Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Henning Sjökvist & Tilda Johansson efter målgång på lördagens Sverigepremiär. Foto: Per Danielsson.

Henning Sjökvist & Tilda Johansson efter målgång på lördagens Sverigepremiär. Foto: Per Danielsson.

Tilda och Henning skrällde med SM-guld efter nollskytte

23-åriga Tilda Johansson satte alla världsstjärnorna på plats genom att skjuta fullt och ta hem segern i damernas spännande kortdistans vid Sverigepremiären på Idre Fjäll. I herrarnas tävling blev det fransk vinst före doldisen Henning Sjökvist - även han felfri på skjutvallen.

Det var både löst och isigt i de saltade spåren, vilket gjorde det både tungt och halt i solen och värmen. Dessutom ställde de knepiga kastvindarna till det för många av åkarna som normalt skjuter betydligt bättre än i dagens lopp. Resultaten visar också tydligt hur viktigt skyttet är i distanstävlingar, där inte ens toppnamnen har råd att missa alltför många skott för att vara med och slåss om de främsta placeringarna.

Herrarnas kortdistans

Oxbergs Malte Stefansson var den som inledde bäst och tog ledningen efter första liggande efter fullt skytte, sex sekunder före tjecken Jakob Stvertecky - och med landsmannen Michal Krcmar, fransmannen Eric Perrot och junioren Alfred Eriksson från Dala-Järna ytterligare sex sekunder bakom. På vägen till det andra skyttet drygade Malte ut ledningen med några sekunder, men åkte sedan på två bom och föll tillbaka. Det var i stället Henning Sjökvist som Biathlon Östersund som tog över täten efter sin andra nolla. Han hade fyra sekunder tillgodo mot Piteås Peppe Femling, medan Emil Nykvist från SK Bore följde knappt 10 sekunder bakom.

På det tredje varvet åkte Emil Nykvist en dryg halvminut snabbare än Henning Sjökvist som även fick släppa Peppe Femling och ytterligare tre åkare förbi sig. Emil behöll också ledningen efter ytterligare en nolla i andra liggande, sex sekunder före Jakob Stvertecky som hade samma skytteresultat. Henning tog sig upp på tredje plats efter fem nya fullträffar, 16 sekunder från täten - och med Jesper Nelin från Piteå ytterligare två sekunder efter som fyra.

När Henning Sjökvist lyckades nolla för fjärde gången i sista stående satte han ordentlig press på sina mer meriterade konkurrenter som hade stora problem på skjutvallen. Det var till sist bara fransmannen Fabien Claude som kunde hota den svenska segern efter en nolla i sista stående, fast det skiljde ändå 18 sekunder. Men på slutvarvet visade fransmannen sin snabbhet i spåret och tog hem segern med knappt tre sekunders marginal, trots sammanlagt tre bom - medan Henning blev tvåa och klart bäst av svenskarna.

– Det är en skön känsla att få till det på vallen, första gången jag skjuter fullt i karriären. Det var luriga vindar som vände fram och tillbaka. Jag lade upp det för att skjuta så bra som möjligt och var lugn in till vallen och vårdade även skotten på vallen, sa en nöjd Henning Sjökvist till SVT Sport efter sitt överraskande SM-guld och berättade också att han siktar på att nosa på en världscupplats i vinter.

Segraren i herrarnas kortdistans, Fabien Claude. Foto: Per Danielsson

Segraren i herrarnas kortdistans, Fabien Claude. Foto: Per Danielsson

Förhandsfavoriten Sebastian Samuelsson från I 21 missade totalt tre skott, men lyckades fixa den tredje pallplatsen och ett SM-silver efter en nolla i det sista skyttet och ett starkt slutvarv - 35 sekunder från segern. Tjeckerna Jakob Stvertecky och Michal Krcmar var tiotalet sekunder bakom Sebastian som fyra och femma, medan Emil Nykvist tog hand om SM-bronset som sjätte man i mål, en knappt minut bakom vinnaren.

Franska världsstjärnorna Quentin Fillon Maillet och Emilien Jacquelin hade inte sina bästa dagar utan fick nöja sig med sjunde och nionde plats efter fyra respektive tre missade skott - en halvminut före Jesper Nelin som blev 10:a, men fjärde svensk efter fem bom och tredje tid i spåret. Där var Tullus Martin Ponsiluoma snabbast, men han hamnade långt ner i resultatlistan efter hela 10 missade skott. Martin kommer helt säkert att vara rejält revanchsugen till söndagens sprint.

