Hoppa till sidans innehåll

Inledningsanförande Årsmöte 2016


Skidskyttevänner, mötesdeltagare!

Jag vill ge lite reflektioner och tillbakablick på året som varit, det andra året på innevarande 4-årsperiod eller 5-årsperiod om vi sträcker oss över VM 2019, tillika mitt sjätte år som ordförande och förbundets 28:e verksamhetsår.

Det övergripande målet i verksamhetsplanen är ”Sverige ska årligen ta VM- eller OS medalj(er), fördubbla antalet aktiva skidskyttar (2000) och dubblera antalet åskådare (40 000) på världscuptävlingen i Östersund. Dessa mål har även återspeglats i strukturen/organisationen för Förbundet som är: Föreningsverksamhet, Idrott och Tävlingsarrangemang.

När det gäller ”Föreningsverksamhet” har vi glädjande kunnat hjälpa 7 nya föreningar att starta upp skidskytteverksamhet under året med hjälp av luftgevär. De nya föreningarna finns i största utsträckning i Stockholm och Östergötland. Tyvärr har vi 6 föreningar som lämnat oss för att man inte har någon verksamhet. Vi är nu 69 föreningar. Årets SM hade 213 anmälda åkare från 32 föreningar, vilket är en liten minskning från fjolåret. När det gäller redovisning av antal medlemmar m.m. i Idrott Online vill jag fortsatt vädja till er att förbättra redovisningen då detta är viktigt för RF-bidragen.

Ytterligare 173 ledare, föräldrar och aktiva tagit skidskyttekortet under året, totalt är vi uppe i 1606. Steg 1 utbildning som genomförts i Östersund, Anundsjö, Ekerö och Nässjö, där 34 ledare från 13 föreningar deltog! Den idrottsspecifika delen av Steg 2 skidskytte genomfördes för första gången i samband med SM i Torsby, med 9 deltagare från 6 föreningar.

Indelningen i större regioner istället för distriktindelningen har visat sig lyckat, där flera regioner nu har etablerat ett bra arbetssätt /bra verksamhet, medan några fortfarande har en bit kvar. En väl fungerande regionverksamhet tillsammans med ett utvecklat kommittéarbetet är av yttersta vikt för att ytterligare utveckla svenskt skidskytte.

Inom ”Idrott” har vi haft ett mycket framgångsrikt år för våra juniorer, där JVM i Rumänien blev det bästa någonsin. Sverige tog 4 medaljer, varav 2 guld genom Hanna Öberg och 1 brons genom Anna Magnusson, tillsammans med Sofia Myhr blev det även en silvermedalj i stafetten. Vid VM i Holmenkollen placerade sig Mona Brorsson på en utmärkt 6:e plats i sprinten.

I världscupen uppnådde damlaget en 9:e plats i nationscupen jämfört med fjolårets 14:e plats, vilket medför en startplats till (=5) under kommande säsong. Herrlaget stannade på en 13:e plats (12:e ifjol) som länge såg ut att bli en 11:e plats men pga sjukdomar klarade man inte det. I IBU-Cupen blev damerna 10:a och herrarna 11:a.

Under året har vi haft 21 aktiva vid skidskytteuniversitetet i Östersund och 72 aktiva vid något av våra skidskyttegymnasier.

Vi har haft  ”Internationellt tävlingsarrangemang”, med den internationella säsongsöppningen i Idre (IBU-Cup) och den årliga världscupöppningen i Östersund, detta år arrangerades även en singel mixed stafett där Linn Persson och Tobias Arwidsson blev 4:a. Arrangemangen genomfördes på ett förtjänstfullt sätt, där vi fick betyget ”The best season opening ever ”, men vi måste få mer publik till världscuptävlingarna i Östersund!

Avslutningsvis vill jag också nämna något om de mer ”Övergripande” frågorna.

När det gäller ekonomin omsatte vi ca 36 miljoner kronor och fick ett överskott på ca ½ miljon och vi har nu ett Eget Kapital nästan 5 miljoner i förbundet och BEAB tillsammans.

Inom information och media har det fortsatt arbetats med att skildra den nationella verksamheten.

Internationellt har undertecknad avverkat sitt andra år i IBU:s Executive Board och kommande helg är det IBU kongress i Moldavien. I IBU:s tekniska kommitté återfinns Kari Korpela. Som kandidat till IBU:s TD pool har vi fått in Ulrika Öberg.

På markandssidan har Handelsbanken varit Huvudsponsor och Teamsponsorer har varit; Serneke, Adidas, BIG Travel, Energiförsäljning Sverige, IFS, Laga, Stanley Security och SJ.

VM-förberedelserna har fortsatt och förutom aktiviteter inom BEAB har World Cup Region AB bildats där vi äger 50% och Åre 2019 50%. WCR:s uppgift är att jobba med och samordna den regionala sponsringen.

Verksamhetsplanen för 2016/17 återkommer jag till senare på dagordningen.

 TACK för alla insatser som har gjorts under föregående verksamhetsår och nu fortsätter vi resan mot OS i Korea och vårt eget VM 2019.

Olle Dahlin

Ordförande Svenska Skidskytteförbundet 2015/16

Uppdaterad: 29 AUG 2016 18:17 Skribent: Marianne Tharaldsson
Epost: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

stanley

idre

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info