Hoppa till sidans innehåll

Jul o nyårshälsning från ordförande


Kära skidskyttevänner,

det är nu snart två månader sen jag klev in som tf ordförande, ett mycket hedrande och ärofyllt uppdrag. Det är ett stort förtroende som ska förvaltas för att fortsätta resan med att utveckla vår sport och vår organisation vilket jag verkligen ser fram emot!

Jag har träffat många av Er ute i Skidskyttesverige, men förstås långt ifrån alla, så en kort presentation av mig själv. Idrott har alltid varit en stor del av mitt liv och jag har totalt 16 år som landslagsåkare. Jag började som längdskidåkare och övergick sen till skidskytte under säsongen 2005/2006 och 2011 valde jag att avsluta min aktiva karriär. Då klev jag direkt in i arbetslivet och det var möjligt eftersom jag utbildade mig parallellt med min aktiva satsning.

 

Jag är i grunden utbildad civilingenjör i teknisk kemi och jobbar idag på Previa, Sveriges ledande företagshälsovård, som avtals- och kundansvarig. Jag bor i Örnsköldsvik med min familj, sambo och två döttrar.

Snart är 2018 till ända och ett nytt spännande år tar vid, men innan vi lämnar det och blickar framåt vill jag göra en tillbakablick.

2018, året då Svenskt skidskytte firade 30 år. Det firade vi genom att göra en av de bästa säsongerna någonsin, såväl idrottsmässigt som marknadsmässigt:

4 OS medaljer

4 JVM medaljer

1 JEM medalj

För att bara nämna några av de fantastiska framgångar som våra skidskyttar nått på internationell nivå.

När vi åkte till OS i Pyeongchang var det ingen som riktigt förväntade sig att vi skulle stå på pallen, nu råder det en helt ny situation, där vi nu är en nation som fortsatt levererar framgång och istället tillhör en av favoriterna.

2018 var också året vi fick en svensk president i det internationella skidskytteförbundet genom vår tidigare ordförande Olle Dahlin. Att vi har en svensk som får kliva in på det finaste av uppdrag som man kan få inom skidskyttevärlden, är förstås ett bevis på Olles goda ledaregenskaper, men det är också ett bevis på att svenskt skidskytte har ett stort förtroende och en mycket stark position i skidskyttevälden. Något som Olle varit med och byggt upp och som vi ska se till att ta vidare!

Under 2018 har Svenska Skidskytteförbundet blivit utsedd till och fått motta utmärkelser som bland annat årets idrottsförbund av Sveriges centralförening för idrottens främjande SCIF och årets specialidrottsförbund av Sport och Affärer, fantastiskt roligt och mycket hedrande. Bragdguldet gick till vår egen stjärna Hanna Öberg och vi har flera nominerade till Idrottsgalan. Hanna är även vidare som kandidat för Jerringpriset, så nu ser vi till att lägga vår röst för henne.

Och med allt detta i ryggen, och det faktum att vi skapat ett ännu starkare varumärke, ett än större intresse för sporten hos allmänheten och inte minst, att vi har skapat ett intresse för fler ungdomar att prova på vår fantastiska idrott, så har vi nu gått in en ny otroligt spännande säsong. En säsong som startat på bästa tänkbara sätt med fantastiska framgångar av våra skidskyttar ute på världscupen men också på IBU-cupen och på vår första sverigecuptävling på hemmaplan.

2019 är året då vi står som arrangör för skidskytte-VM. Vi hälsar hela världen välkommen till Sverige och nationalarenan i Östersund. Hela Sveriges Skidskytte-VM, med visionen att överträffa alla förväntningar och vara guld värt för alla! Vi får en unik chans att visa upp vår sport och svenskt skidskytte för hela världen. Det kommer att bli en fantastisk skidskyttefest, en oförglömlig upplevelse!

Allt detta förpliktigar och utmanar på en och samma gång, spännande!

Parallellt med allt som sker, handlar det också om att höja blicken och se framåt.

På RIF (Riksidrottsforum) i Ronneby i början av november samlades vi tillsammans med alla andra olika förbund. Där diskuterades i huvudsak idrottens framtid.

Vad vill idrotten och hur ska idrotten se ut?

Vad är idrott och hur lockar vi nästa generation att välja föreningslivet?

Utmaningar som även vi inom svenskt skidskytte måste hantera och ha en plan för, allt för att hänga med i utvecklingen som sker i samhället.

Inom skidskytteförbundet jobbar vi med vår verksamhetsinriktning, vision 2026, för övrigt ett år då Sverige kan stå som värd för vinter-OS.

Vi ska fortsätta vara ett av världens bästa landslag, en av världens starkaste nationer, samtidigt som barn, ungdoms och juniorverksamhet ska växa. Vi ska bli fler skidskyttar genom att skapa möjlighet för fler att vara med och utöva vår sport. Anläggnings, utbildnings och ledarfrågor är viktiga delar.

Eventdelen, vi är en duktig, kunnig och erfaren arrangör som har en utbildad och slipad organisation. De ska vi ta hand om och fortsätta utveckla.

Dubbla karriärer – våra skidskyttar ska tillsammans med andra idrottare ges möjlighet till dubbla karriärer. Kombinationen idrott – utbildning är fantastiskt viktig!

Vi ska vara den självklara partnern för företag och organisationer som vill exponera sitt varumärke med en framgångsrik, populär och hållbar idrott.

När det gäller hållbarhet ser jag många frågor framför mig, bland annat hur ser ett hållbart förbund ut och hur bygger vi en hållbar organisation när det gäller miljö, ekonomi, socialt och etiskt.

Jag vet inte hur Svenskt skidskytte ser ut 2026.., men det jag vet är att allt inte kommer att se ut som det gör idag..

Vi måste våga förändra

Vi måste våga skruva

Vi måste vara modiga

Vi måste våga utveckla

Ni har säkert sett SVTs siffror på hur vi ökat i antal föreningar och hur vi ökat vårt medlemsantal med 121% sista tre åren, det är fantastiskt, den resan ska vi fortsätta.

Vi har alla ett ansvar att se till att utvecklingsresan fortsätter oavsett var på resan vi befinner oss! Strategiarbetet är något som kommer att intensifieras under våren, förslag, tankar och idéer är välkomna oavsett om ni är en förening, aktiv, region, kommun, företag eller arrangör.

Verksamhetsinriktning 2019/2020-2025/2026 ska presenteras för årsmötet i augusti 2019 för beslut.

Hur ska Svenskt Skidskytte se ut 2026?

Jag vill framföra ett stort TACK till alla för ett fantastiskt år. Alla är vi en del av framgångarna. Inget kommer av sig själv, det är många som gör ett enormt jobb för att skapa förutsättningar för vår idrott. Det ligger stort engagemang och ett hårt jobb bakom!

Jag känner mig stolt över att vara en del av svenskt skidskytte, det hoppas jag att ni också gör!

Nu kör vi för ett magiskt 2019 och sen mot vision 2026!

Med dessa ord önskar jag er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt skidskytteår!

Med vintriga hälsningar

Sofia Domeij

 

Uppdaterad: 24 DEC 2018 12:11 Skribent: Marianne Tharaldsson
E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info