Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma efter sin första världscupsseger!

Martin Ponsiluoma efter sin första världscupsseger! Foto: Göran Strand

Första världscupsegern för Martin!

Martin Ponsiluoma vann tisdagens inledande distanslopp i Kontiolahti efter en bom och näst bästa tid i spåret - för övrigt hans första seger i Världscupen. Sebastian Samuelsson var drygt tre sekunder från pallen som femma - och Sverige hade hela fyra åkare bland de 21 främsta.

På väg in till det inledande skyttet var Martin Ponsiluoma 12 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö som fjärde man. Men medan norrmannen sköt bort segerchansen direkt med två bom lyckades svensken skjuta fullt och lämnade vallen i en ledning med knappt fyra sekunder - ett avstånd som växte med några sekunder inför första stående. Tyvärr missade Martin ett skott och föll till 11:e plats, men avancerade sedan två placeringar tack vare näst bästa åktid på det tredje varvet. Efter en ny nolla i andra liggande var han tillbaka i toppstriden som fyra och hade bara Sturla Holm Laegreid drygt 40 sekunder före sig när det vara dags för det avslutande skyttet. Där darrade den annars så säkre norrmannen en aning med två bom som följd, medan Martin lyckades hålla nerverna i schack och sätta alla skotten - efter att ha vårdat det näst sista lite extra. Det gjorde att Tullusåkaren tog över ledningen med 15 sekunder före överraskningen Niklas Hartweg från Schweiz - och på vägen till mål drygade han ut segermarginalen till 37 sekunder efter att ha haft bästa åktid på slutvarvet. Sammanlagt var Johannes Thingnes Bö visserligen 50 sekunder snabbare, men Martin var klart före alla andra efter en imponerande säsongsdebut!

– Jag är otroligt glad. Distans får man inte så många chanser på under en säsong så det är otroligt kul att få till en sån här tävling. jag har varit topp sex en gång förut. Det känns fantastiskt kul att få till och att få den här starten på säsongen framför allt, berättade en nöjd Martin Ponsiluoma för SVT Sport efter segern.

Laget bakom vinsten. Foto: Nordic Focus

Laget bakom vinsten. Foto: Nordic Focus

Sebastian Samuelsson var drygt sex sekunder långsammare än Martin på det första varvet. Han inledde också med fem fullträffar och lämnade vallen som sjua, 10 sekunder efter sin ledande landsman. Precis som Martin åkte Sebastian däremot på en bom i första stående och föll tillbaka i resultatlistan, men tog sedan revansch med ännu en nolla i det tredje skyttet. Det gjorde att han gick ut på det fjärde varvet som nia och låg kvar på samma placering inför det avslutande skyttet. Tack vare fem nya fullträffar avancerade Sebastian fyra placeringar och var bara en tiondel från pallen vid mellantiden. Men under den sista biten in mot mål fick han se sig besegrad av tyskarna David Zobel och Roman Ress och hamnade på femte plats i mål, 1,03 från segern men bara fyra sekunder från tredjeplatsen. Sebastian var totalt en dryg halvminut långsammare än Martin med nionde tid i spåret efter en klart godkänd insats med mersmak.

Tack vare sjunde åktid på det första varvet och fem inledande fullträffar låg Jesper Nelin på tredje plats när han lämnade vallen, bara sex sekunder från täten. Men precis som för Martin och Sebastian blev det en bom i det andra skyttet - med Jesper som 18:e man ut på det tredje varvet. Tack vare ännu en nolla i andra liggande klättrade han sju placeringar och hade goda möjligheter till en topplacering med fullt även i det avslutande skyttet. Men efter ett andra missat skott hamnade han på 14:e plats i mål, 2,16 bakom sin segrande landsman. Jesper övertygade både på vallen och i spåret, även om han mattades en aning mot slutet. Sammanlagt hade han 13:e åktid, knappt två minuter långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Peppe Femling inledde med en bom vardera i första och andra skyttet och låg på 47:e plats när han gick ut på det tredje varvet. Men tack vare fullt i andra liggande avancerade Piteåkaren drygt 20 placeringar och avslutade sedan med samma fina resultat även i sista stående. Peppe gick ut på slutvarvet som 19:e åkare och blev 21:a i mål, 3,18 från segern. I spåret var han totalt 3,05 efter snabbaste åkare, men hade så bra som femte tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,42 - ett fint formbesked av Peppe som lovar gott inför fortsättningen av världscupsäsongen och inte minst torsdagens stafett.

Trots ett sent inhopp redan förra vintern kändes dagens lopp som Emil Nykvist debut i Världscupen. Han fick också en lovande start med fem fullträffar i första liggande och 25:e plats ut från valllen. Däremot gjorde en bom i stående att han föll 13 placeringar, men tog revansch med fullt på nytt i det tredje skyttet. Emil lämnade vallen som 33:a och avslutade sedan med ytterligare en bom i sista stående. Han låg på 38:e plats ut på slutvarvet och lyckades hålla placeringen in i mål och ta sina allra första världscuppoäng efter en stark kämpainsats. Åkmässigt var Emil sammanlagt 4,06 långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Oskar Brandt hade en jobbig dag på skjutvallen med sex missade skott och 77:e plats i mål, knappt åtta minuter bakom Martin. I spåret var han drygt 10 sekunder långsammare än Peppe, totalt 3,16 efter snabbaste åkare.

I morgon fortsätter Världscupen med ny tävling i finska Kontiolahti. Det är damerna som kör distans med start kl. 13.15 - och med förhoppningar om nya svenska framgångar.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2022-11-29

Författare: Svenska Skidskytteförbundet