Damernas kortdistans

Som förväntat var Elvira Öberg från Piteå snabbast på vägen till första liggande, tre sekunder före lagkamraten Hanna Öberg och fransyskan Caroline Colombo. Men när både Elvira och Hanna inledde med en bom - tog Marketa Davidova från Tjeckien i stället över ledningen. Hon lämnade vallen fyra sekunder före fransyskorna Paula Botet och Anais Chevalier Bouchet - alla efter fullt skytte. Det hade även Piteås Anna Magnusson som var ytterligare sex sekunder bakom som fyra - och med Stina Nilsson från Lima på femte plats.

På det andra varvet drygade Marketa Davidova ut avståndet bakåt till 18 sekunder, men missade ett skott i stående och fick släppa fem åkare förbi sig. Anais Chevalier Bouchet sköt däremot fullt ännu en gång och lämnade vallen sju sekunder före Stina Nilsson som också nollade på nytt, precis som Tilda Johansson från Anundsjö och Anna Magnusson som hade 11 respektive 18 sekunder upp till täten. Alla svenskorna närmade sig sedan fransyskan på vägen till det tredje skyttet och in på vallen var Stina bara en dryg sekund bakom henne.

Men medan båda åkte på en bom vardera fortsatte Tilda Johansson och Anna Magnusson det felfria skyttet, med Tilda åtta tiondelar före. Inför avgörandet på skjutvallen hade hon utökat ledningen till 18 sekunder - och när Anna missade två skott i sista stående hade den unga landslagsåkaren ödet i sina egna händer. Tilda inledde också lovande med fyra raka träffar, men tvekade sedan och vårdade det allra sista skottet - som till sist blev en fullträff!

Med imponerade kyla och felfritt skytte gick Tilda Johansson ut på slutvarvet en knapp halvminut före Julia Simon från Frankrike som avslutade med två nollor och som dessutom plockade in en hel del tid på slutvarvet. Men Tildas försprång var tillräckligt för att hålla undan och spurta i mål som vinnare med nio sekunders marginal till publikens applåder och ta sitt första SM-guld.

Lördagens suveräne vinnare, Tilda Johansson. Foto: Per Danielsson.

Lördagens suveräne vinnare, Tilda Johansson. Foto: Per Danielsson.

– Vilken start på säsongen. Alltså wow, jag har inga ord. Det var jättehäftigt och jättekul, sa en bubblande glad Tilda Johansson till SVT Sport efter skrällsegern och fortsatte.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag har haft det jättetufft den senaste månaden och jag bestämde mig i måndags för att åka hit. För två veckor sedan åkte jag hem från vårt läger här i Idre. Jag mådde inte bra. Jag hade ingen motivation, ingen vilja, ingen glädje till skidskyttet. Det är så häftigt att jag kan vända det på fyra dagar: Från att absolut inte vilja tävla till att nu verkligen känna att 'nu kör vi!'.

Det blev franskt även på tredje plats genom Lou Jeanmonnot som avslutade med fullt i både det tredje och fjärde skyttet och som var 20 sekunder från segern i mål. Hon följdes av landsmaninnorna Anais Chevalier Bouchet, hennes lillasyster Chloe Chevalier och Paula Botet på placering 4-6. Johanna Skottheim blev sjua efter fyra missade skott, men tog hand om SM-silvret som andra svenska och överraskade positivt med att ha näst snabbaste åktid. SM-bronset gick till Anna Magnusson som var 1,45 från segern efter sina två avslutande bom, 10 sekunder bakom Johanna på åttonde plats i mål.

Lördagens sjua och silvermedaljör,  Johanna Skottheim. Foto: Per Danielsson.

Lördagens sjua och silvermedaljör, Johanna Skottheim. Foto: Per Danielsson.

De övriga landslagsåkarna hade det jobbigt på skjutvallen. Elvira Öberg var nästan två minuter bakom Tilda som 10:a efter fyra missade skott, medan Stina Nilsson hamnade på 13:e plats med samma skjutresultat - både dessutom med sämre åkning än väntat. Hanna Öberg var ytterligare två placeringar bakom Stina efter hela sex bom, men var däremot snabbast av alla i spåret - sex sekunder före Johanna.

Sverigepremiären på Idre Fjäll fortsätter under söndagen med sprint. Herrarna startar kl. 10.00 medan damerna kör igång kl. 11.50.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-11-12

Senast uppdaterad: 2022-11-13

Författare: Svenska Skidskytteförbundet