Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
Emilien Jacquelin efter söndagens sprint. Foto: Per Danielsson

Franska sprintsegrar på Idre Fjäll

Emilien Jacquelin och Anais Chevalier Bouchet tog hem söndagens spännande sprinttävlingar vid Sverigepremiären. Men såväl Martin Ponsiluoma som Elvira och Hanna Öberg fick revansch med fina pallplatser och stark åkning, medan Tilda Johansson nollade på nytt.

Det var bättre förhållanden under söndagens sprint på Idre Fjäll med sol och några plusgrader, fina om än lite sockriga spår och i stort sett ingen vind alls. Ändå var det bara bulgaren Blagoy Todev som lyckades nolla i herrarnas tävling, medan sex damer var felfria på skjutvallen.

Herrarnas sprint

Fransmannen Emilien Jacquelin var trea på väg in till det liggande skyttet men lämnade vallen i en ledning med knappt två sekunder före Tullus Martin Ponsiluoma - båda efter fem fullträffar. Det hade även Eric Perrot från Frankrike som var 17 sekunder från täten som trea - och med Piteås Jesper Nelin en knapp halvminut bakom på fjärde plats efter ett missat skott.

Emilien Jacquelin drygade ut ledningen med ytterligare sju sekunder på mellanrundan, men åkte sedan på en bom i det stående skyttet. Det gjorde att Martin Ponsiluoma hade chansen att ta över täten med ännu en nolla. Men tyvärr smet ett av skotten ut även för Martin som lämnade vallen som fortsatt tvåa, 10 sekunder bakom den ledande fransmannen. Sebastian Samuelsson från I 21 följde däremot upp en bom i liggande med en stående nolla och var drygt 20 sekunder bakom landslagskollegan på tredje plats, men bara fyra respektive åtta sekunder före de jagande fransmännen Quentin Fillon Maillet och Fabien Claude.

På slutvarvet lyckades Emilien Jacquelin hålla undan och ta hem segern med åtta sekunders marginal, även om Martin Ponsiluoma närmade sig något på vägen till mål. Det var nog ändå en härlig revansch för Tullusåkaren efter gårdagens stora problem på skjutvallen. Idag hade han näst snabbaste åktid, bara tre sekunder efter vinnaren.

Så här kommenterade Martin sin egen insats i en intervju med SVT Sport:

– Det var ett väldigt bra race och om jag kan hålla nio träff på sprintarna hela året, och kanske skjuta 0-0 någon gång, så kommer jag att vara väldigt nöjd. Det var ett väldigt bra genrep.

Martin Ponsiluoma efter söndagens sprint. Foto: Per Danielsson

Sebastian Samuelsson lyckades fixa den tredje pallplatsen även idag efter ännu en stabil insats, men utan att vara på topp - 46 sekunder från segern. Han var till sist bara två sekunder före distansvinnaren Fabien Claude på fjärde plats, medan hans landsmän Quentin Fillon Maillet och Eric Perrot följde sedan som femma och sexa.

Jesper Nelin från Piteå blev tredje svensk på åttonde plats i mål efter tre missade skott men med tredje åktid totalt, 1,16 bakom den segrande fransmannen - och med lagkamraten Peppe Femling sex tiondelar bakom som nia, trots en bom mindre. Dessutom gjorde 21-årige junioren Alfred Eriksson från Dala-Järna en stark insats med endast ett missat skott. Det räckte till 10:e plats i den tuffa konkurrensen, men femma av svenskarna - 1,32 bakom Emilien Jacquelin.

Precis som i gårdagens kortdistans imponerade Oskar Brandt från I 2 i spåret med fjärde åktid sammanlagt, men även idag blev bommarna för många. Oskar hamnade till sist på 12:e plats efter fyra missade skott, 1,46 från segern.

