Hoppa till sidans innehåll

Välkomsttal vid Svenska Skidskytteförbundet 25 år


Olle Dahlins välkomsttal vid Svenska Skidskytteförbundets jubileumsmiddag och firandet av 25 år!

 

Skidskyttevänner,


Det är en stor ära för mig att stå här inför er och inleda den officiella jubileumsmiddagen för Svenska Skidskytteförbundets 25-årsfirande. Jag
uppskattar mycket att IBUs ordförande Anders Besseberg är här ikväll, liksom Infronts chef Stefan Krauss, EBUs Jacob Bjurström, sponsorer, Östersunds
kommun, f.d. aktiva, aktiva och inte minst alla ni ledare.


Vi har under året uppmärksammat 25-årsjubiléet på en rad olika sätt, som exempelvis artiklar på hemsidan och nu senast tårtkalas i samband med rullskidskytte-SM.


Jag vill ge er en kort sammanfattning av resan för svenskt skidskytte till där vi är idag:


Sverige var en av de ledande nationerna vid skidskyttets födelse, där jag vill framhålla Sven Thofelts betydelse för skidskyttets internationella utveckling, som UIPMB ordförande, 1960-1988. Thofelt var exempelvis den som övertygade Avery Brundage om att skidskytte skulle bli en olympisk gren.

 

Även tävlingsmässigt hade Sverige stora framgångar i skidskyttets barndom, Adolf Viklund tog guld vid det första skidskytte-VM:et 1958, Klas Lestanders tog guld vid första OS:et i skidskytte 1960. Framgångarna fortsatte under 1960-talet och in på 1970-talet med stafettmedalj vid OS i Grenoble och en individuell OS-medalj för Lars-Göran Arwidsson vid OS i Sapporo 1972.

 

Svenskt skidskytte kände redan under slutet av 1970-talet att någonting måste göras för att bredda svenskt skidskytte, för att få fortsatta internationella framgångar och att bli attraktivare hos sponsorer. Ett arbete påbörjades för att bilda ett separat idrottsförbund, skilt från SMI (Sveriges Militära Idrottsförbund), där man hade varit en av flera idrotter. Parallellt med att arbetet med att bilda eget förbund pågick, valdes 1986 SMI:s skidskyttesektions förste civile ordförande, Yngve Larsson som då efterträdde Thure Wadenholt. Bägge dessa herrar hade också en avgörande roll när Svenska Skidskytteförbundet bildades.


1986 bildades en interimsstyrelse under namnet Svenska Skidskytteförbundet och Riksidrottsmötet beslutade i november 1987 att bevilja medlemskap i RF från 1/7 1988, då även skidskytteföreningarna lämnade SMI och gick över till Svenska Skidskytteförbundet. 1/7 1988 definieras härigenom som vår födelsedag.
Interimsstyrelsen bestod av Lars Lindius som sammankallande, Ernst Larsson-Lussi, Bengt-Åke Lundgren, Alf Lahti och Kari Korpela.


Vid årsmötet i maj 1988 valdes tidigare Vasaloppsgeneralen, Per Andersson som Svenska Skidskytteförbundets förste ordförande, de övriga styrelseledamöterna var Lena-Karin Lundgren, Ernst Larsson-Lussi, Alf Lahti, Tommy Höglund och Hans Larsson. Tommy ersattes redan under hösten av Ingemar Arwidson då Tommy blev förbundskapten.
Som ordförande följde Björn Ramström, Lars Lindius, Inga-Britt Kronnäs-Samils, Björn Eriksson och jag är nu förbundets sjätte ordförande.


Starten som eget förbund blev en kämpig historia med inte minst ekonomiska problem, då intäkterna överskattades och förluster uppstod. På den tiden omsatte vi ca en halv miljon kronor. I mitten på 90-talet passerade vi miljonen och gick in i 2000-talet med en omsättning på ca 3 miljoner, vilket idag har nästan 10-faldigats. En ekonomi i balans fick vi vänta på tills bara några få år sedan, men nu håller vi äntligen på att bygga ett eget kapital och kan arbeta
mer långsiktigt. När det gäller ekonomi vill jag även framhålla VM2008 som ett viktigt avstamp gentemot sponsorer och över huvud taget intresset för
skidskytte i Sverige. Nämnas kan också att vi sex år i rad varit den idrott som ökat mest när det gäller intresse från svensken i gemen och nu är det över 3
miljoner svenskar (över 15 år) som säger sig vara intresserade av skidskytte, alltså nästan varannan vuxen svensk!


De internationella framgångarna har hållit i sig genom åren, under andra hälften av 1980-talet var damerna mest framgångsrika med Eva Korpela i spetsen som världsmästare och total cup-vinnare. Början av 1990-talet var det herrarna som satte Sverige på den internationella skidskyttekartan genom Mikael Löfgren och stafettlaget. Därefter kom skidskyttets ”ikon” Magdalen Wallin-Forsberg med sina 6 världscupsegrar. Här kan man verkligen prata om en ”success-story”.

Efter Magdalenas avskedslopp 2002 var det många som räknade ut svenskt skidskytte, men successionen har gått utmärkt med namn som, Anna-Carin
Olofsson-Zidék, Helena Jonsson-Ekholm, Björn Ferry, Carl-Johan Bergman och Fredrik Lindström, vem som blir nästa namn i denna i denna celebra samling får framtiden visa, men jag är övertygad att vi har yngre talanger som aspirerar på detta. Vi kommer senare ikväll att utse svenskt skidskyttes ”Hall of Fame” där de som betytt mest för svenskt skidskytte och är internationellt kända kommer att uppmärksammas.


Under kvällen kommer också ett antal ledare att få Svenska Skidskytteförbundets Hederstecken, vilket är nyinstiftat och är förbundets högsta utmärkelse.


Jag vill också passa på att blicka framåt och nämna det övergripande mål som svenskt skidskytte antog vid senaste årsmötet, för perioden fram till OS i Korea:

”Sverige ska årligen ta VM- eller OS-medalj(er), fördubbla antalet aktiva skidskyttar och dubblera antalet åskådare på världscuptävlingen i Östersund”


Avslutningsvis vill jag tacka alla föreningar och ledare för det enorma arbete ni gjort för att ta svenskt skidskytte dit vi är idag, det är ni som är viktigast!

Tack allihop och hoppas att vi får en trevlig kväll tillsammans.

Olle Dahlin,
ordf. Svenska Skidskytteförbundet

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Patrik Jemteborn

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info