Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Jacob Larsson

Vinnaren i H 18-19, Jacob Larsson. Foto: Tim Malmborg

Dubbelsegrar för Jacob, Rebecca och Sara

SM i rullskidskytte fortsatte med sprint för juniorerna under söndagen i ett soligt men något blåsigt Östersund. Jacob Larsson, Rebecca Sandnäs och Sara Andersson lyckade vinna SM-guld i sin klasser för andra dagen i rad.

Herrar 16-17

Det var tätt mellan distansvinnaren Anton Modigs från Ornäs och Moras Oskar Bergman på väg in till det liggande skyttet, men medan Anton åkte på en bom lyckades Oskar skjuta fullt och lämnade vallen i en ledning på åtta sekunder före Harald Eriksson från Dala-Järna som också nollade. Det gjorde även Teo Dolk från I 21 som var ytterligare nio sekunder bakom på tredje plats.

På vägen till stående krympte Oskars ledning till tre sekunder före Harald inför avgörandet på vallen - och med en snabbt åkande Anton 11 sekunder från täten. När Harald klarade sig med en bom tog han över ledningen med närmare en halvminut före Anton som missade två skott. Oskar tvingades åka hela fyra varv i straffrundan och föll till tredje plats, ytterligare 45 sekunder bakom.

Under slutvarvet plockade Anton Modigs visserligen in nästan halva avståndet, men Harald Eriksson lyckades hålla undan och ta sitt första SM-guld med en segermarginal på 17 sekunder. Oskar Bergman åkte i stort sett jämnt med Harald på vägen till mål och klarade bronsmedaljen med 18 sekunder tillgodo, 1,12 från segern.

Albin Persson

Albin Persson efter skyttet. Foto: Tim Malmborg

Damer 16-17

Precis som igår öppnade Tullus Elsa Tänglander i ett rasande tempo och var en dryg halvminut snabbare än Wilma Helmersson från Sveg och sin lagkompis Lydia Hägg Eveby inför det liggande skyttet. Men efter två bom lämnade Elsa vallen som trea, 14 sekunder bakom ledande Line Palopää från Arjeplog som sköt fullt. Det gjorde även Nike Woxlägd från Tullus på andra plats, fem sekunder från täten.

Tack vare fortsatt stark åkning var Elsa tillbaka i ledningen med en halv minut före Lydia när det var dags för det stående skyttet, men åkte på ytterligare tre bom medan lagkompisen missade två skott i den ökande vinden. Men Line klarade sig däremot med en bom och hade ett försprång på 14 sekunder till Lydia och ytterligare nio sekunder ner till Elsa. Frågan var om det skulle räcka?

Visserligen fortsatte Elsa att jaga frenetiskt även på slutvarvet, men var till sist för sent ute. Line Palopää fixade alltså ett ett efterlängtat SM-guld till Arjeplog, medan Tullus tog hand om både silver och brons genom Elsa Tänglander och Lydia Hägg Eveby - fyra respektive sju sekunder från segern.

Herrar 18-19

Moras Jacob Larsson satte högsta fart direkt och hade nio sekunder tillgodo mot närmaste man på väg in till det liggande skyttet - och drygade dessutom ut ledningen med ytterligare 10 sekunder, trots en bom. Filip Eriksson från SK Bore sköt fullt och lämnade vallen som tvåa, några sekunder före Henning Lindh Ten Berg från Tullus och Limas Karl Grönland som jagade närmast bakom.

På det andra varvet växte Jacobs ledning till 35 sekunder före Henning, medan Karl var nästan en minut bakom på tredje plats - så Moraåkaren hade råd att missa åtminstone ett skott i stående och ändå ta hem segern.

Det blev också ytterligare en bom för Jacob Larsson som lämnade vallen i en överlägsen ledning och vann till sist sitt andra guld för helgen med 1,08 tilgodo. Karl Grönland avslutade också med ett missat skott och hade 13 sekunders försprång till norrmannen Marius Schiefloe ut på slutvarvet - och drygade ut avståndet med ytterligare några sekunder vägen till mål som silvermedaljör. Henning Lindh Ten Berg var fem sekunder bakom Marius som fyra i mål, men precis som igår tog han hand om SM-bronset, 1,28 från segern efter totalt fyra bom.

