning av antal medlemmar m.m. i Idrott Online vill jag fortsatt vädja till er att förbättra redovisningen då detta är viktigt för RF-bidragen.

Ytterligare 152 ledare, föräldrar och aktiva tagit skidskyttekortet under året, totalt är vi uppe i 1424. 51 ledare från 11 föreningar har genomgått Steg 1 utbildning som genomförts i Östersund, Häverödal, Medåker och Nässjö.

För att ytterligare få kraft i utvecklingen av svenskt skidskytte, måste den positiva utvecklingen av arbetet inom våra 7 regioner fortsätta. Hur väl vi lyckas med detta, tillsammans med utveckling av kommittéernas arbetssätt, vilket jag kallar ”skidskytterörelsens spelsystem”, är nyckeln till hur vi överhuvudtaget lyckas med att utveckla vår verksamhet de kommande åren. När det gäller kommittéerna har verksamheten i idrotts- och marknadskommittén börjat ta fart.

Inom ”Idrott” har vi haft ett mycket framgångsrikt år för våra ungdomar och juniorer. Årets höjdpunkt var Sebastian Samuelssons guld och silvermedalj vid Ungdoms-OS i Liechtenstein. Sverige hade en rad framskjutna placeringar vid JVM i Minsk, där den bästa placeringen var damernas 4:e plats i stafett.

I världscupen uppnådde herrlaget en 12:e plats och damlaget en 14:e plats i nationscupen. Som en konsekvens av detta har en översyn av tränarupplägget genomförts inför innevarande säsong och Wolfgang Pichler är tillbaka.

Under året har vi haft 13 aktiva vid skidskytteuniversitetet i Östersund och 67 aktiva vid något av våra skidskyttegymnasier.

 

Vi har haft ett ”Internationellt tävlingsarrangemang”, med den årliga världscupöppningen. Liksom föregående säsong hade vi ett utökat världscupprogram med mixedstafett. Kommande världscupöppning i Östersund kommer även att utökas med en Singel Mixed stafett. Arrangemanget genomfördes på ett förtjänstfullt sätt, men vi måste få mer publik till världscuptävlingarna i Östersund! En arbetsgrupp med näringsidkarna i Östersund har etablerats där dom har tagit ansvaret för ”festen på sta´n”.

 

Avslutningsvis vill jag också nämna något om de mer ”Övergripande” frågorna.

IBU kongressen i St.Wolfgang, GER blev en stor framgång när Sverige tog hem VM 2019 i första omröstningsomgången. Jag tippade vid förra årsmötet att det skulle bli ”knallhart”, men att vi skulle vinna med 25-24. Nu blev det 27 för Sverige och 22 för övriga 3 tillsammans! Dessutom invaldes undertecknad i IBU styrelse och Kari Korpela fick fortsatt förtroende i tekniska kommittén. Alltså den mest framgångsrika kongressen någonsin för svenskt skidskytte.

Inför Riksidrottsmötet hade skidskytteförbundet nominerat vår hedersordförande Björn Eriksson till RF/SISU:s ordförande. Även RF:s valberedning förordade och Björnvaldes mycket glädjande för oss till ordförande vid RIM i maj.

Vad gäller det ekonomiska resultatet har vi för verksamhetsåret ett överskott på drygt 500 000 kr vilket gör att det egna kapitalet nu är uppe i 3,5 miljoner kr.

Mer detaljer kommer när vi går igenom det ekonomiska utfallet för verksamhetsåret senare på dagordningen.

En ny team-sponsor etablerades under året, SERNEKE.

När det gäller info&Media var skidskyttet tillbaka i SVT där det gjordes en massiv satsning på VM-sändningarna. När det gäller den nationella verksamheten måste föreningarna ta ett större ansvar så att vi får ut reportage från bl a SWE-cuper.

Verksamhetsplanen för 2015/16 återkommer jag till senare på dagordningen.

 TACK för alla insatser som har gjorts under föregående verksamhetsår och nu fortsätter vi resan mot OS i Korea och vårt eget VM 2019.

Olle Dahlin

Ordförande Svenska Skidskytteförbundet 2014/15

Uppdaterad: 30 AUG 2015 08:23 Skribent: Marianne Tharaldsson

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

stanley

idre

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info