Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Jörgen Larsson på den nybyggda skjutvallen i Nässjö.

Jörgen Larsson på den nybyggda skjutvallen i Nässjö. Foto: Håkan Blidberg

Jörgen skapar skidskyttefeber i södra Sverige

Med sitt enorma engagemang för skidskytte har Jörgen Larsson blivit en skidskytteprofil i hela landet. Mest aktuell är han dock i södra Sverige där skidskyttets stora tillväxt till stor del kan tillskrivas Jörgens hårda arbete.

Jörgen Larsson från Nässjö har sedan flera år tillbaka vigt sitt liv åt skidskytte och är ett skinande exempel på vad skidskyttefamiljen innebär. Det hela började för 15 år sedan när barnen i familjen Larsson ville börja med en otroligt spännande sport de sett på TV. Sagt och gjort sökte sig Jörgen och resten av familjen till den närmsta skidskytteföreningen, men det visade sig snabbt att den var hela 40 mil bort. I detta fall innebar det att de skidskytteintresserade barnen fick lägga den drömmen åt sidan för att istället ägna sig åt mer traditionella idrotter för regionen så som fotboll och innebandy. När barnen växt upp var det hög tid för Jörgen och hans vänner att bryta trenden genom att starta upp en småländsk skidskytteverksamhet som mot alla odds.

Skidskytteförbundet var snabba på bollen och stöttade den spännande satsningen med resurser och utbildningar. Den första skidskytteföreningen i Småland grundades och snabbt behövdes en hel verksamhet för att kunna starta upp ett regionalt tävlingsprogram. Sedan dess har Jörgen Larsson blivit en välkänd skidskytteprofil som på många olika sätt hjälper ungdomar i södra Sverige att testa skidskytte för första gången.

- Ungdomar idag har helt andra möjligheter att börja med skidskytte, oavsett vart i landet man befinner sig. Möjligheten att odla fram nya talanger mångdubblas tack vare det blomstrande föreningslivet här i Region Syd, säger Jörgen Larsson.

Ett växande intresse i södra Sverige

Svenskt skidskytte fortsätter att växa så det knakar och det finns idag ett stort intresse för att börja med idrotten i hela landet. För att på riktigt kunna ta vara på denna enorma möjlighet är Jörgen, sedan maj i år (2022), anställd som skidskyttekonsulent av Svenska Skidskytteförbundet med uppgift att fortsätta använda sitt engagemang som ett verktyg i jakten på ännu fler skidskytteföreningar.

Ett typexempel på hur Jörgen, och skidskytteförbundets övriga skidskyttekonsulenter, arbetar är den aktivering som genomfördes under Trollhättan Action Week. Detta evenemang är vanligtvis starkast förknippat med rullskidtävlingen Alliansloppet, men inkluderar även beachvolleyboll och löptävlingar. Under årets upplaga var Jörgen på plats för att öka intresset kring skidskytte med en rolig ”stakskytteutmaning” där människor i alla åldrar fick prova på att skjuta med lasergevär och tävla mot varandra.

- Det är helt fantastiskt att få bidra till den idrottsglädje som jag får se i Sveriges skidskytteungdomar. Har man någon gång haft en lång och tuff dag är den känslan som bortblåst när man får vara med när någon för första gången skjuter en full serie, fortsätter Jörgen.

Sedan den första skidskytteföreningen i Nässjö grundades har Region Syd idag växt till över 30 skidskytteföreningar, där den relativt nystartade föreningen OK Landehof precis blivit utsedd till årets skidskytteförening. Svenskt skidskytte har Jörgen och alla skidskytteentusiaster i hela landet att tacka för den utveckling som sker i landet.


Är du eller din förening intresserad av att börja med skidskytte är ni varmt välkomna att kontakta Jörgen eller någon av våra andra skidskyttekonsulenter, som tillsammans täcker hela Sverige.

Läs mer om våra konsulenter: LÄNK Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-09-09

Senast uppdaterad: 2022-09-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet