Hoppa till sidans innehåll

Inledningsanförande årsmöte


Skidskyttevänner, mötesdeltagare!

Som inledning vill jag vill ge er lite reflektioner och tillbakablick på året som varit, det fjärde året på innevarande 4-årsperiod eller 5-årsperiod om vi sträcker oss över VM 2019 och förbundets 30:e verksamhetsår.

Det övergripande målet i verksamhetsinriktningen är ”Sverige ska årligen ta VM- eller OS medalj(er), fördubbla antalet aktiva skidskyttar (2000) och dubblera antalet åskådare under världscupveckan i Östersund. Dessa mål har även återspeglats i strukturen/organisationen för Förbundet som är: Föreningsverksamhet, Idrott och Tävlingsarrangemang.

När det gäller ”Föreningsverksamhet” har vi fortsatt den positiva utvecklingen att bli fler, såväl när det gäller antal föreningar som aktiva. Under året har vi utökat skidskyttefamiljen med 7 nya föreningar; Borås SK, Näldens IF, IF Ski Team Skåne, Halmstads SK, Hedesunda IF, Oxbergs IF och Tvärreds SK vi har nu 75 medlemsföreningar. Region Syd står för den största ökningen från 15 till 19 föreningar och är därmed den region som har klart mest föreningar. Medlemsantalet har ökat från 4595 medlemmar till 5282, vilket är mycket positivt, denna redovisning i Idrott Online är mycket viktig för RF-bidragen. Luftgevärsprojektet har fortsatt varit starkt bidragande till den fina utveckling vi har. Årets SM uppvisade rekord med 240 anmälda åkare, varav 17 utländska.

Utbildningsverksamheten är fortsatt mycket aktiv. Ytterligare 164 ledare, föräldrar och aktiva har under det gångna året tagit Skidskyttekortet som nu innehas av totalt 1941 personer. En Steg 2 utbildning hölls i Mora för Gävle-Dalas region med 8 deltagande från de närmaste klubbarna. Steg 1 utbildningar har också genomförts ibland annat Nässjö, Östersund, Timrå och Lima (21 utbildade föräldrar/ledare bara vid ett tillfälle!).

Med stöttning från Riksidrottsförbundets stimulansstöd har vi under säsongen 2017/2018 påbörjat de 2 projekten ”Skidskytte för alla och Skidskytte för fler”. Projektet Skidskytte för alla handlar om att ge fler möjlighet att få testa på skidskytte runt om i Sverige och Skidskytte för fler handlar om att erbjuda flexiblare tävlingsformer för att locka fler att vilja vara med och tävla i skidskytte. Under året har förbundet delat ut 685 000 kr från Idrottslyftet till 27 föreningar. Nystartspaketen är en viktig pusselbit i det ökade antalet nya föreningar. Bidrag för utbildning av ledare och tränare har även denna säsong varit en prioriterad del av den totala potten.

För att ytterligare få kraft i utvecklingen av svenskt skidskytte, måste den positiva utvecklingen av arbetet inom våra 7 regioner fortsätta. Regionerna har den viktiga uppgiften att stödja föreningarna i respektive region och därmed främja den regionala utvecklingen av skidskyttet, detta främst inom områdena regional tävlings- och lägerverksamhet samt decentraliserad utbildningsverksamhet. Hur väl vi lyckas med detta, tillsammans med utveckling av kommittéernas arbetssätt, vilket jag kallar ”skidskytterörelsens spelsystem”, är nyckeln till hur vi överhuvudtaget lyckas med att utveckla vår verksamhet de kommande åren. Kommittéarbetet utvecklas positivt, men finns fortfarande en del att arbeta med.

Inom ”Idrott” har vi haft det framgångsrikaste året någonsin för svenskt skidskyttes landslag: 2 OS guld och 2 OS-silver. Det började med Sebastian Samuelssons starka upphämtning i jaktstarten och ett svenskt OS-silver. Skidskyttet hade då redan överträffat förväntningarna och OS var räddat för svenskt skidskyttes del. Men det var bara början, nästa fantastiska bedrift svarade Hanna Öberg för med guld på distansloppet. Detta följdes upp med två fantastiska stafettmedaljer, silver genom Linn Persson, Mona Brorsson, Anna och Hanna Öberg och guld genom Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström. Med detta blir Sverige 3:a i medaljrankingen, efter Tyskland och Frankrike, men före Norge!

Både dam och herrlaget har klättrat uppåt i nationscupen (7 plats för bägge lagen), vilket innebär att bägge har fem startplatser till säsong 18/19. I IBU-cupen blev damerna 5:a i sammandraget och herrarna 8:a, vilket innebär 6 respektive 5 startplatser kommande säsong.

På JVM i estländska Otepää tog Elvira Öberg 3 guld, ett i sprint, ett i distans samt ett i stafett tillsammans med Amanda Lundström och Ella Halvarsson. Amanda Lundström tar också ett brons i sprinten. Vid JEM i Pokljuka, Slovenien tar Elvira Öberg ett silver på jaktstarten.

