Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE

NYHETER

• Hanna och Martin sexa i masstarterna

Världscupen avslutades med spännande masstarter under söndagen, i varmt och soligt väder i Canmore. Hanna Öberg var åter i medaljläge men blev sexa i mål efter ännu ett fint lopp. Martin Ponsiluoma hamnade också på sjätte plats efter en trist start med med stark åkning.
  • Sebastian tvåa i jaktstarten!

Sebastian Samuelsson imponerade stort när han klättrade till andra plats med en bom i lördagens spännande jaktstart i ett varmt och soligt Canmore. Jesper Nelin blev dessutom 12:a i mål, medan Hanna Öberg hamnade på sjunde plats i damernas lopp efter att ha varit i medaljläge.
  • Spännande men blåsiga jaktstarter i JSM

Det var betydligt snabbare före än igår, men med luriga vindar på vallen som ställde till problem för de unga skidskyttarna när Junior-SM fortsatte med spännande jaktstarter på nationalarenan i Östersund under lördagen. Fem åkare vann sina klasser för andra dagen i rad.
  • Skidskytteaction på JSM i Östersund

Det var fina förhållanden på skidskyttestadion i Östersund när andra delen av Junior-SM inleddes med spännande sprinttävlingar under fredagen. Det kämpades hårt om medaljerna i åtta olika åldersklasser. Elsa Tänglander och Elsa Brandt hade dagens största segermarginaler.
  • Sebastian sexa i herrarnas sprint

Sebastian Samuelsson gjorde en ny fin tävling på sjätte plats i mål efter en bom i fredagens världscupsprint i Canmore - på nytt i perfekta förhållanden. Jesper Nelin klarade sig också med ett missat skott och hamnade på 14:e plats - och vi fick med alla sex åkarna till jaktstarten.
  • Starkt svenskt skytte i sprinten

Hanna Öberg lyckades nolla och var bara 21 sekunder från segern på femte plats i torsdagens högklassiga världscupsprint i Canmore som bjöd på snabba banor och fina förhållanden på vallen. Fyra av svenskorna sköt fullt och vi fick in hela sex åkare bland de 24 främsta.
  • Inbjudan till träningsdagar för juniorer

Varmt välkommen till Östersund för träningsdagar 24 till 27 juni, för dig om är född 08, 07, 06 och 05.
  • Se alla talangfulla juniorer göra upp i livesändning under Junior-SM i Östersund

Vi har nyligen kunnat följa våra duktiga juniorer under Junior-VM i Estland, och nu har du återigen chansen att se dem tävla i direktsändning. Expressen och Bonnier News lokala sajter sänder live nu när är det dags att göra upp i årets sista Junior-SM i Östersund.
  • Nu är säsongens SWE Cup klar och slutliga segrare korade!

De 30 bästa åkarna i varje klass har vid de 10 deltävlingarna fått poäng efter ett nytt poängberäkningssystem. Ett nytt system som togs fram inför denna säsong till följd av att tävlingsklasserna blivit allt större. Vinnaren får 50 poäng och därefter fördelas poängen i fallande ordning enligt tabellen nedan. I den totala sammanställningen av Swe Cup räknas de 8 bästa resultaten och de slutliga segrarna kan koras.
  • Dags att nominera årets skidskytt 2024!

Varje år delar svenska skidskytteförbundet ut 4 hederspriser till de aktiva, föreningar och ledare som utmärkt sig extra mycket under året. Nu är nomineringen öppen, där du har möjlighet att berätta vem du tycker passar bäst in på förbundets kriterier.
  • Sebastian femma på nytt i jaktstarten

Sebastian Samuelsson sköt om en pallplats i sista stående, men blev femma i söndagens avslutande jaktstart i Soldier Hollow. Martin Ponsiluoma avancerade till sjunde plats med tredje åktid, medan Elvira Öberg blev 10:a i damernas lopp efter att ha klättrat 18 placeringar.
  • Spännande Swe Cup-final i Sollefteå

På söndagen avslutades årets Swe Cup med sprint på Hallstaberget i Sollefteå. Det kämpades hårt om placeringar, men också för att avgöra vilka som skulle bli totalsegrare i de 10 olika klasserna. Kalle Helgesson, Anton Modigs och Tobias Arwidson vann för andra dagen i rad.
  • Två nya föreningar nu medlemmar i Svenska Skidskytteförbundet

Svenska Skidskytteförbundet välkomnar med glädje två nya medlemmar till familjen – Landsbro IF och Hälsinglands Sportklubb. Deras anslutning öppnar upp för fler att ta del av skidskyttesporten.
  • Sverige trea i damernas stafett!

