Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Anna-Maria Uusitalo och Rikard Grip besökte Leif Andersson när han tilldelades hederstecknet 2022

Anna-Maria Uusitalo och Rikard Grip besökte Leif Andersson när han tilldelades hederstecknet 2022

Leif Andersson får Skidskytteförbundets Hederstecken 2022

Han har tagit OS-medalj som aktiv, varit förbundskapten för landslaget, övertygat Wolfgang Pichler att börja jobba med Sverige och varit gymnasietränare i Torsby. Listan över Leif Anderssons meriter inom Svenskt Skidskytte är lång och visar vilken betydelse Leif haft för vår utveckling. Därför tilldelas Leif Andersson Skidskytteförbundets Hederstecken 2022.

Leifs skidskytteresa började 1977 som elev på Skidskyttegymnasiet i Torsby. Han kom dit som längdskidåkare men sadlade under gymnasietiden om till skidskytt. Efter gymnasiet satsade Leif vidare och deltog bland annat på fyra Olympiska Spel; Sarajevo (placering åtta i 20 km distans), Calgary, Albertville (brons i stafett) och Lillehammer. Efter avslutad skidskyttekarriär fortsatte han som ledare och tränare i Sverige och Schweiz till och från fram till 2008. Under den tiden var Leif bland annat med och ledde fram Sverige till fina placeringar under OS i Nagano och Turin.

Under hans långa karriär är det en särskild händelse som Leif ser tillbaka på med stor stolthet:

- Höjdpunkten är när jag var med och tog den där bronsmedaljen på OS. Det hade hänt en del innan så jag hade funderat på att sluta men det vände och vi fick ta medaljen som var väldigt otippad. Elitidrottandet var en viktig tid för mig, säger Leif Andersson

Under tiden som aktiv tillbringade Leif flera somrar i Ruhpolding där han träffade på Wolfgang Pichler. Wolfgang blev då hans personliga tränare och det var på den vägen som Wolfgang blev en del av Svenskt Skidskytte. 1995 anställdes både Leif och Wolfgang som tränare i förbundet och framgångsresan som sedan gjordes är ett välkänt kapitel i Svenskt Skidskyttes historia. Det som är mindre känt är att det var just Leif som banade väg för Wolfgang. Under den perioden jobbade Leif som skyttetränare och ledare fram till 2005, då han började som gymnasietränare i Torsby. Där jobbade han fram till 2022 när han gick i pension.

Under den karriär som Leif gjort har han bidragit stort till Svenskt Skidskytte. Han har varit med och fostrat många av våra mest framgångsrika skidskyttar och knutit kontakter som varit ovärderliga för sporten i stort. Vi gratulerar Leif som mottagare av Skidskytteförbundets Hederspris 2022.

Kriterierna för att motta Hederstecknet är:

Är ett guldtecken som kan tilldelas särskilt förtjänta personer, vilka under många år gjort Svenskt Skidskytte utomordentligt stora tjänster eller nedlagt betydelsefullt arbete för den internationella skidskyttesportens utveckling. Den som tilldelas hederstecken ska samtidigt erhålla diplom.

Publicerad: 2022-10-11

Senast uppdaterad: 2022-10-13

Författare: Svenska Skidskytteförbundet