Hoppa till sidans innehåll

Anti-doping i fokus på förbundets styrelsemöte


Lördag 29 oktober var det styrelsemöte i Svenska Skidskytteförbundet.

Störst fokus på styrelsemötet var det på Anti-Doping. Först fick vi en redogörelse av vår landslagsläkare Lykke Tamm om hur hon arbetar med landslaget, Anti-Doping i allmänhet och Anti-Doping specifikt mot landslaget.

Landslagsläkarverksamheten är inriktad på att skapa en trygg miljö och bygga upp ett förtroende. Verksamheten är uppbyggd på hälsokontroller och närvaro på vissa träningsläger och tävlingar, samt löpande rådgivning.

Anti-Doping generellt kan delas upp i frivillig doping och misstagsdoping inklusive sabotage. En ökad risk under de senaste 5-10 åren utgör kosttillskotten. När det gäller inköp av kosttillskott ska SOK:s rekommendationer följas, men SOK avråder från generell användning av kosttillskott. Kunskap kring kost och återhämtning är mycket viktigt.

Förbundet har fått stöd från RF att genomföra ett Hälsoprojekt där Anti-Doping är en viktig del. Föreläsningar kommer att hållas i samband med SWE-cuper och SM, där aktiva, föräldrar och klubbledare kan delta. På skidskyttegymnasierna sker Anti-Doping utbildning inom ämnet specialidrott.

Styrelsen beslutade att:

  • För att representera Sverige i något landslag ska man ha genomfört RF:s webbaserade utbildning ”Rena vinnare” och följa SOK:s rekommendationer vid eventuellt inköp av kosttillskott.
  • Alla som går på skidskyttegymnasier eller Mittuniversitetet ska ha genomfört ”Rena vinnare” och följa SOK:s rekommendationer vid eventuellt inköp av kosttillskott.
  • ”Hälsoprojektet” ska ge grundläggande information om Anti-Doping arbetet för aktiva, föräldrar och klubbledare.

Förbundets Antidopingprogram finns på hemsidan under förbund/styrdokument/policies

I övrigt fick styrelsen:

  • lägesrapporter från kommittéerna och regionerna.
  • uppdatering om sponsorläget och ekonomin.
  • information om läget inför kommande världscupöppning i Östersund och VM 2019 i Östersund

Det beslutades om att inriktningen ska vara att Sverige ska delta i alla IBU-cuper, men liksom många andra nationer och idrotter, att inte delta vid Ungdoms-OS i Turkiet pga rådande säkerhetsläge.

Förbundet beslutade att inför Riksidrottsmötet i maj nominera RF/SISU-ordförande Björn Eriksson för ytterligare en period.

Vi ses i vinter!
/Hälsningar Olle

Uppdaterad: 02 NOV 2016 10:22 Skribent: Marianne Tharaldsson
E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info