Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma på pallen på masstarten på sommar-VM

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma på pallen på masstarten på sommar-VM

Nytt VM-guld till Sebastian!

Sebastian Samuelsson tog sitt andra VM-guld i söndagens avslutande masstart i ett regnigt Ruhpolding, efter en rafflande spurtduell mot tysken Roman Rees. Dessutom kämpade Martin Ponsiluoma till sig ett brons. I damernas lopp hamnade tre svenskor bland de åtta bästa.

Damer masstart

Mona Brorsson fick en smakstart med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen som sjätte åkare, sex sekunder från täten. Hon körde snabbt ifatt ledande Lisa Vittozzi och Denise Herrmann och kom in tillsammans med dem till det andra skyttet. Tyvärr gjorde en bom att Mona tappade tätkontakten och föll till sjätte plats, men tog sedan revansch med ännu en nolla i första stående. Hon avancerade till fjärde plats, men fick åka i ett ingenmansland och var 16 sekunder bakom de tre åkarna i toppen på väg in till det avgörandet skyttet. Där blev det ytterligare en bom för Mona som ändå behöll sin placering, men var alltför långt från medaljkampen. Finnskogas stolthet fick nöja sig att bevaka fjärdeplatsen och tog sig i mål med en glad vinkning till publiken, 57 sekunder bakom Dorothea Wierer som avgjorde i sista stående. Mona gjorde en stark insats både på vallen och åkmässigt där hon hade sjätte tid totalt, 22 sekunder efter den segrande italienskan.

Trots ett fint förstavarv längst fram och tvåa på väg in till det inledande skyttet gjorde en bom att Elvira Öberg fick jobba i motvind direkt. Hon lämnade vallen 24 sekunder från täten som 19:e åkare, men fortsatte med bästa åktid på nästa runda och var en placering bättre trots ytterligare två missade skott i andra liggande - men nu över en minut bakom åkarna i toppen. Det blev en fjärde bom i första stående, men ändå klättrade Elvira vidare till 15:e plats och avslutade sedan med fem fullträffar i det sista skyttet. Hon gick ut på slutvarvet som 11:a, men klättrade ända upp till till sjätte plats i mål och ännu en blomsterceremoni efter klart bästa åktid ännu en gång, 1,27 från segern. Trots det ojämna skyttet visade 23-åringen från Piteå att formen är god med tredje åktid sammanlagt, knappt tre sekunder efter Dorothea Wierer.

Tilda Johansson var andra reserv till masstarten, men fick den sista platsen efter strykningar. Hon inledde lovande med fullt i liggande och lämnade vallen som 12:a - och avancerade ytterligare fyra placeringar efter samma resultat även i det andra skyttet. I första stående tog Tilda visserligen god tid på sig, men satte alla skotten på nytt och gick ut på det fjärde varvet som nia. Hon låg kvar på samma placering inför det avslutande skyttet där hon lyckades nolla för fjärde gången. Tack vare det fina jobbet på vallen gick Tilda ut på slutvarvet som sensationell sexa och spurtade i mål som åttonde åkare, nio sekunder bakom Elvira. Hon var totalt 1,21 långsammare än Dorothea Wierer med 17:e åktid, men den enda i hela startfältet med fyra nollor. Grattis Tilda till en riktigt imponerande insats!

Precis som Elvira åkte Linn Persson på en bom i det första skyttet. Hon fortsatte ändå fint med tredje åktid på nästa runda, men missade ytterligare ett skott i andra liggande och låg på 15:e plats när hon gick ut på det tredje varvet. Trots två bom till i första stående avancerade Linn ännu en placering och avslutade sedan med ett femte missat skott i det sista skyttet. Hon lämnade vallen som 13:e åkare, men blev slagen av schweiziskan Elisa Gasparin i spurten och hamnade på 14:e plats i mål, 2,13 från segern. Idag hade värmländskan sjunde åktid sammanlagt, fyra sekunder långsammare än Mona - en klar förbättring från sprinten.

Anna Magnusson åkte på två bom redan i första liggande - och efter ytterligare fyra bom i det andra skyttet var dagen förstörd. Det gick visserligen något bättre med en bom i första stående och fullt i det avslutande skyttet, men hon var redan alltför långt efter och hamnade till slut på 28:e plats i mål, knappt fem minuter från segern. Anna var totalt två minuter långsammare än Dorothea Wierer åkmässigt.