Anna Magnusson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg hamnade på tredje plats i lördagens världscupstafett i Soldier Hollow, efter att ha varit med i toppstriden under hela loppet. I herrarnas sprint lyckades Sebastian Samuelsson skjuta fullt och blev fin femma i mål.
  • Favoritsegrar och överraskningar i Swe Cup

Säsongens sista tävlingshelg i Swe Cup inleddes på lördagen med spännande och omväxlande masstarter i molnigt och vindstilla väder på Hallstaberget i Sollefteå. Några av förhandsfavoriterna höll för trycket, men vi fick också se några överraskande vinnare i juniorklasserna.
  • Johanna 11:a i masstarten

Det blev inga svenska topplaceringar när IBU-cupen satte punkt för säsongen med masstarter under lördagen på de tunga banorna i ett gråmulet Obertilliach. Johanna Skottheim blev 11:a i damernas lopp, medan Malte Stefansson var bäst av herrarna på 13:e plats i mål.
  • Sverige femma i herrarnas stafett

Efter en tung start lyckades de svenska herrarna klättra rejält och hamnade på femte plats i fredagens världscupstafett, i ett varmt och soligt Soldier Hollow. I damernas sprint var det tufft både i spåret och på vallen. Hanna Öberg var främst av svenskorna på 21:a plats i mål.
  • Tre svenskar topp 10 i IBU-cupen

Malte Stefansson gjorde en ny fin insats i IBU-cupen på åttonde plats efter en bom och åttonde åktid i fredagen snöiga sprint i Obertilliach. Dessutom blev Henning Sjökvist 10:a i mål med samma skytte, medan Ella Halvarsson hamnade på 10:e plats i damernas lopp efter två nollor.
  • Malte bäst av svenskarna i IBU-cupen

IBU-cupen inledde sin avslutande tävlingsvecka med kortdistans i ett milt och soligt Obertilliach. Det blev tyvärr inga topplaceringar för de svenska åkarna. Malte Stefansson var främst av herrarna på 16:e plats i mål, medan Anna Hedström hamnade på 17:e plats i damernas lopp.
  • Laguttagning World Cup 8 & 9, Soldier Hollow och Canmore samt IBU Cup 8, Obertilliach

Säsongen 2023/2024 går mot sitt slut. Nu väntar avslutningen av världscupen i Soldier Hollow, USA och Canmore, Kanada samt den sista IBU-cupen i Obertilliach, Österrike.
  • Sverige femma och sexa i IBU-cupen

Annie Lindh, Emma Nilsson, Emil Nykvist och Malte Stefansson sköt om en pallplats men blev femma i söndagens mixstafett i IBU-cupen, i varma och soliga Obertilliach. Ella Halvarsson och Henning Sjökvist hamnade därefter på sjätte plats i den avslutande singelmixstafetten.
  • Sverige tvåa i båda världscupstafetterna!

Anna Magnusson och Sebastian Samuelsson blev tvåa i söndagens spännande singelmixstafett i Holmenkollen, efter en tuff spurtstrid mot Norge. Därefter hamnade även Mona Brorsson, Elvira Öberg, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma på en fin andraplats i mixstafetten.
  • Braksuccé för Skidskyttekampen på Stockholms stadion!

Världsledande inom skidskytte på alla nivåer, ja så lyder Svenskt Skidskyttes vision. Varje dag jobbar vi hårt i denna strävan och Skidskyttekampen är ett viktigt steg på den vägen. Den magiska upplevelsen på Stockholms stadion förverkligade en dröm som började som samtal mellan Stadionföreningarna och Skidskytteförbundet under våren 2023.
  • Henning åtta i IBU-cupen

Henning Sjökvist klättrade 10 placeringar och hamnade på en fin åttondeplats efter fyra nollor i lördagens jaktstart i IBU-cupen, som avgjordes i soliga Obertilliach. Emma Nilsson var främst av svenskorna på 18:e plats i damernas lopp. Det blev norsk seger i båda tävlingarna.
  • Jesper trea i masstarten!

Jesper Nelin tog äntligen karriärens första pallplats på tredje plats i lördagens masstart i Holmenkollen, efter endast ett missat skott i den kraftiga blåsten. Det var stora omkastningar precis som i damernas lopp där Elvira Öberg var bäst av svenskorna som nia, trots ett olyckligt fall.
  • Stafetter satte punkt för Junior-VM

Junior-VM i Otepää avslutades på lördagen med stafetter för den äldre åldersklassen. Oscar Andersson, Erik Larsson, Melker Nordgren och Jacob Larsson blev 11:a herrarnas lopp, medan Wilma Björn, Stina Nilsson, Linn Jansson och Sara Andersson hamnade på 14:e plats.
  • Starka svenska stafetter i JVM

Elsa Brandt, Greta Seldahl och Elsa Tänglander hamnade på sjätte plats efter en fin insats i fredagens stafett för den yngsta åldersklassen vid Junior-VM i Otepää. Knut Saitton, Martin Höiby och Anton Modigs kämpade också storstilat och blev sjua i herrarnas tävling.
  • Elvira tvåa i damernas distans!

Elvira Öberg tog sin första pallplats i distans när hon kom tvåa i fredagens tuffa och spännande världscuptävling i Holmenkollen, efter två bom och fjärde tid i spåret. Anna Magnusson blev dessutom nia, medan Jesper Nelin var bäste svensk på 13:e plats i herrarnas tävling.