Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elvira Öberg i granrisbacken.

Elvira Öberg i granrisbacken. Foto: Tim Malmborg

Nya SM-guld till Elvira och Martin

Det fanns ingen som kunde hota Elvira Öberg och Martin Ponsiluoma i helgens tävlingar under SM i rullskidskytte som avslutades i soligt sensommarväder i Östersund. Båda imponerade stort och vann sprintgulden efter snabb åkning och säkert skytte.

Damer seniorer

Piteås Elvira Öberg var ute efter en trippel och satte direkt press på konkurrenterna genom att vara snabbast på det inledande varvet, följt av fem säkra fullträffar i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen 16 sekunder före Stina Nilsson från Lima som också nollade, precis som Elviras lagkompis Anna Magnusson som var ytterligare fem sekunder bakom på tredje plats.

På vägen till stående drygade Elvira ut avståndet till en halvminut före Stina, medan Piteås Hanna Öberg passerade Anna med några sekunder och lade sig i diskussionen om medaljerna inför sanningens stund på skjutvallen.

Nu fick publiken på plats i solgasset i Östersund se en uppvisning i världsklass när alla fyra toppnamnen lyckades nolla en efter en, precis som ytterligare tre åkare i det högklassiga startfältet. Det innebar att Elvira gick ut på slutvarvet med en ledning på 28 sekunder före Stina - medan Hanna och Anna lurade bara några sekunder bakom.

Hanna Öberg. Foto: Tim Malmborg

Hanna Öberg. Foto: Tim Malmborg

Det finnas dock inget att göra åt den makalösa Elvira Öberg som vann sitt andra SM-guld efter att inte ha missat ett enda skott på hela helgen! Hennes segermarginal blev till sist 36 sekunder före Hanna Öberg som avslutade starkt på banan, medan Anna Magnusson fullbordade en trippel för Piteå som bronsmedaljör efter fullt skytte - ytterligare 11 sekunder bakom.

Stina Nilsson hade Annas tider att åka på men var tre sekunder för sent ute på fjärde plats, men kan glädja sig åt imponerande nollskytte. Mona Brorsson var en bom från pallen som femma, en knapp minut bakom Elvira - medan Emma Nilsson lyckades nolla för andra dagen i rad och hamnade på sjätte plats i mål, 1,45 från segern.

Martin Ponsiluoma. Foto: Tim Malmborg

Martin Ponsiluoma. Foto: Tim Malmborg

Herrar seniorer

Distansvinnaren Martin Ponsiluoma från Tullus var snabbast av alla på väg in till det liggande skyttet och hade också en klar ledning ut från vallen efter fem fullträffar, 15 sekunder före SK Bores Emil Nykvist som i sin tur hade sju sekunder tillgodo mot Oskar Brandt från I 2 på tredje plats.

Under det andra varvet fortsatte Martin starkt och drygade ut sin ledning till en knapp halvminut före Emil, medan det var 40 sekunder ner till Oskar på de tredje pallplatsen inför det stående skyttet. Där missade Martin ett av skotten, men hade ändå en dryg halvminuts marginal till Emil som också sköt en bom. Drygt 10 sekunder bakom värmlänningen lurade också Sebastian Samuelsson från I 21 som följde upp två bom i liggande med en snabb nolla i det stående skyttet.

Emil Nykvist. Foto: Håkan Blidberg

Emil Nykvist. Foto: Håkan Blidberg

På slutvarvet kunde Martin Ponsiluoma njuta av sitt andra SM-guld och en fullbordad trippel i helgen - till sist med en segermarginal på 40 sekunder. Bakom honom blev det en spännande sekundstrid där Sebastian Samuelsson tog in 10 sekunder mot Emil Nykvist och lyckades fixa silvermedaljen med en dryg sekund tillgodo. Men Emil är säkert nöjd med sitt brons efter en imponerande insats, både på banan och skjutvallen.

Oskar Brandt var sju sekunder från pallen som fyra efter endast ett missat skott, medan Henning Sjökvist hade två bom och hamnade på femte plats - 1,05 från segern. Norrmannen Håvard Gne Galåen blev sexa i mål, ytterligare åtta sekunder bakom.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-08-21

Senast uppdaterad: 2022-08-25

Författare: Svenska Skidskytteförbundet