Hoppa till sidans innehåll

Uppåt för svenskt skidskytte


Olle Dahlins Inledningsanförande, Årsmöte 26 augusti 2017

Skidskyttevänner, mötesdeltagare!

Som inledning vill jag vill ge er lite reflektioner och tillbakablick på året som varit, det tredje året på innevarande 4-årsperiod eller 5-årsperiod om vi sträcker oss över VM 2019 och förbundets 29:e verksamhetsår.

Det övergripande målet i verksamhetsinriktningen är ”Sverige ska årligen ta VM- eller OS medalj(er), fördubbla antalet aktiva skidskyttar (2000) och dubblera antalet åskådare under världscupveckan i Östersund. Dessa mål har även återspeglats i strukturen/organisationen för Förbundet som är: Föreningsverksamhet, Idrott och Tävlingsarrangemang.

När det gäller ”Föreningsverksamhet” har vi fortsatt den positiva utvecklingen att bli fler, såväl när det gäller antal föreningar som aktiva. Under året har vi utökat skidskyttefamiljen med två ”Nya” föreningar, IK Hakarpspojkarna och SK Gränsen, vi har nu 71 medlemsföreningar. Medlemsantalet har ökat från 2774 till 4595 medlemmar, vilket är mycket positivt, denna redovisning i Idrott Online är mycket viktig för RF-bidragen. Luftgevärsprojektet har fortsatt varit starkt bidragande till den fina utveckling vi har. Jag vill också lyfta fram det enormt fina arbete som görs i Region Syd, med bland annat Skidskyttefestivalen i Nässjö.  Årets SM uppvisade rekord med 237 anmälda åkare.

Utbildningsverksamheten är fortsatt mycket aktiv. Ytterligare 171 ledare, föräldrar och aktiva tagit skidskyttekortet under året, totalt är vi uppe i 1777. 28 ledare från 13 föreningar har genomgått Steg 1 utbildning som genomförts i Östersund, Häverödal, Nässjö, Ekerö, Luleå och Mora. Steg 2 utbildning genomfördes i Lima i anslutning till SM med 7 deltagare från 3 föreningar.

Med stöttning från RF:s stimulansstöd har vi under verksamhetsåret påbörjat projekten Skidskytte för alla (ge fler möjlighet att få testa skidskytte runt om i Sverige) och Skidskytte för fler (erbjuda flexiblare tävlingsformer för att locka fler att vilja vara med och tävla i skidskytte). Under året har förbundet delat ut 590 000 kr från Idrottslyftet till 21 föreningar och har även haft möjlighet att omvandla medel från föreningsstödet för att hjälpa regionerna ekonomiskt.

För att ytterligare få kraft i utvecklingen av svenskt skidskytte, måste den positiva utvecklingen av arbetet inom våra 7 regioner fortsätta. Regionerna har den viktiga uppgiften att stödja föreningarna i respektive region och därmed främja den regionala utvecklingen av skidskyttet, detta främst inom områdena regional tävlings- och lägerverksamhet samt decentraliserad utbildningsverksamhet. Hur väl vi lyckas med detta, tillsammans med utveckling av kommittéernas arbetssätt, vilket jag kallar ”skidskytterörelsens spelsystem”, är nyckeln till hur vi överhuvudtaget lyckas med att utveckla vår verksamhet de kommande åren.

Inom ”Idrott” har vi haft ett framgångsrikt år som också uppmärksammas internationellt, där vi förbättrat oss avsevärt på såväl världscup- som IBU-Cup rankingen, damerna 8:a resp. 6:a och herrarna 12:a resp. 8:a. Detta innebär att vi utökat antalet startplatser i IBU-Cupen för såväl damer som herrar. Den bästa individuella prestationen stod Fredrik Lindström för då han blev 2:a på sprinten vid världscupen i Östersund. Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson blev årets rookie i världscupen. Anna Magnusson hade en bra säsong med 10 topp 20 placeringar och en 23:e plats i den totala världscupen. Vi har också fått förhandsnominering på ett mixstafett- resp. damstafettlag inför OS i Korea.

