Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Svenska skidskyttelandslaget på träningsläger på Idre Fjäll. Fotograf: Per Danielsson.

Svenska skidskyttelandslaget på träningsläger på Idre Fjäll. Fotograf: Per Danielsson.

Tillsammans möjliggör vi Ukrainas deltagande i Sverigepremiären

För att stötta och möjliggöra för det Ukrainska Skidskyttelandslaget att fortsätta träna och tävla antog Internationella Skidskytteförbundet (IBU) tillsammans med de fem största skidskyttenationerna, där Sverige ingår, redan i våras ett solidaritetsprogram. Svenska Skidskytteförbundet har nu tillsammans med Idre Fjäll kunnat realisera detta genom att stötta det ukrainska damlandslaget i skidskytte under deras säsongsförberedelser här i Sverige.

”Vi fick en rak fråga från Svenska Skidskytteförbundet om vi kan hjälpa till och de fick ett lika rakt svar tillbaka: Självklart!”, berättar Andreas Starenhed, vd på Idre Fjäll.

Idre Fjäll bistår det ukrainska damlandslaget i skidskytte med gratis boende, träningsfaciliteter, spårkort och vallatider under hela deras vistelse inför och under Sverigepremiären.

”Det känns jättebra att på det här sättet, tillsammans med Idre Fjäll, kunna hjälpa våra vänner från Ukraina, som uppenbart har det tufft på många sätt, säger Skidskytteförbundets Generalsekreterare Rikard Grip. Vi är glada att de valt Sverige och Idre Fjäll för sina förberedelser och ser framemot att bli utmanade av dem i tävlingsspåret till helgen.”

Idrott när den är som bäst

Det ukrainska damlandslaget befinner sig sedan en vecka tillbaka på Idre Fjäll. Här tränar man tillsammans med bland annat det svenska landslaget, men även Frankrike har valt att lägga sin försäsongsträning på Idre Fjäll.

”Det är här idrotten är som bäst, när vi stöttar varandra över landsgränserna i svåra tider. Det är hedrande för oss att få chansen att bidra och det är också kul att se att det är full fart på en snövit skidarena. Vi ser fram emot premiären i helgen”, avslutar Andreas Starenhed.

Den 12–13 november går Sverigepremiären i skidskytte av stapeln på Idre Fjäll. SVT sänder alla tävlingar under helgen och Vinterstudion gör premiär för säsongen.

Publicerad: 2022-11-09

Senast uppdaterad: 2022-11-10

Författare: Svenska Skidskytteförbundet