SWE Cup har genomförts på 5 orter, Idre - Lima - Torsby – Östersund (inkl SM/JSM) samt Sollefteå med riktigt fina förhållanden. Riksfinalen hölls för första gången i Östersund och J/H regionen stod som segrare. Inledande SM-tävlingarna genomfördes i mitten av februari i Östersund och den nationella tävlingssäsongen avslutades med SM-tävlingar i Hede på ett uppgraderat skidskyttestadion. I samarbete med Fristads och Skånska Byggvaror har SSSF ökat på satsningen på SWE Cup i form av presentkort som delats ut till topp 3 vid samtliga SWE Cup-tävlingar.

Vid SM-tävlingarna i Hede delades ”Årets” ut i kategorierna: Årets förening (Anundsjö SKF), Årets nykomling (Amanda Lundström, I 19 IF), Årets Raket (Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb) Årets skidskytt (Guldmedaljörerna från OS: Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb, samt herrstafettlaget Peppe Femling, Tullus SG, Jesper Nelin, Biathlon Östersund, Sebastian Samuelsson, I 21 IF, Fredrik Lindström, Anundsjö SKF), och Årets ledare (Henrik Andersson – OK Landehof)

Under året har vi haft 19 aktiva vid skidskytteuniversitetet i Östersund och 69 aktiva vid något av våra skidskyttegymnasier.

Vi har haft ett ”Internationellt tävlingsarrangemang”, med den årliga världscup-öppningen. Arrangemanget fick mycket bra omdöme av IBU. Vi jobbar fortsatt med att locka fler åskådare till stadion. Arbetet med VM 2019 går in i en intensivare fas och datum är fastlagt till 7-17 mars (V10/11). Jag vill passa på att lyfta fram att vi alla hjälps åt att utveckla de speciella regiondagar, där respektive region har sin egen dag under VM.

Avslutningsvis vill jag också nämna något om de mer ”Övergripande” frågorna.

Förbundet omsatte närmare 30 MSEK under verksamhetsåret och inklusive BEAB, drygt 46 MSEK. Det sammanlagda operativa resultatet var på drygt 2,2 miljoner kronor och vi har nu i förbundet och BEAB tillsammans närmare 8,7 MSEK i Eget Kapital.

Mer detaljer kommer när vi går igenom det ekonomiska utfallet för verksamhetsåret senare på dagordningen.

Marknadsarbetet har varit mycket framgångsrikt. Under säsongen har vi haft Skånska Byggvaror och Fristads som huvudsponsorer samt en grupp teamsponsorer bestående av: Serneke, Adidas, BIG Travel, IFS, Stanley Security, DeWalt och SJ. En mer långsiktig och ambitiös uppställning än någonsin. VM 2019 har bidragit till försäljning och aktiveringsarbetet under året. Totalt har vi ökat den totala intäktsvolymen rejält och är nu sjunde största specialidrottsförbundet i Sverige avseende sponsorintäkter. Vi har fortsatt strukturarbetet för en ny sponsorgrupp på nivån 50 000 SEK till 100 000 SEK vilket skall utvecklas till en betydande intäkt såväl som en rekryteringsbas för större sponsorskap.

World Cup har sänts i TV 4 vilket minskar tittarvolymen med ca 30 % samtidigt som TV4 verkligen tagit ett grepp kring intervjuer och analyser på ett bra sätt. Tyvärr har TV 4 gjort en hel del tveksamma prioriteringar i programtablån som baserats på andra faktorer än tittarintresse, vilket vi fått lida för. Även de generella tittarsiffrorna för OS har varit avsevärt lägre än för 4 år sedan, även om det specifika intresset för att följa skidskytteframgångarna under OS varit högt. Kommande säsong blir den första för SVT i ett fyraårsavtal med EBU. Detta innebär att SVT kommer att producera VM 2019 i Östersund.

Nationellt är Olle Dahlin i SOK:s styrelse och vår hedersordförande Björn Eriksson ordförande i RF. Internationellt är Olle Dahlin Vice President i IBU och Kari Korpela medlem av IBUs Technical Committée och Patrik Jemteborn i IBU Information Committée.

Inför IBU kongressen om två veckor i Porec, Kroatien har förbundet nominerat Olle Dahlin som IBU President och Kari Korpela till IBU:s tekniska kommitté. SSSF har även gett in två motioner, där den ena yrkar på en total översyn av IBU:s stadgar och den andra att det ska vara en oberoende ordförande för kongressen.

Verksamhetsplanen för 2018/19 återkommer vi till senare på dagordningen. Jag kan även nämna att vi påbörjat arbetet med en Verksamhetsplan 2019/20 - 2025/26 (7 år) där vi hoppas att vi har ett OS i Sverige!

TACK för alla insatser som har gjorts under föregående verksamhetsår som varit det mest framgångsrika i skidskytteförbundets historia såväl idrottsmässigt som marknadsmässigt och nu fortsätter vi resan mot vårt eget VM 2019.

Olle Dahlin

Ordförande Svenska Skidskytteförbundet 2017/18

Foto och kommentar från "redaktör Marianne":
Under årsmötet 2019 tilldelades Sabiene Karlsson, Häverödal, SSSFs högsta utmärkelse, Hederstecknet.

Uppdaterad: 26 AUG 2018 16:19 Skribent: Marianne Tharaldsson
E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info