Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/ Projekt.P

Årsmötesanförande Sofia Domeij


Årsmötesanförande från Ordförande Sofia Domeij på Hotell Hallstaberget 25/8 2019

”Skidskyttevänner, mötesdeltagare:

Jag vill börja med att hälsa alla välkomna till Sollefteå, Hallstaberget och årets årsmöte. Innan jag förklarar mötet öppnat vill jag passa på och blicka tillbaka lite på det gånga året, lyfta lite höjdpunkter och förstås prata framtid, detta mitt första år som ordförande!

Innan vi gör det så vill jag att vi tar en tyst minut och hedrar våra skidskyttevänner som lämnat oss under året.

Verksamhetsåret 2018/2019 –
Året då Svenska skidskytteförbundet firar 31 år

Det firade vi med:
3 VM medaljer (på hemmaplan)
6 EM medaljer
1 JVM medalj
2 JEM medaljer
Totalt 8 pallplatser i världscupen och 12 i IBU cupen

Allt detta ett år då förväntningarna var något helt annat än föregående år, medaljer förväntades och VM avgjordes på hemmaplan.

Utöver dom medaljer och pallplaceringar jag räknat upp har året bjudit på många fina prestationer, många har gjort sitt livs prestation under året

Kanske var det på SM, kanske var det på Sverigecupen, eller kanske var det på ungdomslandskampen, eller riksfinalen, eller regionstävlingen eller kanske tävlingen som kördes den där helgen med grannregionen.

Jag tycker att det är värt en applåd, en applåd för ALLA, alla medaljer, alla fina resultat och alla fantastiska prestationer!

Under verksamhetsåret 2018/2019 utses Svenskaskidskytteförbundet till årets idrottsförbund av centralföreningen för idrottens främjande SCIF.

Svenska skidskytteförbundet utses också till årets specialidrottsförbund av Sport och Affärer. Fantastiskt roligt och mycket hedrande. Något som vi alla ska ta till oss av!

Det här är också året då vår egen stjärna Hanna Öberg tilldelas Svenska Dagbladets guldmedalj, Bragdguldet. Hanna vinner inte bara Bragdguldet utan också folkets pris nämligen Jerringpriset. Vi hade fyra nomineringar till Idrottsgalan i januari, där herrstafettlaget från OS i Pyeongchang fick utmärkelsen årets lag.

Under verksamhetsåret fick vi också en svensk president i det internationella skidskytteförbundet genom vår tidigare ordförande Olle Dahlin. Ett bevis på att svenskt skidskytte har ett stort förtroende och en mycket stark position i skidskyttevälden.

Tack Olle för att du tar på dig att reformera och modernisera IBU, med nya förtecken som jämställdhet och ren idrott.

Under verksamhetsåret har vår skidskyttefamilj fortsatt växt, och vi har fått välkomna 7 nya föreningar.

Arjepologs skidklubb
Borås Gymnastik och idrottsförening
Falköping AIK skidklubb
Roslagsbro-Vätö Skytteförening
Sya skidklubb
Trönö Idrottsklubb
Ärla idrottsförening

Nu är vi totalt 80 föreningar.

Vi har också ökat när det gäller antal medlemmar, från 5282 till 5674.

Under verksamhetsåret 2018/2019 har vi fortsatt stärka vårt varumärke och med ett än mer långsiktigt och framgångsrikt marknadsarbete har intäktsvolymen ökat rejält.

Skidskytteförbundet är nu det sjätte största specialidrottsförbundet i Sverige avseende sponsorintäkter. Vår idrott är populär och vi noterar toppresultat vid TVs mätningar på tittarsiffror, vi tituleras den största svenska vintersporten i Svensk TV och rekordnoteringen landade på 1,6 miljoner TV tittare under damernas VM stafett i vintras.

Vår nationella verksamhet har också gjorts tillgänglig och kunnat följas live, under året har 6 tävlingshelger kunnat följas via våra egna kanaler. Luftgevärsskyttet har fortsatt utvecklats och integreras bättre och bättre i tävlingssammanhang, mycket viktigt för vår framtida utveckling!

Under många år har förberedelserna pågått, ett hårt arbete har gjorts, och nu var det så äntligen dags att hälsa hela världen välkommen till Sverige och nationalarenan i Östersund. Under verksamhetsåret har vårt efterlängtade skidskytte VM genomförts!

Ett fantastiskt väl genomfört VM, ett VM som gav svenska medaljer, genererade en folkfest i hela Östersund, nöjda aktiva, rekord i antal TV-tittare och som gav hyllningar från våra samarbetspartners.

Ett VM med visionen att vara hela Sveriges Skidskytte VM som skulle överträffa alla förväntningar och vara guld värt för alla, det lyckades vi med. Jag vill tacka och gratulera alla inblandade till ett fantastiskt genomfört jobb. Ni kommer att få höra mer om detta lite senare när Patrik ska summera VM.