Stina Ylipää

Stina Ylipää under det stående skyttet. Foto: Tim Malmborg

Damer 18-19

Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund var först in på vallen till det liggande skyttet, några sekunder före distansvinnaren Rebecca Sandnäs från I 21 - men efter en bom vardera gav sig Rebecca ut på det andra varvet med ett försprång på fem sekunder. Sundsvalls Nanna Grönborg lyckade skjuta fullt och var 24 sekunder från täten som trea.

På vägen till stående utökade Rebecca sedan sin ledning med ytterligare några sekunder till Astrid, medan Greta Seldahl från Tullus passerade Nanna och avancerade till tredje plats, 45 sekunder bakom.

Det hela avgjordes när Astrid Karlstedt missade ytterligare två skott, medan Rebecca Sandnäs klarade sig med en bom och lämnade vallen med en ledning på 40 sekunder. På slutvarvet drygade hon dessutom ut avståndet med sju sekunder till och tog sitt andra SM-guld för helgen - och försvarade också segern från förra året. Astrid fick ändå med sig en silvermedalj och hade en dryg halvminut tillgodo mot trean Greta Seldahl. Tullusåkaren var 1,20 bakom Rebecca efter totalt två missade skott.

Herrar 20-22

Anton Ivarsson från Tullus siktade på att ta sitt andra SM-guld och var också snabbast inför det liggande skyttet. Där lyckades han nolla och lämnade vallen sju sekunder före Dala-Järnas Alfred Eriksson som också sköt fullt. Det gjorde även Melker Norgren från Ornäs som var en halvminut från täten på tredje plats, tätt följd av Moras Erik Larsson som missade ett skott.

Under den andra rundan tog Alfred över täten från Anton och var tre sekunder före honom in till det stående skyttet, medan Erik avancerade till tredje plats - 19 sekunder bakom inför avgörandet på vallen. Där blev darrigt för alla tre, men Anton klarade sig med två bom och tog tillbaka ledningen, nio sekunder före Alfred som tvingades åka tre varv i straffrundan. Erik hade det ännu jobbigare och fick nöja sig med att bevaka bronset efter fyra missade skott.

På slutvarvet kunde Alfred Eriksson åka på Anton Ivarssons tider och lyckades plocka in hela avståndet och ta hem SM-guldet efter en tät och spännande sekundstrid. Bakom toppduon blev Erik Larsson trea för andra dagen i rad, 1,02 från segern och fyra sekunder före Victor Berglund från I 19 som hamnade på fjärde plats.

Sara Andersson

JSM-mästarinnan Sara Andersson. Foto: Tim Malmborg

Damer 20-22

Redan på väg in till det liggande skyttet hade Moras Sara Andersson skaffat sig en ledning på 18 sekunder före lagkompisen Alva Sköld - ett avstånd som växte med ytterligare en halvminut efter fem fullträffar, medan Alva missade ett skott. Olivia Grönkvist från Biathlon Östersund lyckades också nolla och var en dryg sekund från täten som trea.

På det andra varvet växte Saras ledning med ytterligare sex sekunder och när hon klarade sig med en bom i det stående skyttet lämnade hon vallen hela 1,24 före Alva som missade ytterligare två skott. Olivia hade också en bom, men behöll tredjeplatsen, en knapp minut bakom Sara.

Sara Andersson tappade visserligen åtta sekunder under slutvarvet, men tog ändå hem sitt andra SM-guld i helgen med 1,16 tillgodo mot tvåan Alva Sköld. Bronset gick till Olivia Grönkvist som var 2,22 bakom Sara i mål, men med nästan en halvminut tillgodo mot lagkamraten Linda-Louise Köld på fjärde plats i mål.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-08-21

Senast uppdaterad: 2022-08-21

Författare: Svenska Skidskytteförbundet