Hoppa till sidans innehåll

Inledningsanförande Årsmöte 23.8 2014


 

Skidskyttevänner, mötesdeltagare!

Jag vill ge lite reflektioner och tillbakablick på året som varit, det fjärde och sista i föregående 4-årsperiod tillika mitt fjärde år som ordförande och förbundets 26:e verksamhetsår.

Under 2013 uppmärksammade vi att förbundet fyllde 25 år med bl.a. en middag 5:e oktober på Arctura i Östersund där representanter för alla klubbar och distrikt/regioner var inbjudna och svenskt skidskyttes Hall of Fame utsågs, samt att SSSF:s Hederstecken välförtjänst utdelades till ett antal ledare.

Det övergripande målet för föregående fyraårsperiod var ’Sverige ska vara bland de 3 bästa landslagen och en av de 3 främsta världscuparrangörerna, med dubbelt så många aktiva’. Dessa mål har även återspeglats i strukturen/organisationen för Förbundet som är: Föreningsverksamhet, Idrott och Tävlingsarrangemang.

När det gäller ”Föreningsverksamhet” har vi klarat målsättningen att dubblera antalet aktiva under fyraårsperioden, från drygt 500 till över 1000 aktiva. Luftgevärsprojektet har varit starkt bidragande till denna fina utveckling. Många nya föreningar har tillkommit och vi har nu 62 aktiva föreningar enligt RF:s nya kriterier. Nya under senaste verksamhetsåret är Ockelbo SK, Finspång SOK, Skultuna IS, Boxholm-Ekeby SK, Kimstad GoIF och Nässjö SKI, dessutom har Valbo AIF, OK Alehof och OK Landehof återupptagit sin verksamhet. Denna positiva utveckling har gjort att vi för den fyraårsperiod som vi precis har gått in i satt målet att återigen dubblera antalet aktiva.

Den utökade utbildningssatsningen har fortsatt. Ytterligare 241 ledare, föräldrar och aktiva har tagit skidskyttekortet, som nu innehas av totalt 1272 personer. 15 nya ledare har utbildats i Steg 1 och nationell och internationell regelutbildning har hållits, liksom en nationell arrangörskonferens.

Sammantaget gör den fina utvecklingen vi har, samt att vi blir bättre på att redovisa vad som görs att vi får ett ökat stöd från RF. Här görs ett utmärkt jobb ute i skidskytte-Sverige. Den ”dolda miljonen” som jag pratade om vid årsmötet 2011 har blivit verklighet. Men, låt denna positiva utveckling fortsätta.

För att ytterligare få kraft i utvecklingen av svenskt skidskytte, måste vi få starkare regionala organisationer. För att bättre kunna kraftsamla beslutade förra årsmötet om en regionindelning för svenskt skidskytte med 7 regioner, några exempel från vår 4-årsplan:

-          att varje region med skidskytteverksamhet utarbetar en verksamhetsplan

-          att det i regionerna bedrivs skidskytteverksamhet som samordnas och stöds av regionen, här handlar det mycket om utbildningsverksamhet och regionala tävlingar.

Hur väl vi lyckas med detta, tillsammans med utveckling av kommittéernas arbetssätt, vilket jag kallar ”skidskytterörelsens spelsystem”, är nyckeln till hur vi överhuvudtaget lyckas med att utveckla vår verksamhet de kommande åren.

Inom ”Idrott” var det fokus på OS i Sochi (RUS). Fredrik Lindström blev bäste svensk med en 6:e plats. En stor besvikelse var att vi för första gången sedan damerna kom med på OS-programmet inte hade någon representation.

Björn Ferry hade en formidabel avslutning på världscupsäsongen, liksom sin egen karriär. Totalt blev det för Sverige 9 pallplatser under säsongen, varav 2 i stafett. I nationscupen blev herrarna 6:a och damerna 16:e. I stafettcupen blev herrarna 2:a.

Sveriges största internationella framgång kom genom Mona Brorsson som tog guld på jaktstarten vid EM i Nove Mesto (CZE).

Vid JVM i Presque Isle (USA) visade de svenska juniorerna att återväxten i svenskt skidskytte är god, bäst var Oskar Brandt med en 4:e plats.

Vi har haft två ”Internationella tävlingsarrangemang”, den internationella säsongsöppningen med IBU Cup och den årliga världscupöppningen. Bägge arrangemangen har genomförts på ett förtjänstfullt sätt, men vi måste få mer publik till världscuptävlingarna i Östersund! Tävlingen i Östersund blev en utmaning med mildväder innan tävlingarna och blåst under tävlingarna där en tävling flyttades och två fick ställas in. Detta påverkade förbundets ekonomiska resultat avsevärt, men en försäkring lindrade skadan något.

Avslutningsvis vill jag också nämna något om de mer ”Övergripande” frågorna.

Under verksamhetsåret har kommittéarbetet fortsatt att utvecklas och glädjande så har vi nu fått en nystart av idrottskommittén som ska hantera de idrottsliga frågorna. Som jag tidigare nämnde har vi organiserat om från distrikt till 7 regioner för att kraftsamla i regionala frågor.

Vad gäller det ekonomiska resultatet har vi inte lyckats med resultatet eller att öka det egna kapitalet enligt den budget vi hade. Största budgetavvikelserna är på världscupen och sponsorintäkterna. Eget Kapital är vid utgången av fyraårsperioden för förbundet ca 14% av omsättningen, där målet var 20-25% och för BEAB ca 6% , vilket innebär ett Eget kapital på drygt 10%  räknat på totalen. Allt detta har byggts upp under senaste 4-årsperioden.

Mer detaljer kommer när vi går igenom det ekonomiska utfallet för verksamhetsåret senare på dagordningen.

En ny team-sponsor etablerades under året, Laga.

När det gäller info&Media var skidskyttet tillbaka i TV4 och MTG sände OS som redaktionellt blev bra. Den nationella verksamheten har fått mer fokus och kommer att få ytterligare fokus kommande säsong. Här måste föreningarna bli aktivare med reportage från bl a SWE-cuper.

Kampanjen för ett VM 2019 i Östersund har pågått under året och ”examen” kommer om ett par veckor vid IBU-kongressen i Salzburg där vi kämpar mot Anterselva (ITA), Nove Mesto (CZE) och Khanty-Mansyisk (RUS). Det kommer liksom vid förra kongressen att bli ”knallhart, då förlorade vi med 22-27, men givetvis hoppas vi på att vinna omröstningen den här gången Jag vill även passa på att informera om att medel för VM-kampanjen inte tas från SSSF:s verksamhet utan finansieras separat.

Verksamhetsplanen för 2014/15 återkommer jag till senare på dagordningen.

TACK för alla insatser som har gjorts under föregående verksamhetsår och nu tar vi sikte på nästa 4-årsperiod och mot OS i Korea.

Olle Dahlin

Ordförande Svenska Skidskytteförbundet 2013/14

Olle anfärande

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:54 Skribent: Marianne Tharaldsson

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

stanley

idre

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info