Om en stund kommer ni också att få höra mer från årsredovisningen men lite ekonomi och siffror vill jag ändå nämna.

Koncernen (SSSF och BEAB) omsatte totalt ca 106,5 milj, varav SSSF omsatte 52 milj och BEAB 54,5 milj. SSSF redovisade ett rörelseresultat om 7,7 milj och BEAB ett rörelseresultat om 2,7 milj. Resultatet är i linje med budget sett ur ett koncernperspektiv.

Det jag vill att vi tar med oss gällande ekonomi är att vi under ett antal år jobbat hårt och målmedvetet för att bygga upp ett eget kapital vilket är enormt viktigt för att vi ska kunna driva vår verksamhet med ett långsiktigt perspektiv.

Utan eget kapital utsätter vi vår verksamhet för stora risker, så detta jobb kommer att fortsätta. Vi får inte riskera att vi står utan likvida medel mitt under verksamhetsåret.

Det var en del av höjdpunkterna från verksamhetsåret 2018/2019, mer kan ni läsa och ta del av i verksamhetsberättelsen. Jag vill tacka och gratulera organisationen för ett fantastiskt jobb!

Hörrni, vi ändrar fokus, lyfter blicken och tittar framåt, pratar framtid!

Under verksamhetsåret har visionsarbete mot 2026 påbörjats. Arbetet fortsätter kommande år, där även ni regioner och föreningar kommer att involveras. Vi ser fram emot att presentera verksamhetsinriktig 2026 vid nästa årsmöte. Vi väljer i år att lägga fram en verksamhetsinriktning för 2019/2020, mer om det senare under årsmötet.

Visionen lyder fortsatt ”Sverige – världsledande inom skidskytte”

Vi ska fortsätta vara ett av världens bästa landslag, en av världens bästa och starkaste nation samtidigt som barn, ungdoms och juniorverksamhet ska växa. Vi ska bli fler skidskyttar genom att skapa möjlighet för fler att vara med och utöva vår sport. Här är anläggningsfrågan en utmaning men det handlar också om att fortsätta arbetet med att bli fler, och fler utbildade, ledare.

Jobba vidare med OCH utveckla eventdelen. Vi är en mycket duktig och erfaren arrangör som har en utbildad och slipad organisation. Nu är VM 2019 genomfört, vad tar vi oss an härnäst! Utmaningen vi står inför är att öka publiken på arenan på våra stora event. Här krävs mod och strategiska beslut.

Dubbla karriärer – våra skidskyttar tillsammans med andra idrottare ska ges möjlighet till dubbla karriärer. Kombinationen idrotts – utbildning är fantastiskt viktig och något jag verkligen vill driva!

Vi ska fortsätta stärka och utveckla vårt varumärke, vi ska vara den självklara partnern för företag och organisationer som vill exponera sitt varumärke med en framgångsrik, populär och HÅLLBAR idrott.

Jag ser framför mig frågor som Hållbarhet, hur ser ett hållbart förbund ut, hur bygger vi en hållbar organisation när det gäller miljö, ekonomi, socialt och etiskt…

När vi nu blickar framåt så innebär det också förändring, som ni alla vet så under det gångna verksamhetsåret annonserade vår nuvarande GS/VD att han hade tankar om att avsluta sin tid hos SSSF efter ca 9 år som GS. Jag återkommer till det och pratar med om det senare under årsmötet.

Vi har jobbat hårt med rekryteringsarbetet under senare delen av verksamhetsåret och vi har ganska nyligt landat i att vi kommer att tillsätta en GS/VD på ett års basis.

Jag är väldigt glad och stolt över att här idag på årsmötet kunna presentera den person vi skrivit avtal med, den person som kommer att vara vår GS/VD kommande verksamhetsår.

Det är en man som har mångårig erfarenhet från chefsposter i näringslivet, från idrottsverige, förtroende uppdrag bla 8 år i SOKs styrelse men också som elitaktiv professionell simmare. Vi i rekryteringsgruppen, undertecknad, Tommy Höglund och Gunnar Olofsson tillsammans med representanter från organisationen är helt eniga och övertygade om att han med sin erfarenhet och kunskap kommer att kunna berika oss och göra ett mycket bra jobb kommande år.

Välkommen Bengt Jönsson!

Vi har ett jättespännande år framför oss, fyllt av både utmaningar och möjligheter!
Vi har framtiden i våra händer!
Med det vill jag förklara årsmötet öppnat! ”

Sofia Domeij
Ordförande SSSF


Här kan ni även höra Sofia ge en återblick på förra säsongen (länk)

Uppdaterad: 24 AUG 2019 08:50 Skribent: Marianne Tharaldsson
Epost: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

stanley

idre

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info