Vid ungdoms-/junior-VM i Osrblie SVK tog Elvira Öberg en fin bronsmedalj.

SWE-Cuptävlingar har genomförts på 4 orter, Piteå, Sollefteå, Hede och Sysslebäck med fina tävlingar, liksom fina SM-tävlingarna som arrangerades av Boden, Tullus och Lima. Vi jobbar fortsatt med att höja statusen på våra nationella tävlingar, såväl vad gäller arrangemang som prisbord. Riksfinalen arrangerades traditionsenligt av Häverödal på ett förtjänstfullt sätt, och återigen blev Gävle/Dala vinnare.

Under året har vi haft 19 aktiva vid skidskytteuniversitetet i Östersund och 61 aktiva vid något av våra skidskyttegymnasier.

Anti-dopingarbete har fått stort utrymme under året för att höja kunskapsnivån hos ledare och aktiva för att undvika misstagsdoping vid t.ex. medicinering och användande av kosttillskott.

Vi har haft ett ”Internationellt tävlingsarrangemang”, med den årliga världscup öppningen, där programmet hade utökats med Singel Mixed Stafett. Arrangemanget fick mycket bra omdömen av IBU. Vi jobbar fortsatt med att locka fler åskådare till stadion och hade i år en 17% ökning. Dessutom fokuseras mycket på kringarrangemang. Arbetet med VM 2019 går in i en intensivare fas och datum är fastlagt till 7-17 mars (V10/11). Jag vill passa på att lyfta fram att vi alla hjälps åt att utveckla de speciella regiondagar, där respektive region har sin egen dag under VM. Vi har några regioner som ligger mycket väl till i planeringen, såsom Gävle/Dala och Syd.

Avslutningsvis vill jag också nämna något om de mer ”Övergripande” frågorna.

Förbundet omsatte drygt 24 MSEK under verksamhetsåret och inklusive BEAB, drygt 39 MSEK. Här ingår även pengar som vi bara ska betala vidare, exempelvis prispengar i världscupen. Det sammanlagda operativa resultatet var på drygt 16 000 kronor och vi har nu i förbundet och BEAB tillsammans drygt 6 MSEK i Eget Kapital.

Mer detaljer kommer när vi går igenom det ekonomiska utfallet för verksamhetsåret senare på dagordningen.

Marknadsarbetet har varit framgångsrikt, vi har fått två nya Huvudsponsorer, Skånska byggvaror och Fristad Kansas. Team-sponsorer under året har varit Serneke, Adidas, BIG Travel, Stanley Security och SJ.

World Cup och VM har under säsongen sänts i SVT och tittarsiffrorna har varit i snitt 550 000 på världscupen och 700 000 för VM. SVT har gjort 4-årsavtal med EBU om sändningar hela 4-årsperioden efter kommande säsong då TV4 kommer att ha rättigheterna. Detta innebär att SVT kommer att producera VM 2019 i Östersund.

Arbetet med att skildra den nationella verksamheten har fortsatt och vi har rapporterat i egna kanaler från de flesta egna aktiviteterna.

Inför SOK:s årsmöte hade Skidskytteförbundet nominerat undertecknad som valdes in på 2 år i SOK:s styrelse. Detta är första gången som Skidskytteförbundet representerats i SOK:s styrelse. Ulrika Öberg har kvalificerat sig till IBU:s TD-pool. I samband med VM hölls en extra kongress för att hantera frågor runt doping. Beslut om regeländringar kommer att tas i samband med styrelsemöte i IBU under november. Nästa ordinarie kongress är i september 2018.

Verksamhetsplanen för 2017/18 återkommer vi till senare på dagordningen.

TACK för alla insatser som har gjorts under föregående verksamhetsår och nu fortsätter vi resan mot OS i Korea och vårt eget VM 2019!

Olle Dahlin

Ordförande Svenska Skidskytteförbundet 2016/17

Uppdaterad: 28 AUG 2017 11:49 Skribent: Marianne Tharaldsson
E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info