Söndagens bästa damer. Anais Chevalier Bouchet, Elvira Öberg & Hanna Öberg. Foto: Per Danielsson

Damernas sprint

Piteås Elvira Öberg var snabbast inför det liggande skyttet och lämnade ockå vallen i en knapp ledning efter fem fullträffar, tre sekunder före fransyskan Anais Chevalier-Bouchet - och med hennes landsmaninna Julia Simon ytterligare sex sekunder bakom på tredje plats. Limas Stina Nilsson och gårdagens skrällvinnare Tilda Johansson från Anundsjö sköt också fullt och var 16 och 17 sekunder från täten som fyra och femma.

På mellanvarvet drog Elvira Öberg upp farten och utökade avståndet till 15 sekunder före den jagande fransyskan, medan Tilda Johansson tog sig förbi Stina Nilsson med en knapp sekund och låg fyra inför det stående skyttet. Där åkte Elvira på en bom och tvingades in i straffrundan. Däremot lyckades Anais Chevalier-Bouchet nolla på nytt och tog över ledningen med 16 sekunder. Tilda imponerade med att skjuta fullt ännu en gång och lämnade vallen som trea, ytterligare 10 sekunder bakom - och med 14 sekunder tillgodo mot Hanna Öberg från Piteå som följde upp två bom i liggande med fem snabba fullträffar i det stående skyttet.

Elvira Öberg jagade sedan frenetiskt på slutvarvet och hade plockat in två tredjedelar av försprånget till den sista mellantiden, men Anais Chevalier-Bouchet kunde åka på svenskans tider och hade dessutom marginalerna på sin sida. När fransyskan korsade mållinjen var hon nämligen ynka tre tiondelar före som segrare, medan Elvira fick nöja sig med att bli tvåa. Det gjorde nog å andra sidan inte så mycket, för dagens insats var verkligen en grym revansch för missarna i kortdistansen - och hon var dessutom snabbast av alla i spåret.

– Jag är nöjd med hur jag får till skidåkningen i dag och blev inte stressad. Jag fick ut det jag hade i kroppen och är på god väg mot Finland, berättade Elvira för SVT Sport efter loppet och blickar fram emot världscuppremiären i Kontiolahti om ett par veckor.

Så här sa hon om dagens jobb på skjutvallen:

– Jag hade velat skjuta fullt men 90 procent ändå bra och idag gör jag det mer ordentligt.

En trött, men nöjd Elvira Öberg i mål. Foto: Per Danielsson

Precis som lillasyster stod Hanna Öberg för en imponerande slutrunda där hon tog in hela avståndet mot Tilda Johansson och var åtta sekunder före på tredje plats i mål, 26 sekunder från segern. Hanna visade på nytt upp fin fart i spåret med andra åktid sammanlagt, 11 sekunder efter Elvira. Tilda hamnade alltså precis utanför pallen som fyra, men visade upp ett sagolikt och felfritt skytte under hela helgen. Hon hade 34 sekunder upp till vinnaren Anais Chevalier-Bouchet, men 27 sekunder tillgodo mot Julia Simon på femte plats.

Limas Johanna Skottheim var åtta sekunder snabbare än Tilda i spåret, men sköt två bom och blev sexa i mål, en dryg minut från segern. Anna Magnusson från Piteå hade både samma skytteresultat och åktid som Johanna, men var 12 sekunder efter henne på nionde plats i mål - medan Stina Nilsson inledde med en nolla, men åkte på två bom i det stående skyttet och var åtta sekunder efter Anna på placeringen strax bakom.

Så här kommenterar Skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo Sverigepremiären på Idre Fjäll:

- Det var väldigt fina och rättvisa tävlingar. Resultatmässigt är det kul att några av de mer oetablerade aktiva verkligen visar framfötterna. Vi ser att resultaten i skidskytte kan svänga snabbt och några fick en fin revansch idag.

Vi kommer sätta oss och analysera helgen och tidigare resultat de närmaste dagarna för att ta ut truppen till de första internationella tävlingarna.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-11-13

Senast uppdaterad: 2022-11-14

Författare: Svenska Skidskytteförbundet