Herrarnas masstart

Sebastian Samuelsson var i spets på väg in till det inledande skyttet, men fick lite strul med vapnet och tappade tid. Han lyckades ändå nolla och lämnade vallen 11 sekunder från täten som 15:e man. Tack vare tredje åktid på nästa varv hade han klättrat ända till fjärde plats inför andra liggande, men åkte på två bom och föll till 18:e plats. Däremot blev det fullt på nytt i första stående, vilket gjorde att Sebastian avancerade till 13:e plats. Han fortsatte sedan med bästa åktid på det fjärde varvet, men var fortfarande en dryg halvminut från täten som 10:a när det var dags för avgörandet på vallen. Där visade Sollefteåkaren sin kyla med fem nya fullträffar på 22 sekunder, medan flera av konkurrenterna tvingades in i straffrundan - och lite överraskande gick han ut på slutvarvet som tvåa. Svensken hade nio sekunder upp till ledande Roman Rees, men jagades även bakifrån. Redan vid mellantiden var dock medaljen säkrad, men Sebastian tog också in mycket tid mot tysken och var bara några sekunder bakom. Strax innan upploppet var han ifatt och visade sedan vem som var starkast i spurten. Sebastian hann slå sig för bröstet och jubla åt sitt andra VM-guld och den tredje medaljen på lika många lopp. Han hade näst bästa åktid både på slutvarvet och sammanlagt, 20 sekunder efter Martin Ponsiluomaefter ett suveränt lopp. Stort grattis Sebastian!

Det var inte mycket som tydde på medalj för Martin Ponsiluoma efter en bom i första liggande och ytterligare två i det andra skyttet. Det gjorde att han var nästan en minut från täten som 20:e man, trots bästa åktid på det andra varvet. Men efter fullt på 21 sekunder i första stående, följt av snabbaste åktid på nytt, låg han nia på väg in till det avslutande skyttet - en dryg halvminut från täten. Tyvärr blev det en fjärde bom för Martin som lämnade vallen som åtta, 17 sekunder från pallen. Men vid sista mellantiden hade han närmat sig rejält och kom in på upploppet strax bakom tre andra åkare för att slåss om den tredje medaljen - och efter en riktig kämpainsats lyckades Martin fixa bronset med sex tiondelar tillgodo, 13 sekunder bakom segrande Sebastian. Det var en välförtjänt framgång för 26-åringen från Östersund som har åkt så fort hela helgen, trots skakigt skytte - och även idag var han snabbast av alla!

Peppe Femling låg strax bakom ledande Sebastian på väg in till första liggande och lämnade också vallen som tvåa efter fem fullträffar på 22 sekunder. Däremot gjorde en bom i det andra skyttet att han föll till 10:e plats, men avancerade sedan en placering trots ytterligare ett missat skott i första stående. Precis som Sebastian och Martin hade Peppe visst häng på medaljerna inför det avslutande skyttet, men efter ytterligare två bom lämnade han vallen som 12:a och fick samma placering i mål - en dryg minut från segern. Idag hade Peppe 12:e åktid, en knapp minut långsammare än Martin - och dessutom sjätte tid på skjutvallen, efter fyra serier på 1,34.

Det blev en inledande bom för Jesper Nelin som lämnade vallen som 19:e man. Men tack vare näst bästa åktid på nästa varv och fem fullträffar i andra liggande klättrade han till åttonde plats och var bara 12 sekunder från täten inför det tredje skyttet. Tyvärr åkte Piteåkaren på hela fyra bom och föll till 23:e plats och avslutade sedan med en sjätte bom i sista stående. Jesper klättrade ändå tre placeringar på slutvarvet till 19:e plats i mål, drygt två minuter bakom Sebastian. Sammanlagt hade så bra som fjärde åktid, 40 sekunder efter Martin - men före snabbåkare som Roman Rees och Johannes Kühn.

Tack till de svenska skidskyttarna som har bjudit på så mycket spänning och underhållning under dagarna i Ruhpolding, med två VM-guld och sammanlagt sex medaljer som bonus - alla lite överraskande tagna av herrarna!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-08-28

Senast uppdaterad: 2022-09-01

Författare: Svenska Skidskytteförbundet